Csokis smoothie tál, Buddha-tál tofuval, csicseriborsóval és quinoával, lencseleves, valamint két szelet kenyér.

Tápérték és anyagiak terén is előnyösebbek lehetnek a vegán ételek a húsos verzióknál

Húsos, vegetáriánus és vegán receptvariációk közül kutatók szerint egészségügyi, fenntarthatósági és anyagi szempontok mentén is a növényi alapú fogásokra érdemes voksolni. A teljes értékű növényi étrendnek megfelelő alternatívák teljesítettek a legjobban az összevetésben, de a kevésbé szigorú elvek mentén elkészített vegán opciók is szinte minden tekintetben felülmúlták a húsos és a vegetáriánus verziókat.

A növényi alapú ételek nemcsak egészségesebbek és olcsóbbak, hanem jelentősen kisebb környezeti terhelést is jelentenek, mint húsos megfelelőik. Erre jutottak azok a kutatók, akik egy londoni egyetemi menza kínálatát vették górcső alá. Négy népszerű fogás – a lasagne, a chili, a teriyaki és a curry – vegán, vegetáriánus és húsos változatait elemezték, mégpedig három aspektusból. Megvizsgálták azok

  • tápértékét,
  • környezeti hatását,
  • valamint azt, milyen költségekkel jár az elkészítésük.

Az ételek tápértékét az NRFI (Nutrient Rich Foods Index) rendszer alapján pontozták. A környezeti hatás felméréséhez életciklus-elemzést (LCA) alkalmaztak – ez az alapanyagok előállításától egészen a fogyasztásig kalkulál az étel klímaköltségeivel. A fogások elkészítéséhez szükséges anyagi fedezetet pedig a londoni egyetemi menzát ellátó cég márciusi árai alapján számolták.

A képet bizonyos tekintetben árnyalja az is, hogy a hagyományos receptek közül kettő marhahúsból – a lasagne és a chili –, a másik kettő – a teriyaki és a curry – pedig csirkehúsból készült. A növényi alapú ételeknél pedig különbséget tettek a vegán és a teljes értékű receptek között. A lasagne, a teriyaki és a curry esetében elemeztek vegán és teljes értékű növényi étrendnek megfelelő verziót is. A chili esetében pedig csak teljes értékű alternatívát állítottak fel a hagyományos és húsmentes recepttel szemben. Vegetáriánus receptet pedig csak a lasagne és a chili esetében vizsgáltak.

Mindhárom aspektusból a növényi alapú volt a legjobban teljesítő a receptvariációk közül

A három aspektust együttesen szemlélve végül a teljes értékű növényi étrendbe (TÉNÉ) illeszthető fogások végeztek az élen, ezt követték a vegán verziók, a sort pedig a marhahúsból készült ételek zárták. A következő sorrend alakult ki a kutatók szerint:

  1. TÉNÉ-chili,
  2. TÉNÉ-curry,
  3. TÉNÉ-lasagne,
  4. TÉNÉ-teriyaki,
  5. vegán curry,
  6. vegán teriyaki,
  7. vegán lasagne,
  8. vegetáriánus lasagne,
  9. vegetáriánus chili,
  10. csirkehúsos curry,
  11. csirkehúsos teriyaki,
  12. marhahúsos chili,
  13. marhahúsos lasagne.

Tápérték terén mind a négy ételkategórián belül a vegán és teljes értékű receptvariációk vitték a pálmát. Egyetlen étel volt csak – a lasagne –, amelynek esetében a teljes értékű változat bizonyult a tápanyagokban leginkább dús típusnak, a szimplán vegán opció viszont valamelyest elmaradt a húsos mögött.

Fenntarthatósági szempontból azonban kivétel nélkül a vegán és teljes értékű növényi étrendbe illeszthető receptek végeztek az élen. Ahogy ár tekintetében is: az összes húsos verziónál kedvezőbb képet mutattak a növényi alapú megfelelőik.

Ez a cikk is érdekelhet:

David Attenborough díjjal a kezében

Rekordot döntött David Attenborough – sikerét részben az orangutánoknak köszönheti

Minden idők legidősebb Emmy-díjasa lett David Attenborough. Az orangutánok titkos

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Caponata, azaz szicíliai padlizsánragu egy fehér tányérban

Caponata – a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének