Új tanulmány: a férfiak jobban hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, mint a nők

Egy tanulmány alapján a férfiak költekezési szokásaik miatt egész egyszerűen nagyobb mértékben járulnak hozzá az éghajlatunk felmelegedéséhez, mint a nők, pedig egyik fél sem költ számottevően többet a másiknál. Az indok abban keresendő, mire költenek a férfiak és a nők.

A Journal of Industrial Ecology című folyóiratban megjelent tanulmány nem kifejezetten a nemek közötti vásárlási szokásokból eredő eltérő kibocsátási értékeket vizsgálta, de kiderül belőle, hogy a férfiak jobban hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, mint a nők.

Egészen pontosan 16 százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátás történik a férfiak költekezési szokásai miatt.

A jelentősen magasabb érték indoka nem abban keresendő, hogy mennyit költenek a férfiak, ez ugyanis csupán 2 százalékkal több, mint amit a nők költenek. Sokkal inkább arról van szó, hogy a férfiak olyan dolgokat vásárolnak, amelyek jobban károsítják a környezetet.

Míg a nők leginkább berendezési tárgyakat, szépészeti kozmetikumokat és ruhákat vesznek, addig a férfiak jellemzően többet költenek benzinre, éttermi étkezésre, húsra, autókra és dohányra.

A tanulmányban 217 terméket vagy szolgáltatást vizsgáltak, amit egyedülálló férfiak vagy nők vásároltak, illetve használtak Svédországban. Az összesítés alapján az élelmiszerekhez köthető vásárlás a nők összkibocsátásának nagyjából negyedét, a férfiaknál pedig az összkibocsátás ötödét tette ki.

Vagyis a nők, habár kevesebb húst – viszont több tejterméket – vásárolnak, arányaiban rosszabbul teljesítenek az élelmiszer kategóriájában.

A férfiak viszont mind a „holiday” (nyaralás), mind a „transport” (közlekedés) kategóriában jóval komolyabb kibocsátást érnek el, mint a nők, ez pedig nagyjából teljes egészében az autókhoz – pontosabban az üzemanyag-vásárláshoz – köthető. Erre 70 százalékkal több pénzt költenek a férfiak a nőknél.

Mivel a tanulmány általánosságban a háztartási kibocsátási értékek csökkentésével foglalkozik, Annika Carlsson Kanyama, a kutatás vezetője kiemeli, hogy a növényi alternatívák milyen mértékben tudnak hozzájárulni a környezetbarátabb háztartáshoz.

„A hús- és tejtermékeknek lényegesen magasabbak a kibocsátási értékeik, mint a helyettesítőiknek. A disznóhús ötször környezetkárosítóbb, mint a tofu, a bárányhús pedig huszonötször. A tej előállítása ötször szennyezőbb, mint a zabitalé, és a sajt négyszer szennyezőbb, mint a vegán sajt” – olvasható a tanulmányban.

A férfiasság és a húsevés még mindig szorosan összekapcsolt fogalmak

Május elején írtunk róla, hogy az ausztrál férfiak többsége továbbra is úgy gondolja, a húsevés hozzátartozik a férfi nemi sztereotípiákhoz, és aki nem eszik állatot, az nem is annyira férfias ember. Ez a felfogás pedig gátolja az ausztrál férfiakat abban, hogy vegán életmódra váltsanak, ugyanis félnek attól, hogy ezáltal kevésbé fognak megfelelni a klasszikus nemi szerepeknek.

Pedig régóta ismert tény, hogy a vegán férfiak semmilyen téren nem szenvednek hátrányt a húsevő társaikkal szemben. Egyrészt a növényi fehérje ugyanolyan alkalmas az izomépítésre, mint az állati fehérje, de a tesztoszteronszint sincs veszélyben. Sőt, ami azt illeti, a növényi étrenden lévő férfiak szintje akár magasabb is lehet azoknál, akik állatokat is fogyasztanak étrendjükben.

(Plant Based News)

Ez a cikk is érdekelhet:

Jégtakaró felülnézetből, a repedezett, széttört jégdarabok alatt látszik a vízfelszín

Jégvulkán tört a felszínre Grönlandon – ilyet még a tudósok sem láttak

Grönlandon egy felszín alatti tó vize a jégtakaró felszínére tört.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének