A csicseriborsó-pörkölt a hagyományos magyar ízvilágot hozza el a konyhádba teljesen növényi alapokon. Nemcsak ízletes és laktató, hanem tápanyagokban is gazdag, így kiváló alternatíva lehet mindazok számára, akik szeretnék változatosabbá tenni az étrendjüket.
Bár a klasszikus pörkölt általában húsból készül, nem ismeretlenek a növényi alapanyagokból, például zöldborsóból vagy gombából készült változatok sem. Most egy olyan változatot mutatunk, ami kevésbé ismert, ám annál istenibb: ennek alapja a csicseriborsó, amely nagyszerű növényi fehérjeforrás, emellett pedig kiválóan magába szívja a pörköltekre jellemző fűszeres szaftot. Így egy olyan étel születik, amely egyszerre hozza a magyar konyha megszokott ízeit, miközben a húsos változatnál könnyedebb és emészthetőbb alternatívát kínál.
A csicseriborsó-pörkölt a hagyományos változattal ellentétben fél órán belül elkészíthető. Nem igényel bonyolult konyhatechnológiai folyamatokat, kezdők is bátran nekivághatnak, és az alapanyagok is könnyen beszerezhetők. Ráadásul jól variálható: ízesítheted csípősen, tehetsz bele több füstölt paprikát a karakteresebb ízért, vagy akár zöldségekkel is gazdagíthatod.
Milyen köretet válassz a csicseriborsó-pörkölt mellé?
A leggyakoribb köretválasztások a pörkölt mellé a nokedli, a tarhonya, a tésztafélék – például szarvacska vagy csigatészta –, valamint a rizs. Mivel a csicseriborsó-pörkölt kevésbé zsíros, mint a hagyományos változat, nem feltétlenül szükséges a nehéz köretek használata.
Ha tápanyagdúsabb opciót keresel, a különböző gabonák jó választások lehetnek, például a bulgur, a hajdina vagy a köles. Emellett ez a pörkölt főzelékek feltétjeként is kiválóan működik, például borsó-, lencse- vagy tökfőzelékhez. Ha pedig petrezselymes burgonyát választasz köretnek, érdemes inkább párolni főzés helyett, ugyanis így benne maradnak az értékes tápanyagok.
Hozzávalók
- 2 kisebb vagy 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 480 g (két konzerv) főtt csicseriborsó
- egy közepes paradicsom vagy egy evőkanál sűrített paradicsom
- egy közepes paprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
- 2 teáskanál őrölt fűszerkömény
- pár tekerés frissen őrölt bors
- só
Elkészítés
- Miután megtisztítottad a zöldségeket, a hagymát aprítsd fel, a fokhagymát vágd vékony szeletekre, a paradicsomot és paprikát pedig kisebb kockákra. A csicseriborsót öblítsd át egy szűrőben, és hagyd lecsepegni.
- A hagymát alacsony lángon kezdd el pirítani két evőkanál olívaolajon, majd néhány perc múlva adj hozzá egy teáskanál sót. Mikor már kb. 5 perce pirul, jöhet hozzá a paprika, a paradicsom és a fokhagyma, és még egy teáskanál só. További kb. 5-6 perc pirítás után, mikor már a zöldségek megfonnyadtak, keverd hozzá alaposan az őrölt pirospaprikát, az őrölt fűszerköményt és a frissen őrölt borsot, majd végül a csicseriborsót.
- Adj hozzá 150 ml vizet, és időnként keverj rajta egyet. Kb. tíz perc múlva, ha elfőtte már a levét, adj hozzá további 150 ml vizet, és ismételten várj kb. tíz percet, amíg újra besűrűsödik. Kóstold, és ha szükségesnek érzed, sózd még, majd elzárhatod.
- Tálald nokedlivel, tésztával, gabonával, főzelékkel vagy petrezselymes burgonyával.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.