Marokkói csicseriborsó-leves – illatos, fűszeres fogás extra fehérjetartalommal

Marokkói csicseriborsó-leves egy barna edényben, mellette fakanál, egész fahéjak összekötve, a háttérben egy tál lencse

A gazdag fűszerezésnek és a lencsével kiegészített receptnek köszönhetően ez a marokkói csicseriborsó-leves nemcsak finom, hanem kiadós és tápláló is. A harissza pikáns csípőssége és a friss koriander aromája egyedivé teszi ezt a vegán fogást, amely ideális választás lehet egy könnyű, mégis fehérjében gazdag étkezéshez.

A marokkói csicseriborsó-leves már önmagában is tápanyagokban gazdag, eleve magas fehérjetartalma azonban még tovább fokozható egy extra összetevővel: a lencsével. Alapvetően persze egy átlagos felnőtt szervezetnek nincs szüksége kiugróan magas fehérjemennyiségre, de egy megerőltetőbb edzés után jól jöhet egy kiadósabb fehérjetuning. Erre pedig remek forrást jelenthetnek a hüvelyesek.

A leves észak-afrikai fűszerezése mély, melengető aromákat hoz, köszönhetően a római köménynek, a fahéjnak és a füstölt paprikának. A leves pikáns karakterét pedig egy különleges csípős paszta, a harissza adja meg, ezt a tunéziai és marokkói konyha is előszeretettel használja. Ez a fokhagymás, chilialapú fűszerkrém itthon is egyre több helyen kapható, de ha épp nincs kéznél, egy kis erőspaprikakrém vagy csípős ajvár is jól működhet helyettesítőként.

A fogásra végül az illatos, friss koriander teszi fel a koronát – üde, karakteres és izgalmas zárás egy tartalmas, mégis könnyen elkészíthető egytálételhez.

Hozzávalók

4-5 adaghoz

  • 150 g zöld lencse
  • 200 g csicseriborsó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 szál angol zeller
  • 2 közepes sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 közepes paradicsom
  • 2 marék friss koriander
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 liter víz
  • 1 evőkanál harissza
  • 1 teáskanál római kömény
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • ½ teáskanál chilipehely
  • tengeri só

A marokkói csicseriborsó-leves elkészítése

  1. A lencsét és a csicseriborsót előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap külön edényekben, sós vízben, 1-1 gerezd fokhagymával majdnem teljesen puhára főzzük őket.
  2. Egy nagy lábasban az olívaolajon megpirítjuk a vöröshagymát. Ha már kezd üvegesedni, hozzáadjuk a feldarabolt zellert, sárgarépát és a maradék fokhagymát. Közepes lángon pirítjuk néhány percig.
  3. A darabolt paradicsomot is hozzákeverjük. Néhány percig főzzük, amíg levet enged, majd tovább pároljuk, míg kissé elfő a leve, és enyhén lepirul.
  4. Hozzáadjuk a római köményt, fahéjat, kurkumát, füstölt paprikát, chilipelyhet és a sót. Hozzákeverjük a harisszát is.
  5. Beletesszük a főtt lencsét és csicseriborsót, főzőlevével együtt. Közepes lángon kb. 10-15 percig főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet a kívánt sűrűség eléréséhez.
  6. A tűzről levéve hozzákeverjük az aprított friss koriandert.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének