Banánkenyér egy asztalon, banánokkal körülvéve

Banánkenyér: a banánmentés koronázatlan királya

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Biztosan sokszor megfogadtad már a megbarnult banánokat nézve, hogy „majd sütök belőle banánkenyeret”. Azonban legyünk őszinték: ezek a banánok legtöbbször a kukában végzik. Reméljük, ez a banánkenyér recept sorsfordító lesz.

A szomorú megbarnult banánok rengeteg esetben végzik a kukában: ez a legnagyobb mennyiségben pazarolt gyümölcs. Sokan csak a teljesen sárga banánt hajlandók fogyasztani, és amint barna pöttyök jelennek meg rajta, kidobják őket. Pedig tökéletesen ehetők ezek a banánok is, sőt, ezekből lehet a legistenibb desszerteket készíteni.

A banánkenyér talán a legnépszerűbb banánmentő recept, ami nem véletlen. Ugyanis nemcsak isteni finom, de pár perc alatt összeállítható és kevés eszközt igényel, így nem is kell sokáig takarítani utána.

Ha te is eltökélt banánmentő szeretnél lenni, akkor a banánkenyér mellett itt van még néhány recept:

  • Banánfagyi: Az érett banánokat pucold meg, karikázd fel és dobd be a fagyóba. Ebből később isteni banánfagyit tudsz készíteni különböző ízesítésekkel.
  • Banános muffin: Hasonlóan a banánkenyérhez, a banános muffint is csak össze kell kutyulni, és már mehet is a sütőbe. Ennek az ízesítését is fantáziád szerint variálhatod.
  • Banoffee pie: Ez a mennyei banános-karamellás pite sütés nélkül készül, így kezdő konyhaművészek is bátran nekiveselkedhetnek.

Hozzávalók

  • 3 közepes méretű érett banán
  • 250 g finomliszt
  • 120 g nádcukor
  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 12 g (egy csomag) sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 120 ml olaj
  • 100 ml növényi tej
  • 1 evőkanál almaecet vagy citromlé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só

Opcionálisan kerülhet bele

  • durvára vágott dió
  • durvára vágott étcsokoládé

Banánkenyér elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. Az almaecetet vagy a citromlevet keverd a növényi tejhez, és tedd félre tíz percre.
  3. A banánokat tedd egy tálba és egy villával törd simára.
  4. Add hozzá a cukrot, az olajat, az almaecetes növényi tejet és a vaníliakivonatot, majd jól keverd össze.
  5. Egy másik tálban keverd össze a többi száraz hozzávalót: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót. Ízlés szerint keverj hozzá durvára vágott étcsokit vagy diót. Végül öntsd hozzá a nedves hozzávalókat, és óvatosan, nem túlkeverve keverd össze.
  6. Öntsd a masszát egy sütőpapírral bélelt őzgerinc formába vagy egy kisebb tepsibe.
  7. Teljesen előmelegített sütőben süsd 45-50 percig.

Ez a cikk is érdekelhet:

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének