Asztalon tányér, rajta pirítós tojással, kolbásszal.

Húskészítményeket tett tiltólistára egy nagyváros vezetősége

Új táplálkozási irányelveket vezet be a közétkeztetésben New York 2026-tól. Eltűnnek a feldolgozott húsok, és nagyobb hangsúlyt kapnak a teljes értékű növényi fehérjék. A döntés több millió adag ételt érint, és célja, hogy javítsa a lakosság egészségét, csökkentse a krónikus betegségek előfordulását, valamint fenntarthatóbbá tegye a város étkezési rendszerét.

Szigorítja a közétkeztetésre vonatkozó szabályokat New York – adta hírül a Green Queen. Összesen 11 városi szervezetnek kell 2026. július 1-jétől kivezetnie a feldolgozott húsokat az iskolák, kórházak, idősek otthonai és más közintézmények menüjéből – rendelkezett Eric Adams, New York város polgármestere. Emellett kötelezővé válik, hogy az étkezésekben nagyobb arányban jelenjenek meg a minimálisan feldolgozott növényi fehérjék, például a hüvelyesek.

A város döntése évente 219 millió étkezést érint. „Ez hatalmas lépés: New York a második legnagyobb közintézményi élelmiszer-beszerző az Egyesült Államokban, közvetlenül a hadsereg után” – hangsúlyozta Sierra Hollowell, a Polgármesteri Hivatal élelmiszer-politikáért felelős tisztviselője.

Az új előírások nemcsak a húsokra vonatkoznak: korlátozzák a mesterséges színezékeket, valamint bizonyos adalékanyagokat és édesítőszereket is. A cél, hogy az egészségesebb étkezés ne kiváltság legyen, hanem mindenki számára elérhető alap.

Már kis mennyiségben is kockázatos

A New York-i döntés hátterében az a tudományos konszenzus áll, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása már kis mennyiségben is növeli a krónikus betegségek kockázatát. Egy nemrégiben publikált átfogó kutatás szerint napi egy hot dog elfogyasztása például

  • 11 százalékkal növeli a 2-es típusú diabétesz,
  • 7 százalékkal a vastagbélrák,
  • valamint 2 százalékkal az iszkémiás szívbetegség kockázatát.

Már két szelet sonkának megfelelő mennyiségű feldolgozott hús is 30 százalékkal növeli a cukorbetegség, és 26 százalékkal a vastagbélrák kockázatát. A magas só-, nitrát- és telítettzsírsav-tartalom károsítja a sejteket, gyulladást okozhat, és hosszú távon hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához.

A polgármester személyes példával is erősíti a város irányvonalát

Eric Adams hosszú ideje a növényi étrend és az egészséges életmód elkötelezett szószólója. Többször is elmondta már, hogy a növényi étrendnek köszönhetően tudta visszafordítani a diabétesz tüneteit.

Gyakran hangoztatom, hogy az egészség terén nemcsak az számít, hogy mi van a DNS-edben, hanem az is, hogy mi kerül a tányérodra

– mondja.

Polgármestersége alatt több program indult, amelyek középpontjában a növényi alapú, fenntartható étkezés áll. A kórházi menükben például már alapértelmezett a húsmentes opció, de volt, hogy 10 ezer dolláros (mintegy 3,3 millió forintos) alappal támogatta egy olyan tanterv kiegészítő programjának létrehozását, amely a növényi alapú táplálkozás gyógyító erejét mutatja be a leendő egészségügyi szakembereknek.

Adams az egészség mellett a környezetvédelmet is szem előtt tartja döntései meghozatalakor. 2030-ra szeretné 33 százalékkal csökkenteni az amerikai város élelmiszerekhez köthető károsanyag-kibocsátását. Erre többek között ugyancsak a húsfogyasztás visszaszorításával törekszik.

A budapesti közétkeztetés is zöldül

Május elején Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is bejelentette, az egészséges életmód jegyében megreformálják a közétkeztetést a fővárosban. Ennek keretében érkeznek a húsmentes opciók a fővárosi önkormányzat által ellátott iskolákba és szociális intézményekbe.

Az erről szóló videóban Karácsony az egyik kedvenc ételét, a bolognai spagettit próbálta ki húsos és húsmentes változatban, és nem tudta pontosan megmondani, melyik lehet a növényi alapú változat. Simonné dr. Németh Katalin, a fővárosi közétkeztetés igazgatója végül elárulta a főpolgármesternek, melyik a növényi alapú változat, amely – mint kiderült – zöldborsófehérjéből készült.

Ez a cikk is érdekelhet:

Kóbor kutya fekszik, a távolba révedve

Kóbor állatokat érintő tisztogatással készülhet a foci-vb-re a 2030-as házigazda

A marokkói kormány azt szeretné, ha a jövőben pénzbírsággal sújthatnák

Sárdi Barbara gyermekkori álma volt, hogy sportújságíró legyen. Sok évig élte ezt az álmot, idővel azonban érdeklődése más irányt vett: a környezetvédelem, a veganizmus és az egészségtudatosság váltak a kedvenc témáivá. Korábban egy könyvben is mesélt arról, hogyan váltott erre az életmódra közel 10 éve, és több főzőkurzust tartott a növényi étrendet népszerűsítve. A Prove írójaként szeretne minél több információt átadni az arra nyitott közönségnek, miért éri meg ezt az utat járni. Otthonát Scialla cicával osztja meg, aki ugyancsak nagy rajongója a vegán konyhának: imádja a tofut és a reggeli smoothie-kat.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének