Ha már unod a krumplipürét, tegyél bele egy kis csavart: készülhet helyette édesburgonya-püré! Arra is van egy tippünk, mivel bolondítsd meg, a fűszerezés kulcsfontosságú ebben a receptben.
Sokoldalúan felhasználható alapanyag az édesburgonya – készíthetsz belőle például krémlevest, curryt vagy akár zöldségfasírtot is. Ráadásul számos jótékony egészségügyi hatással is bír. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, de antioxidánsokban és vitaminokban – különösen A- és C-vitaminban – is gazdag.
Tökéletes választás akkor is, ha ennél egy krumplipürét, de már unod a hagyományosat – készülhet helyette édesburgonya-püré. A krémes állagot ebben a receptben a főtt édesburgonya, a növényi tej és kevés olívaolaj adja, az ízvilág megbolondításáért pedig a frissen reszelt szerecsendió felel.
Készíthetsz mellé akár zöldborsópörköltet, magyaros szójafasírtot vagy tofufasírtot is. A tetejére szórt pirított dió és a friss rozmaring pedig látványban is különlegesebbé teszi a pürét.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 800 g édesburgonya
- kb. 100 ml növényi tej (pl. zabtej, mandulatej)
- 122 evőkanál olívaolaj*
- frissen reszelt szerecsendió
- só
*Helyettesítheted 1-2 evőkanál konzerves kókusztejjel is (a sűrű, fehér részével).
Az édesburgonya-püré elkészítése
- Hámozd meg és kockázd fel az édesburgonyát, tedd egy nagy lábasba, és önts rá annyi vizet, ami ellepi. Szórj bele sót, majd forrald fel. Közepes lángon főzd 15-20 percig, amíg teljesen megpuhul.
- Szűrd le, majd még melegen törd össze krumplinyomóval vagy botmixerrel, attól függően, mennyire krémes állagot szeretnél.
- Add hozzá a növényi tejet, a frissen reszelt szerecsendiót, majd keverd simára. Ha szeretnéd, adhatsz hozzá pár evőkanál olívaolajat vagy a kókusztej sűrű, fehér részét, hogy extra krémes legyen. Sózd ízlés szerint.
- Tálaláskor szórd meg dióval, és díszítsd egy ág rozmaringgal.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.