Az idei előrehozott választások Németországban a keresztény-konzervatív jobboldal megerősödését hozták magukkal, ami valószínűsíthetően a klímaválság kezelését háttérbe szoríthatja. Egy kormányzati tanácsadó testület felszólította Alois Rainer mezőgazdasági tárcavezetőt, hogy ösztönző intézkedésekkel segítse elő a húsfogyasztás csökkentését, a növényi alapú alternatívák, köztük a laboratóriumban termesztett húsok javára – írta meg az Euractiv.
A 2025. februári előrehozott választást követően a jobbközép CDU-CSU/SPD-koalíció alakult meg, kizárva a Zöldeket, akik eddig a klímaügy zászlóvivői voltak. Alois Rainer, Németország mezőgazdasági minisztere, aki képzett hentesnek mondhatja magát, egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy a német állampolgárok elég érettek ahhoz, hogy el tudják dönteni, mi kerül a bevásárlókosarukba.
A növényi élelmiszerek adódiszkriminációja
A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium agrárpolitikai, élelmiszer- és fogyasztóvédelmi tudományos tanácsadó testülete (WBAE) benyújtott egy jelentést, amely szorgalmazná a növényi alapú alternatív élelmiszerek elterjedését.
A testület jelentésének egyik sarkalatos pontja a növényi alapú élelmiszerekre kivetett 19 százalékos áfa csökkentése. A szerzők ezt „adódiszkriminációnak” nevezik, ugyanis az állati eredetű alapélelmiszerek adóterhe mindössze 7 százalék.
Csökkenteni, kombinálni, helyettesíteni
A jelentésben emellett egy úgynevezett „klímacímke” bevezetését is kezdeményezik. Ez feltüntetné mind a növényi alapú alternatívák, mind az állati eredetű élelmiszerek előállítása során keletkező üvegházhatású gázkibocsátást. A WBAE testülete egy – általuk 3R (reduce, remix, replace) stratégiának nevezett – ajánlatcsomagot ismertetett.
- Reduce: a húsfogyasztást csökkenteni kell
- Remix: a növényi és állati eredetű alapanyagokat kombinálni érdemes
- Replace: az állati eredetű élelmiszerek növényi alapú helyettesítése
Hentesüzletből a Bundestagba
Alois Rainer, aki hentesüzlet-tulajdonosként is ismert, nem kívánja szembeállítani az állati eredetű és a húsmentes élelmiszereket, inkább egy finom egyensúlyt kíván fenntartani a kettő között. Mivel a korábbi mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir nyíltan bírálta a nagyüzemi állattartást, és törekedett a húsmentes étrend népszerűsítésére, az új miniszternek nincs könnyű dolga a testület elvárásaival szemben.
Ennek megfelelően meg is született egy ígéret, miszerint az alternatív fehérjék előállítása támogatást élvez majd a kormány politikájában, ami magában foglalja a sejtalapú húskészítményeket vagy a precíziós fermentációt. Bár az Európai Bizottság egyelőre mérlegeli, hogy felgyorsítja-e az új élelmiszerek jóváhagyását, további egyeztetésekre van szükség annak tisztázására, hogy használhatóak-e a hagyományos húsmegnevezések a növényi termékekre.