A gazdag fűszerezésnek és a lencsével kiegészített receptnek köszönhetően ez a marokkói csicseriborsó-leves nemcsak finom, hanem kiadós és tápláló is. A harissza pikáns csípőssége és a friss koriander aromája egyedivé teszi ezt a vegán fogást, amely ideális választás lehet egy könnyű, mégis fehérjében gazdag étkezéshez.
A marokkói csicseriborsó-leves már önmagában is tápanyagokban gazdag, eleve magas fehérjetartalma azonban még tovább fokozható egy extra összetevővel: a lencsével. Alapvetően persze egy átlagos felnőtt szervezetnek nincs szüksége kiugróan magas fehérjemennyiségre, de egy megerőltetőbb edzés után jól jöhet egy kiadósabb fehérjetuning. Erre pedig remek forrást jelenthetnek a hüvelyesek.
A leves észak-afrikai fűszerezése mély, melengető aromákat hoz, köszönhetően a római köménynek, a fahéjnak és a füstölt paprikának. A leves pikáns karakterét pedig egy különleges csípős paszta, a harissza adja meg, ezt a tunéziai és marokkói konyha is előszeretettel használja. Ez a fokhagymás, chilialapú fűszerkrém itthon is egyre több helyen kapható, de ha épp nincs kéznél, egy kis erőspaprikakrém vagy csípős ajvár is jól működhet helyettesítőként.
A fogásra végül az illatos, friss koriander teszi fel a koronát – üde, karakteres és izgalmas zárás egy tartalmas, mégis könnyen elkészíthető egytálételhez.
Hozzávalók
4-5 adaghoz
- 150 g zöld lencse
- 200 g csicseriborsó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 szál angol zeller
- 2 közepes sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 közepes paradicsom
- 2 marék friss koriander
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1,5 liter víz
- 1 evőkanál harissza
- 1 teáskanál római kömény
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál füstölt paprika
- ½ teáskanál chilipehely
- tengeri só
A marokkói csicseriborsó-leves elkészítése
- A lencsét és a csicseriborsót előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap külön edényekben, sós vízben, 1-1 gerezd fokhagymával majdnem teljesen puhára főzzük őket.
- Egy nagy lábasban az olívaolajon megpirítjuk a vöröshagymát. Ha már kezd üvegesedni, hozzáadjuk a feldarabolt zellert, sárgarépát és a maradék fokhagymát. Közepes lángon pirítjuk néhány percig.
- A darabolt paradicsomot is hozzákeverjük. Néhány percig főzzük, amíg levet enged, majd tovább pároljuk, míg kissé elfő a leve, és enyhén lepirul.
- Hozzáadjuk a római köményt, fahéjat, kurkumát, füstölt paprikát, chilipelyhet és a sót. Hozzákeverjük a harisszát is.
- Beletesszük a főtt lencsét és csicseriborsót, főzőlevével együtt. Közepes lángon kb. 10-15 percig főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet a kívánt sűrűség eléréséhez.
- A tűzről levéve hozzákeverjük az aprított friss koriandert.
Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.








