Mikroműanyag részecskék kék folyadékkal töltött kémcsővel

Tengervízben teljesen lebomló műanyaggal rukkoltak elő japán kutatók

Strapabíró, formálható és akár még háromdimenziós nyomtatásra is alkalmas lehet az az új műanyagfajta, amelyet japán kutatók fejlesztettek ki. Az új műanyag legfontosabb tulajdonsága, hogy teljesen lebomlik a sós tengervízben, mikroműanyag keletkezése nélkül.

Biológiailag lebomló műanyaggal – például a politejsavval (PLA) – eddig is rendelkeztünk. A tengerbe jutó műanyaghulladék jelentette problémát ezzel viszont nem lehetett kiküszöbölni, a PLA anyag ugyanis nem bomlik le természetes környezetben, például tengervízben.

A japán RIKEN kutatóintézet tudósai azonban megoldást találhattak erre a dilemmára – adta hírül a One Green Planet. Új műanyagot fejlesztettek ugyanis ki, amely nem pusztán szilárd és formálható, de a sós vízben teljesen lebomlik.

Ezzel az új anyaggal egy olyan műanyagcsaládot hoztunk létre, amely erős, stabil, újrahasznosítható, többféle funkciót is elláthat, és ami nagyon fontos: nem alakul mikroműanyaggá

fogalmazott Aida Takuzo, a kutatócsoport vezetője.

Az új műanyag egy szupramolekuláris polimer. Ezek olyan anyagok, amelyek építőelemeit nem erős kovalens kötések, hanem gyengébb kapcsolatok – például sóhidak – tartják össze. A RIKEN kutatói olyan megoldást fejlesztettek ki, amely ezekből a gyenge kötésekből tud stabil, szilárd anyagot alkotni. A tengervízben azonban ezek a kötések felbomlanak, és az anyag gyorsan lebomlik. A fejlesztők többféle változatot is készítettek belőle, így a műanyag például 3D nyomtatáshoz vagy orvosi eszközök gyártásához is felhasználható.

A vízben lebomló műanyag megoldást jelenthet a műanyaghulladék által okozott károkra

A tengerbe jutó, majd ott mikroműanyaggá amortizálódó műanyaghulladék globális problémát jelent. A vízi élővilágban felhalmozódó szennyezés nemcsak közvetett módon pusztítja a tengeri ökoszisztémát, de a táplálékláncba kerülve hozzánk is visszajut. A répában, az almában, de még a rizsben is előfordulhatnak mikroműanyagok.

Jelenleg is folynak a mikroműanyag egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatások. Az előzetes megfigyelések alapján mindenesetre valószínűsíthető, hogy nem tesznek jót a szervezetünknek.

A RIKEN kutatói által kifejlesztett új műanyagtípus további előnye, hogy elég jól újrahasznosítható. A kísérletek során a sós vízben feloldott műanyag összetevőinek közel 90 százalékát sikerült por formájában visszanyerni. Laboratóriumi körülmények között a földben pedig körülbelül tíz nap alatt bomlik le az anyag, miközben nitrogénnel és foszforral látja el a talajt, mintha csak trágyázták volna.

Ez a cikk is érdekelhet:

A Hearty Vegan Cakes tortakínálata

Újabb budapesti vegán vendéglátóhely búcsúzik – már csak október végéig látogatható

Másfél év után bezár a Hearty Vegan Cakes budapesti vegán

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének