Zabtej poharakban

Romániában is csökken az állati eredetű ételek fogyasztása

A Danone Romania által megrendelt felmérés szerint keleti szomszédainknál egyre népszerűbb a flexitáriánus étkezés. A megkérdezettek nagy része a növényi termékek ízét kedveli jobban, és vannak, akik a fenntarthatóságot tartják szem előtt.

Ötszáz romániai állampolgár részvételével készült az a reprezentatív felmérés, amely a romániai vásárlók fogyasztási szokásait vizsgálta. A felmérés alapján kiderült, hogy keleti szomszédunknál egyre népszerűbb a flexitáriánus étkezés, vagyis az a törekvés, hogy az illető csökkentse az állati termékek fogyasztását, még ha teljesen el nem is hagyja azokat – számolt be az eredményekről a Vegconomist. A felmérést egy budapesti irodával és magyar csapattal is rendelkező vezető piackutató cég végezte a Danone Romania megrendelésére.

A megkérdezettek 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen fogyaszt növényi alapú termékeket, ami 9 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A napi rendszerességgel húst fogyasztók aránya 31 százalék.

A válaszadók egyharmada a fenntarthatóságot említette, amikor a növényi alapú élelmiszerek kiválasztásának okáról érdeklődtek. Kicsivel több mint egyharmaduk (33 százalék) a termékek ízét hozta fel indokként. Szintén a megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy követ valamilyen étkezési irányelvet: vegetáriánust, flexitáriánust vagy teljesen növényi alapút.

A ProVeg felmérése is megerősíti az eredményeket

A Európai Unió Smart Protein Project nevű programja és a ProVeg által készített jelentés is hasonló eredményekkel szolgál. Ez alapján a román lakosság 48 százaléka csökkentette a húsfogyasztását, közel egyharmaduk (27 százalék) pedig flexitáriánusként hivatkozik magára.

Romániában és a szomszédos országokban jelenleg egy étkezési változás zajlik, amit leginkább az egészségügyi motiváció hajt. Ennek következtében tudatosabban viszonyulnak az étkezéshez, és vegyítik a hagyományos konyhát a növényi alapú élelmiszerekkel. Az elérhető információ hiánya ellenére is az látszik, hogy Románia az egyik legtámogatóbb a növényi élelmiszerek irányába

– olvasható a ProVeg jelentésében.

A kutatásból kiderül továbbá, hogy a megkérdezettek 57 százaléka számára az egészségügyi előnyök jelentik a legfontosabb tényezőt a váltás szempontjából, a válaszadók közel fele (45 százaléka) pedig jobban bízik már az alternatív fehérjeforrásokban, mint három évvel ezelőtt.

A GFI Europe jelentése szerint a növényi alapú termékek romániai piaca 2020 és 2022 között 67 százalékos növekedést produkált, melynek nagy részéért a tejalternatívák felelnek.

Ez a cikk is érdekelhet:

Z-generációs lány étkezése: zöldségeket vág fel egy vágódeszkán a konyhában.

Már nem a bolygóvédelem a legfontosabb a fiataloknak – ezt választják helyette

Az alfa és Z generáció étkezési szokásait az elmúlt években

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének