Most olvasott cikk
Csicseriborsó-pörkölt: mindössze 30 perc alatt elkészül

Csicseriborsó-pörkölt: mindössze 30 perc alatt elkészül

Csicseriborsó-pörkölt egy fém edényben felülnézetből, mellette három szelet pirított kenyér, körülötte friss petrezselyem

A csicseriborsó-pörkölt a hagyományos magyar ízvilágot hozza el a konyhádba teljesen növényi alapokon. Nemcsak ízletes és laktató, hanem tápanyagokban is gazdag, így kiváló alternatíva lehet mindazok számára, akik szeretnék változatosabbá tenni az étrendjüket.

Bár a klasszikus pörkölt általában húsból készül, nem ismeretlenek a növényi alapanyagokból, például zöldborsóból vagy gombából készült változatok sem. Most egy olyan változatot mutatunk, ami kevésbé ismert, ám annál istenibb: ennek alapja a csicseriborsó, amely nagyszerű növényi fehérjeforrás, emellett pedig kiválóan magába szívja a pörköltekre jellemző fűszeres szaftot. Így egy olyan étel születik, amely egyszerre hozza a magyar konyha megszokott ízeit, miközben a húsos változatnál könnyedebb és emészthetőbb alternatívát kínál.

A csicseriborsó-pörkölt a hagyományos változattal ellentétben fél órán belül elkészíthető. Nem igényel bonyolult konyhatechnológiai folyamatokat, kezdők is bátran nekivághatnak, és az alapanyagok is könnyen beszerezhetők. Ráadásul jól variálható: ízesítheted csípősen, tehetsz bele több füstölt paprikát a karakteresebb ízért, vagy akár zöldségekkel is gazdagíthatod.

Milyen köretet válassz a csicseriborsó-pörkölt mellé?

A leggyakoribb köretválasztások a pörkölt mellé a nokedli, a tarhonya, a tésztafélék – például szarvacska vagy csigatészta –, valamint a rizs. Mivel a csicseriborsó-pörkölt kevésbé zsíros, mint a hagyományos változat, nem feltétlenül szükséges a nehéz köretek használata.

Ha tápanyagdúsabb opciót keresel, a különböző gabonák jó választások lehetnek, például a bulgur, a hajdina vagy a köles. Emellett ez a pörkölt főzelékek feltétjeként is kiválóan működik, például borsó-, lencse- vagy tökfőzelékhez. Ha pedig petrezselymes burgonyát választasz köretnek, érdemes inkább párolni főzés helyett, ugyanis így benne maradnak az értékes tápanyagok.

Hozzávalók

  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 480 g (két konzerv) főtt csicseriborsó
  • egy közepes paradicsom vagy egy evőkanál sűrített paradicsom
  • egy közepes paprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
  • 2 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • pár tekerés frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. Miután megtisztítottad a zöldségeket, a hagymát aprítsd fel, a fokhagymát vágd vékony szeletekre, a paradicsomot és paprikát pedig kisebb kockákra. A csicseriborsót öblítsd át egy szűrőben, és hagyd lecsepegni.
  2. A hagymát alacsony lángon kezdd el pirítani két evőkanál olívaolajon, majd néhány perc múlva adj hozzá egy teáskanál sót. Mikor már kb. 5 perce pirul, jöhet hozzá a paprika, a paradicsom és a fokhagyma, és még egy teáskanál só. További kb. 5-6 perc pirítás után, mikor már a zöldségek megfonnyadtak, keverd hozzá alaposan az őrölt pirospaprikát, az őrölt fűszerköményt és a frissen őrölt borsot, majd végül a csicseriborsót.
  3. Adj hozzá 150 ml vizet, és időnként keverj rajta egyet. Kb. tíz perc múlva, ha elfőtte már a levét, adj hozzá további 150 ml vizet, és ismételten várj kb. tíz percet, amíg újra besűrűsödik. Kóstold, és ha szükségesnek érzed, sózd még, majd elzárhatod.
  4. Tálald nokedlivel, tésztával, gabonával, főzelékkel vagy petrezselymes burgonyával.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

//Hide "HIRDETÉS" label if Google ad is empty

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének