Ha imádtad a hagyományos madártejet, de már növényi étrendet követsz, ez a datolyakaramellel megspékelt vegán madártej visszahozza a klasszikus ízeket – habos, krémes és teljesen növényi alapú.
Emlékszel még arra, mikor a vasárnapi ebéd után a hűtőből előkerült a madártej? Az egész család áhítattal figyelte a vaníliatenger tetején lebegő hófehér habfelhőket. Ha korábban ez volt az egyik kedvenc desszerted, ám növényi étrendet követve már nem lehetett részed a madártejes élményben, van egy jó hírünk: elhoztuk neked a tisztán növényi változatát.
Ügyes húzás lehet, ha ebédre konzerves csicseriborsó felhasználásával készítesz marokkói csicseriborsó-levest, sültpaprika-krémlevest fűszeres pirított csicseriborsóval vagy csicseripörköltet. A csicseriborsó-konzerv levét pedig ne öntsd ki, tedd félre, és készíthetsz belőle habot a vegán madártejbe. Arra viszont figyelj, hogy ez a hab jóval kevésbé tartós, mint a hagyományos. Éppen ezért mindig csak annyit készíts el belőle, amennyit azonnal tálalsz!
Hozzávalók
4 adaghoz
A vaníliás krémhez:
- 750 ml mandula- vagy zabital
- 2 evőkanál keményítő (borsó-, kukorica- vagy burgonyakeményítő)
- 3 evőkanál juharszirup vagy más természetes édesítő
- 1 rúd vanília kikapart magja vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet kurkuma
Az aquafaba habhoz:
- 150 ml aquafaba (csicseriborsó-konzerv leve)
- 1 teáskanál citromlé
- 2 evőkanál porcukor vagy agávé- vagy juharszirup
A datolyakaramellhez:
- 8 puha datolya
- 5-6 evőkanál forró víz
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A vegán madártej elkészítése
Vaníliás krém:
- A növényi italt öntsd lábasba, keverd hozzá a juharszirupot, a vaníliát és a kurkumát, majd kezdd el melegíteni közepes lángon.
- Egy kevés hideg növényi italban keverd el a keményítőt, majd öntsd a forróhoz.
- Folyamatosan kevergetve főzd pár percig, amíg enyhén besűrűsödik, selymes, krémes lesz.
- Öntsd talpas poharakba vagy tálkákba, és hagyd langyosra hűlni.
Aquafabahab:
- Az aquafabát és a citromlevet verd kemény habbá. Ez robotgéppel nagyjából 5-8 perc.
- Add hozzá a porcukrot vagy szirupot, és verd tovább, amíg a hab fényes, stabil és légies lesz.
- A kész habból kanállal vagy habzsákkal formázz galuskákat a tálalt vaníliakrém tetejére. Fontos, hogy csak annyit készíts, amennyit éppen ki is tálalsz, ez a verzió ugyanis nem marad sokáig hab. Ha folyóssá vált, újra habbá tudod verni.
Datolyakaramell:
- A datolyákat 10 percre áztasd forró vízbe, ha nem elég puhák.
- Tedd turmixgépbe a vízzel, sóval és vaníliával.
- Turmixold teljesen simára, krémesre.
- Kanalazd a madártej tetejére, vagy vékonyan csorgasd a habra.