Megérkezett a vegán Nutella: különleges összetevővel helyettesítik benne a tejet

A Ferrero új terméke, a növényi alapú Nutella fehér háttéren. Zöld kupakos, a címkén a "Plant-based" felirat látható

A világ egyik legikonikusabb édességéről egy ideje már tudni lehetett, hogy növényi alapú verzióban is érkezni fog, de a pontos részleteket mindeddig homály fedte. Idén szeptemberben viszont lehullott a lepel az új termékről, és egyes európai országokban már hozzáférhetővé is vált a híres mogyorókrém, a Nutella vegán verziója.

Szeptember negyedike valószínűleg piros betűs ünnepként vonul majd be a legtöbb édesszájú vegán életébe. Ez volt az a nap, amikor a boltok polcaira került a vegán Nutella, amit már tavaly bejelentett a Ferrero cége – írta meg a News24. Sokak számára azonban csalódás lehet, hogy egyelőre csak Olaszország, Franciaország és Belgium boltjaiban találkozhatnak a zöld kupakos mogyorókrémmel.

Előreláthatóan jövőre Németországban is hozzáférhető lesz a termék, ami már egy fokkal barátibb távolság, ha valaki Nutella-turizmuson törné a fejét. Azzal kapcsolatban, hogy mely országokban és mikor lesz kapható a vegán finomság (ha egyáltalán), még nincsenek érdemi információk.

Mi a Ferrerónál mindig keressük és kutatjuk a legújabb étkezési trendeket, és igyekszünk a fogyasztók igényeit kielégíteni. Ebből kifolyólag született meg a Nutella Plant-Based, ami egy ízletes új választási lehetőség mindazoknak, akik kerülik az állati termékeket, legyen szó étrendi vagy életmódbeli indokokról

– mondta a Green Queennek a Ferrero egyik szóvivője.

Franciaország a termék első számú fogyasztója, így teljesen érthető a döntés, hogy az elsők között került a francia boltok polcaira az újdonság. A franciák nem ismernek tréfát, ha a híres mogyorókrémről van szó. Volt, hogy fizikai konfliktusba torkollt a Nutelláért folytatott küzdelem, amikor egy bolt 70 százalékkal leértékelte a terméket.

Miben más a vegán Nutella, mint a hagyományos?

A hagyományos Nutella alapanyagai közül csak a sovány tej az, ami miatt a mogyorókrém nem fér bele a növényi alapú étrendbe. Ezt leszámítva viszont minden összetevő vegán, és ez nem is változott a Nutella Plant-Based esetében sem. Ugyanúgy a cukor és a pálmaolaj a két legnagyobb mértékben jelen lévő összetevő. Mellette pedig 13 százalék mogyoró, 7,4 százalék kakaópor és szójalecitin alkotják a krémet. Tej helyett pedig csicseriborsó és rizsszirup került a vegán verzióba.

A rizsszirup lehetővé teszi, hogy elérjük ugyanazt a kellemes édességet, mint a tejjel, a csicseriborsónak pedig olyan kiegyensúlyozott az íze és a textúrája, hogy tökéletesen beépíthető a recept többi összetevője közé

– olvasható a termék leírása.

Ahogy elődje sem, úgy a vegán Nutella sem egészséges, ugyanis nagy mennyiségű cukrot és zsiradékot tartalmaz. A pálmaolaj használata pedig további aggályokat vethet fel azok számára, akiket a hozzávalók környezeti terhelése is foglalkoztat. Bár a Ferrero Group a WWF 2024-es Palm Oil Scoreboardján a második helyezést érte el, vagyis pálmaolaj-használat szempontjából az egyik legfenntarthatóbban működő cégről van szó.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.