Már a kismértékben fogyasztott csirkehús is növelheti a halálozási kockázatot, állapították meg kutatók egy közel két évtizedet felölelő felmérés alapján. Több mint ezer fő halálozási okait vizsgálva jutottak erre az eredményre. A férfiak esetében különösen nagy lehet a kockázat.
A vörös húsokról már régóta tudni lehet, hogy közvetlenül hozzájárulnak a legtöbb halálos áldozatot követelő betegségek kialakulásához. A marha- vagy a sertéshús helyett ezért sokan az egészségtudatosság jegyében választanak inkább halat vagy baromfihúst – elsősorban csirkét. Egy friss olaszországi tanulmány alapján viszont utóbbival is érdemes csínján bánni azoknak, akik az egészséges étkezésre gyúrnak. Ez a dokumentum ugyanis sötétebbre festi a csirkehúsról eddig kialakított összképet.
A National Institute of Gastroenterology intézet kutatói szerint azok körében, akik heti 300 grammnál több csirkehúst fogyasztottak, 27 százalékkal magasabb volt a halálozási kockázat, mint azoknál, akik heti 100 grammnál kevesebbet ettek. A bélrendszert érintő rákos megbetegedések esélye pedig 65 százalékkal nőtt már heti 200 grammos fogyasztás esetén is. Ez nagyjából egy adag sült csirkemell.
A csirkehús elkészítési módja sem mindegy
A kutatók közel ötezer középkorú dél-olaszországi férfi két évtized alatt gyűjtött egészségügyi adatait elemezve jutottak a publikált eredményeikhez. A kutatás ideje alatt 1028 páciens hunyt el, az ő halálozási körülményeiket is vizsgálták. Megállapították, hogy az elhunytak heti összes húsfogyasztásának átlagosan 41 százaléka baromfihús volt. A tanulmány emellett azt is megjegyzi, hogy heti 150-250 gramm vörös hús fogyasztása a teljes összes halálozási arány csökkenésével volt összefüggésbe hozható.
A kutatók beismerték, hogy bár egy hosszú távú és nagy alanyszámú kutatásról van szó, azért vannak a tanulmánynak gyenge pontjai. Ezek közül az egyik, hogy az elfogyasztott húsra vonatkozó adatok nem tartalmazták a hús feldolgozottsági mértékét. A felvágottak és feldolgozott húskészítmények megkülönböztetés nélkül jelentek meg az adatlapokon, pont ugyanúgy, mint a szabadtartású csirke. Ráadásul a saját bevalláson alapuló adatközléseket mindig bizonyos fokú fenntartással kell kezelni. A másik hiányosság, hogy nem áll rendelkezésre adat az alanyok fizikai aktivitásáról a vizsgált időszakban. A kutatók ennek ellenére úgy gondolják, hogy javasolt csökkenteni a csirkehús fogyasztását. Emellett hozzátették azt is, hogy a hús elkészítési módja – a hőfok, a sütési idő vagy éppen az olaj típusa – is jelentős mértékben befolyásolja az egészségügyi hatást, a halálozási kockázat növekedésének mértékét.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.