A pásztorpite a magyaros rakott ételek brit megfelelője: zamatos, szaftos ragu, krémes krumpliréteg alatt tökéletesre sülve.

Az eredetileg húsból készülő alapot itt lencséből és barna csiperkegombából készítjük. Tökéletes főfogás a karácsonyi ünnepi vacsorához, ugyanis isteni, laktató, és nem kell vele sokat babrálni.

Hozzávalók

8 adaghoz

A töltelékhez:

  • 20 dkg száraz lencse
  • 25 dkg barna csiperkegomba
  • 20 dkg sárgarépa, takarosra kockázva
  • 15 dkg zöldborsó
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma (bármilyen: vörös, lila, mogyoró, stb.)
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
  • 1-1 teáskanál szárított rozmaring és kakukkfű (rozmaring- vagy kakukkfűutálók helyettesíthetik más zöldfűszerekkel is)
  • 2-3 babérlevél
  • 1 liter zöldségalaplé (ízfokozó- és tartósítószermentes zöldségleveskockából vagy poralapból)
  • 1-1 teáskanál édes fűszerpaprika és füstölt paprika
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • másfél dl vörösbor
  • frissen őrölt bors

A tetejére:

  • 1 kg főzni való krumpli
  • 4-5 evőkanál jó minőségű vegán margarin (ha nem jutsz hozzá, inkább olívaolajat használj)
  • 4 evőkanál sörélesztőpehely
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. A töltelékkel kezdjük: a hagymát kockázd finomra, és a legnagyobb, magasított falú serpenyődben kezdd el alacsony lángon pirítani egy-két csipet sóval. Miközben pirul, a gombát a botmixer késes aprítójában aprítsd össze, vagy ha ilyened nincs, akkor vágd apróra.
  2. Ha a hagyma már 7-8 perce pirul, add hozzá a gombát, még egy evőkanál olívaolajat és két nagy csipet sót. A lángot vedd közepesen magasra, és addig pirítsd, amíg a gomba összes leve teljesen el nem párolgott.
  3. Vedd a lángot közepesre, add hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a rozmaringot, és pirítsd 2-3 percig.
  4. Most jön a sűrített paradicsom: ha hozzáadtad, ezt is pirítsd két-három percig (ez mindig fontos lépés a sűrített paradicsomnál — így lesz a végeredmény a legízletesebb), majd öntsd hozzá a vörösbort, és 2-3 percig kevergesd.
  5. Tedd a serpenyőbe a felkockázott répát, a zöldborsót, a babérlevelet és a paprikát, majd öntsd hozzá a zöldségalaplevet.
  6. Add hozzá a lencsét és vedd a lángot magasra. Ha felforrt, vedd vissza a lángot, hogy épp csak rotyogjon.
  7. Miközben a lencse fő, elkészítjük a tölteléket: a krumplit hámozd meg, kockázd fel, és főzd puhára. A sütőt kb. mostanában érdemes előmelegíteni 200 fokra.
  8. Ha a krumpli megpuhult, öntsd le róla a főzővizet, krumplinyomóval törd össze, majd keverj hozzá négy evőkanál sörélesztőpelyhet, sót (ne spórold ki belőle — legyen jó sós, sütés után ugyanis enyhébb íze lesz), frissen őrölt borsot, és annyi jó minőségű margarint vagy olívaolajat, amennyitől szép krémes lesz (kb. 4-5 evőkanál). Nem baj, ha nem töröd teljesen simára, de ne maradjanak benne túl nagy darabok sem.
  9. A lencse kb. 25-30 perc alatt puhára fő (a tölteléknek pedig jó sűrűnek kell lennie — ha még nem az, akkor főzd tovább): ha ez megtörtént, halászd ki belőle a babérleveleket, és adj hozzá két-két evőkanál szójaszószt és sörélesztőpelyhet, valamint frissen őrölt borsot és ízlés szerint sót.
  10. A tölteléket egy közepesen nagy tepsiben simítsd el, majd kanalazd rá a krumplit, és egy kanállal igazgasd szép simára. Villával megmintázhatod, ha szeretnéd.
  11. Kb. 20-25 perc alatt készre sül. Fontos, hogy mielőtt felvágod, hagyd legalább 20 percig a tepsiben, különben nagyon szét fog esni.