Most olvasott cikk
A mikroműanyag az egészséges ételeinket sem kerüli el

A mikroműanyag az egészséges ételeinket sem kerüli el

Mikroműanyag-darabok egy petricsészében közelről, fekete felületen

A répában, az almában, de még a rizsben is előfordulhatnak mikroműanyagok. Az apró műanyagrészecskék jelenléte az ételünkben számos egészségügyi problémához vezethet. Teljesen kiiktatni őket szinte lehetetlenség, de vannak módszerek, amelyekkel csökkenthetjük a kitettségünket ezekkel a káros adalékokkal szemben.

A híreket olvasva úgy tűnik, a mikroműanyag elől nincs menekvés. Akármerre nézünk, akárhová utazunk, ezek az aprócska műanyagrészecskék jönnek velünk, vagy már alapból ott vannak, ahova megérkezünk. Eddig talán megnyugvást jelenthetett a gondolat, hogy a természetes élelmiszerek, a feldolgozatlan zöldségek és gyümölcsök védelmet jelenthetnek, legalábbis ami az élelmiszer-szennyezettséget illeti. A DailyMail most azonban egy tucat olyan, alapvetően egészségesnek tekintett élelmiszert szedett össze, amelyről a legújabb kutatások megállapították, hogy nem mentesek a mikroműanyagoktól. Sőt, egyesek kifejezetten nagy mennyiségben tartalmazzák őket.

Egy 2022-ben megjelent tanulmány szerint például a növények a vízben lévő műanyagot a gyökerükön keresztül szívják magukba, így a felvett mennyiség nagy része magában a gyökérben összpontosul. Emiatt fordulhat elő, hogy a gyökérzöldségekben, például a répában nagyobb eséllyel található jelentősebb mennyiségű mikroműanyag. A leveles zöldségek, mint például a saláta vagy a káposzta, kevesebb mikroműanyagot juttatnak a szervezetünkbe, mivel azoknak a levelét esszük.

Nem a répa az egyetlen egészséges étel, ami tele van mikroműanyaggal

A répa mellett az alma is meglepően sok műanyagrészecskét tartalmaz. Egy 2020-ban megjelent tanulmány az almát találta a legszennyezettebb gyümölcsnek a vizsgált növények (répa, saláta, brokkoli, krumpli, alma, körte) közül. Egy gramm almában akár 100 ezer mikroműanyag-részecske is megbújhat. A kutatatók ezt annak tulajdonítják, hogy a fák gyökérzete sokkal terebélyesebb, és sokkal tovább is élnek, mint a zöldségek. Így nagyobb mennyiségű műanyag kerülhet a gyümölcshúsba.

A világ legnagyobb mértékben fogyasztott gabonája, a rizs sem kivétel. Egy kutatás alapján minden száz gramm rizs elfogyasztásával négy milligramm mikroműanyag is a szervezetünkbe kerülhet. A zacskós rizs fogyasztása pedig megháromszorozza ezt a mennyiséget. A palackos vízben szintén több százezer részecske lehet literenként, de a teakedvelőknek kell igazán megkapaszkodniuk. Egyetlen műanyag teafilter több milliárd mikro- és nanoplasztik-részecskét is tartalmazhat. De a himalájai só és a növényi alapú nuggets is nagymértékben szennyezettek lehetnek – utóbbi leginkább a műanyag csomagolás miatt.

A mikroműanyag az élelmezési rendszert is fenyegeti

Közhely, de mindenben – tényleg mindenben – ott vannak az apró műanyagrészecskék, a tengerek legmélyebb pontjától kezdve a legmagasabb hegycsúcsokig. Egy átlagos emberi agy annyi mikroműanyagot tartalmaz, amiből egy műanyag kanál is elkészíthető lenne. Az egészségre gyakorolt hosszú távú káros hatásait még nem ismerjük pontosan, de a kutatók úgy gondolják, hogy a kitettségnek köze lehet számos krónikus betegség kialakulásához, keringési zavarokhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz.

Nem a közvetlen egészségkárosító hatásuk az egyetlen aggasztó előrejelzés a mikroműanyagokkal kapcsolatban. Mivel befolyásolják a növények fotoszintetizáló képességét, ezért komolyan veszélyeztetik a globális élelmiszer-ellátást is. Emiatt több százmillió embert érinthet élelmiszerhiány a jövőben, ami a jelenlegi tendenciát figyelembe véve idővel még növekedhet is.

Ha védekezni teljes mértékben nem is tudunk, csökkenthetjük a bevitt mikroműanyag mennyiségét. Érdemes lehet például

  • filteresről szálas teára váltani,
  • a rizst alaposan megmosni elkészítés előtt,
  • csak olyan műanyagot tenni a mikróba, ami kifejezetten az erre való alkalmasságot jelző felirattal vagy jellel van ellátva,
  • a palackozott vizet üveges vagy (szükség esetén szűrt) csapvízre cserélni,
  • az egyszer használatos műanyagokat nem újrahasználni,
  • valamint minél inkább csomagolás nélküli élelmiszereket fogyasztani.

Az antioxidánsban gazdag ételek a legújabb kutatások szerint mérsékelhetik a mikroműanyagok egészségkárosító hatását. A helyzetet felesleges szépíteni, a mikroműanyagok a mindennapjaink részei, és jó eséllyel nem is tűnnek el egyhamar. De ha odafigyelünk a mindennapokban, javíthatunk valamelyest a helyzeten.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének