Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Gombakrémleves fekete tányérban, szürke felületen

Gombakrémleves csicseriborsóval – tápláló és melengető komfortfogás

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Ez a vegán pásztorpite egyszerre krémes, szaftos és könnyen variálható: a fűszeres lencseragu és az édesburgonya-püré kombinációja minden falatban harmonikus ízélményt nyújt. Ráadásul szezonális alapanyagokból bármikor gyorsan elkészíthető.

A pásztorpite a magyaros rakott ételek brit megfelelője: zamatos, szaftos ragu, krémes krumpliréteg alatt tökéletesre sülve. A klasszikus fogást most újragondololtuk: ebben a vegán változatban a krumplit édesburgonyával váltjuk ki, amely lágy édességével és élénk színével különleges karaktert ad az ételnek. A fűszeres lencseragu és a krémes batátatakaró együtt harmonikus, tápláló, mégis könnyed fogást alkot.

Ez a pásztorpite egyébként igazi jolly joker: szezonális zöldségekből, akár maradék főtt lencséből vagy füstölt tofuból is elkészíthető. Szinte végtelen módon variálható a fogást betetőző püré, ahogy a fűszeres, zöldséges ragu is.

Hozzávalók

4 adaghoz

Az édesburgonya-püréhez

  • 800 g édesburgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj (opcionális)
  • 1-2 evőkanál növényi tej vagy víz
  • frissen őrölt bors
  • egy csipet szerecsendió

A lencsés-zöldséges raguhoz

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 150 g csiperke vagy füstölt tofu vagy szójagranulátum *
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál kakukkfű vagy rozmaring
  • 2-3 evőkanál szójaszósz
  • 150 g főtt barna vagy zöld lencse
  • 100 ml zöldségalaplé vagy víz
  • bors
  • 1 marék zöldborsó
  • 1 evőkanál balzsamecet vagy vörösborecet

* Ha a szójagranulátum mellett döntesz, azt forró vízben vagy alaplében kb. 10 percre elő kell áztatni.

Az édesburgonyás pásztorpite elkészítése

Édesburgonya-püré:

  1. Az édesburgonyát hámozd meg, darabold fel, és enyhén sós vízben főzd puhára (kb. 15-20 perc).
  2. Szűrd le, add hozzá az olajat, a növényi tejet, a sót, a borsot és a szerecsendiót, majd törd krémes pürévé.

Lencsés-zöldséges ragu:

  1. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd dinszteld a hagymát és a fokhagymát.
  2. Add hozzá az apróra vágott répát, zellert, gombát, és pirítsd, amíg a zöldségek aranybarnák lesznek.
  3. Keverd hozzá a paradicsompürét, a füstölt paprikát, a kakukkfüvet, a szójaszószt és a vizet vagy alaplevet, hogy puhuljanak a zöldségek.
  4. Jöhet a lencse, majd párold 10 percig, míg sűrű, szaftos ragu lesz.
  5. A végén keverd bele a borsót és a balzsamecetet.
  6. Öntsd egy sütőtálba a lencsés ragut, simítsd el.
  7. A tetejére kanalazd a batátapürét, és egy villával húzz mintát a tetejére.
  8. 200 fokon süsd 20-25 percig, amíg a teteje enyhén karamellizálódik.
  9. Tálaláskor meglocsolhatod pár csepp füstöltpaprika-olajjal, vagy meghintheted friss petrezselyemmel.

Ez a cikk is érdekelhet:

Disznók szorosan egymás mellett

Sertésbotrány: disznókirályként emlegetett fideszes képviselő keveredett gyanúba

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének