Ősember étrendje mégsem húsból állt - prove

Mégsem a húsevéstől fejlődtek nagyot az őseink – új kutatások cáfolják a mítoszt

Új kutatások szerint az ősemberek étrendje sokkal változatosabb volt, mint azt eddig hittük – és messze nem a hús állt a középpontban.

A közösségi médiában a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek az ősember étrendjére alapozott diéták, amelyek azt hirdetik, hogy az ember eredendően ragadozó, és a modern, növényekben gazdag táplálkozás ellentétes a természetünkkel.

Az új bizonyítékok szerint azonban a kizárólag húsevő étrend nemcsak egészségtelen, de az ősember sem így táplálkozott.

Az ősi étrend nagyon is összetett volt

Kétségtelen, hogy az ősemberek – köztük a neandervölgyiek – ettek húst: vadásztak, zsákmányoltak, és az állatok húsát, zsírját, sőt a csontokat is hasznosították. De ez csak az étrendük egyik része volt. Régészeti leletek – fogkő- és ősi ürülékminták – egyértelműen jelzik, hogy számos növényt is fogyasztottak. Főként dióféléket (például pisztáciát), vadborsót, makkot, gumókat, olajbogyót, kamillát és lencsét ettek.

A németországi Tübingeni Egyetem kutatója, Hervé Bocherens szerint valószínűtlen, hogy a neandervölgyiek kizárólag húson éltek volna. „Ha hasonló fiziológiájuk volt, mint a modern embernek – márpedig ez valószínű –, akkor a testüknek szüksége volt növényi eredetű energiaforrásokra is” – mondta a Live Science-nek.

A növények szerepe praktikus okokból is fontos volt: a vadászat nem mindig járt sikerrel. A kutatások azt sugallják, hogy őseink nem voltak elég képzett vadászok ahhoz, hogy aktívan fenntartsák ezt az étrendet. Ehelyett gyakran más ragadozók által hátrahagyott tetemeket gyűjtöttek össze, valamint gyümölcsökkel, magvakkal és gumókkal egészítették ki táplálékukat. Tehát gyakran támaszkodtak arra, amit a természet épp kínált.

Ahogy Emma Pomeroy, a Cambridge-i Egyetem kutatója fogalmazott a BBC Science Focus magazinnak: „Az a kép, hogy az ősemberek – főként a férfiak – kizárólag húst ettek, nem tükrözi a valóságot.”

A húsdiéta már csak mítosz

A kizárólag húsra épülő étrend nemcsak téves, hanem akár veszélyes is lehet. Angel Luk dietetikus szerint ilyenkor teljesen hiányoznak azok a fitonutriensek, amelyek kizárólag a növényekben találhatók – pedig ezek védelmet nyújthatnak például a rák és más krónikus betegségek ellen. A szakértők egyetértenek: ha valaki teljesen elhagyja a növényi eredetű táplálékokat étrendjéből, az súlyos tápanyaghiányt és betegségeket kockáztat.

Ahogyan egyre több olyan kutatás jelenik meg, amely a növényi étrend felé billenti a mérleget, a legnagyobb húsdiéta-influenszerek közül is többen visszavesznek a húsfogyasztásból. A Liver King néven ismert tartalomgyártó újabban már növényeket is beiktat étrendjébe. Paul Saladino, The Carnivore Code című könyv szerzője pedig abba is hagyta a kizárólag húsalapú diétát az egészségügyi panaszai miatt – például erőteljes palpitációt, azaz szívdobogás-érzést tapasztalt.

Sokan a fogyás reményében vágnak bele a ketogén diétába. Mára azonban erről az étrendről is kiderült, hogy ennek következtében nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a veseelégtelenség és bizonyos ráktípusok kialakulásának esélye is megnövekedhet. Épp ezért már az orvosok sem javasolják ezt a kevés szénhidrátbevitelen és annál több hús fogyasztásán alapuló diétát. Sőt egyenesen „betegségeket elősegítő katasztrófaként” emlegetik. Ezzel szemben a növényi alapú étrend mind a súlyvesztés, mind az egészségmegőrzés szempontjából hivatalosan is megfelelőbb.

Ez a cikk is érdekelhet:

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Spanyolország egyik ikonikus étele kerül most nálunk terítékre: ez a

Sárdi Barbara gyermekkori álma volt, hogy sportújságíró legyen. Sok évig élte ezt az álmot, idővel azonban érdeklődése más irányt vett: a környezetvédelem, a veganizmus és az egészségtudatosság váltak a kedvenc témáivá. Korábban egy könyvben is mesélt arról, hogyan váltott erre az életmódra közel 10 éve, és több főzőkurzust tartott a növényi étrendet népszerűsítve. A Prove írójaként szeretne minél több információt átadni az arra nyitott közönségnek, miért éri meg ezt az utat járni. Otthonát Scialla cicával osztja meg, aki ugyancsak nagy rajongója a vegán konyhának: imádja a tofut és a reggeli smoothie-kat.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Caponata, azaz szicíliai padlizsánragu egy fehér tányérban

Caponata – a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének