Klímaváltozás miatti hőmérséklet-növekedés

A globális átlaghőmérséklet kilövellésével kalkulálnak a tudósok

Pesszimista a tudósvilág, a klímaszakértőknek csak elenyésző része hisz abban, hogy a globális átlaghőmérséklet megfelelő mértékű megfékezése reális célkitűzés lehet. Extrém események sorozatára, a hatóságok túlterheltségére és az élelmiszer-termelésben bekövetkező zavarokra számítanak – akár már öt éven belül.

A klímatudósok rendre felhívják a figyelmet arra, mit lehetne és leginkább mit kellene tenni a klímaváltozás megfékezése érdekében. Ötletekkel állnak elő, mi mindent lehetne tenni egyéni, kollektív és állami  szinten, valamint nemzetközi összefogás révén. Egy friss felmérés alapján azonban úgy tűnik, valójában a többségük már nem is hisz abban, hogy sikerrel járhatnak.

A The Guardian a világ vezető tudósainak százait kérdezte meg arról, mire számítanak a klímaváltozás elleni harc jövőjével kapcsolatban. A válaszadók több mint 80 százaléka vetítette előre azt, hogy az iparosodás előtti szinthez képest legalább 2,5 Celsius-fokot fog emelkedni a globális átlaghőmérséklet még ebben az évszázadban. A felmérésben részt vevők fele még ennél is pesszimistább volt, szerintük minimum 3 Celsius-fokos lesz a növekedés. A megkérdezett tudósok elenyésző része, mindössze 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy véleménye szerint tartható a párizsi klímaegyezményben szereplő 1,5 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedés.

A szakértők többsége arról számolt be a lapnak, hogy reményvesztettek, mérgesek és félnek. Aggasztja őket az, hogy a kormányok nem tudnak vagy nem akarnak cselekedni a klímaváltozás megfékezése érdekében. Még annak ellenére sem, hogy a tudomány számos bizonyítékkal állt már elő arra vonatkozóan, hogy végzetes lesz, ha sokáig nem teszik meg a szükséges lépéseket.

Úgy gondolom, jelentős társadalmi zűrzavar várható a következő öt évben. A hatóságok túlterheltek lesznek, ahogy az egyik extrém esemény követi a másikat. Az élelmiszer-termelés sem működik majd olajozottan. Nem is lehetnék kétségbeesettebb a jövőnket illetően

– mondta Gretta Pecl, a Tasmania Egyetem professzora.

Az Exeteri Egyetemen oktató Peter Cox pedig arra figyelmeztetett, „a klímaváltozás nem pusztán a 1,5 Celsius-fokos emelkedés szintjénél válik veszélyessé. A 2 Celsius-fokos emelkedés túllépése pedig nem a »game over« lesz”.

A fiatalok lesznek a globális átlaghőmérséklet emelkedésének megfékezői? 

A felmérés alapján a fiatalabb tudósok pesszimistábbak idősebb kollégáiknál. Az ötven év alattiak 52 százaléka mondta, hogy legalább három Celsius-fokkal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szinthez képest. Az ötven év felettieknek pedig csak a 38 százaléka vélekedett így.

A Bonni Egyetem professzora, Lisa Schipper azonban éppen ebben látja a lehetőséget.

Az egyetlen reményem, hogy oktatóként azt látom, a következő generáció okos és a politikát is érti

– fogalmazott.

Kérdés azonban, mire juthatnak a fiatalok, mikorra kerülhetnek olyan pozícióba akár az üzleti életben, akár politikai színtéren, hogy ők dönthessenek a klímaváltozást aktívan befolyásoló ügyekben.

Ez a cikk is érdekelhet:

Idős férfi kórházi környezetben ül az ágy mellett, és tálcára rakott ételeket fogyaszt

Új lehetőség a magyar állami kórházakban: már választhatsz, mit szeretnél enni

Egy rendeletmódosításnak köszönhetően ma már orvosi igazolás nélkül is biztosíthatják

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének