A pásztorpite a magyaros rakott ételek brit megfelelője: zamatos, szaftos ragu, krémes krumpliréteg alatt tökéletesre sülve.
Az eredetileg húsból készülő alapot itt lencséből és barna csiperkegombából készítjük. Tökéletes főfogás a karácsonyi ünnepi vacsorához, ugyanis isteni, laktató, és nem kell vele sokat babrálni.
Hozzávalók
8 adaghoz
A töltelékhez:
- 20 dkg száraz lencse
- 25 dkg barna csiperkegomba
- 20 dkg sárgarépa, takarosra kockázva
- 15 dkg zöldborsó
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 nagy fej hagyma (bármilyen: vörös, lila, mogyoró, stb.)
- 4-5 gerezd zúzott fokhagyma (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
- 1-1 teáskanál szárított rozmaring és kakukkfű (rozmaring- vagy kakukkfűutálók helyettesíthetik más zöldfűszerekkel is)
- 2-3 babérlevél
- 1 liter zöldségalaplé (ízfokozó- és tartósítószermentes zöldségleveskockából vagy poralapból)
- 1-1 teáskanál édes fűszerpaprika és füstölt paprika
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál sörélesztőpehely
- 2 evőkanál olívaolaj
- másfél dl vörösbor
- só
- frissen őrölt bors
A tetejére:
- 1 kg főzni való krumpli
- 4-5 evőkanál jó minőségű vegán margarin (ha nem jutsz hozzá, inkább olívaolajat használj)
- 4 evőkanál sörélesztőpehely
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés
- A töltelékkel kezdjük: a hagymát kockázd finomra, és a legnagyobb, magasított falú serpenyődben kezdd el alacsony lángon pirítani egy-két csipet sóval. Miközben pirul, a gombát a botmixer késes aprítójában aprítsd össze, vagy ha ilyened nincs, akkor vágd apróra.
- Ha a hagyma már 7-8 perce pirul, add hozzá a gombát, még egy evőkanál olívaolajat és két nagy csipet sót. A lángot vedd közepesen magasra, és addig pirítsd, amíg a gomba összes leve teljesen el nem párolgott.
- Vedd a lángot közepesre, add hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a rozmaringot, és pirítsd 2-3 percig.
- Most jön a sűrített paradicsom: ha hozzáadtad, ezt is pirítsd két-három percig (ez mindig fontos lépés a sűrített paradicsomnál — így lesz a végeredmény a legízletesebb), majd öntsd hozzá a vörösbort, és 2-3 percig kevergesd.
- Tedd a serpenyőbe a felkockázott répát, a zöldborsót, a babérlevelet és a paprikát, majd öntsd hozzá a zöldségalaplevet.
- Add hozzá a lencsét és vedd a lángot magasra. Ha felforrt, vedd vissza a lángot, hogy épp csak rotyogjon.
- Miközben a lencse fő, elkészítjük a tölteléket: a krumplit hámozd meg, kockázd fel, és főzd puhára. A sütőt kb. mostanában érdemes előmelegíteni 200 fokra.
- Ha a krumpli megpuhult, öntsd le róla a főzővizet, krumplinyomóval törd össze, majd keverj hozzá négy evőkanál sörélesztőpelyhet, sót (ne spórold ki belőle — legyen jó sós, sütés után ugyanis enyhébb íze lesz), frissen őrölt borsot, és annyi jó minőségű margarint vagy olívaolajat, amennyitől szép krémes lesz (kb. 4-5 evőkanál). Nem baj, ha nem töröd teljesen simára, de ne maradjanak benne túl nagy darabok sem.
- A lencse kb. 25-30 perc alatt puhára fő (a tölteléknek pedig jó sűrűnek kell lennie — ha még nem az, akkor főzd tovább): ha ez megtörtént, halászd ki belőle a babérleveleket, és adj hozzá két-két evőkanál szójaszószt és sörélesztőpelyhet, valamint frissen őrölt borsot és ízlés szerint sót.
- A tölteléket egy közepesen nagy tepsiben simítsd el, majd kanalazd rá a krumplit, és egy kanállal igazgasd szép simára. Villával megmintázhatod, ha szeretnéd.
- Kb. 20-25 perc alatt készre sül. Fontos, hogy mielőtt felvágod, hagyd legalább 20 percig a tepsiben, különben nagyon szét fog esni.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.