A dán kormány pénzügyi alapot hozott létre a növényi élelmiszerek támogatására. Az ország vezető szerepet kíván vállalni a klímavédelmi szempontból kritikus fontosságú növényi táplálkozás népszerűsítésében.
Évek óta olvashatunk a súlyos károkat okozó nagyipari állattartás és az egyre szélsőségesebb jelenségeket produkáló klíma ok-okozati kapcsolatáról, és habár egyes jelentések szerint még mindig nem késő megváltoztatnunk a sorsunkat, a legtöbb ország megelégszik a felszínes látszatmegoldások kirakatba tételével.
Dánia azonban nem ezek közé az ország közé tartozik, ugyanis jelentős anyagi elkötelezettséget vállaltak a klímavédelmi szempontú növényi táplálkozás népszerűsítése és gazdasági támogatása mellett, ezzel együtt pedig olyan példát mutatnak a világ valamennyi országának, amit remélhetőleg minél többen szándékoznak majd követni a jövőben.
A Danish Agricultural Agency – a mezőgazdasági minisztérium alá tartozó ügynökség – kezdeményezésére életre hívott The Plant Fund alapba elkülönített 675 millió dán korona (körülbelül 35 milliárd forint) az elképzelések szerint leginkább a növényi ételek egyre növekvő piaci részesedését, az új termékek innovációját, valamint a növényi alapú étkezéssel kapcsolatos szélesebb körű tájékozottságot igyekszik majd támogatni.
Az ipar Achilles-sarka, hogy a piac túl kicsi. Gondunk lesz rá, hogy az alap anyagi forrásait a piaci növekedésre használják. Büszkék vagyunk, hogy a Danish Plantbased Business Association a minisztérium által elismert szervezet, amely helyet kaphat a The Plant Fund vezetőségében. Ez nem csak egy mérföldkő, de egy hatalmas elismerés is a csupán 3 évvel ezelőtt alakult szervezetnek
– nyilatkozta Frederik Madsen, a Danish Plantbased Business Association titkárságának vezetője.
Egyre nagyobb teret hódít a növényi alapú piac
Az országban folyamatosan felfelé ível a növényi termékek pályája, 2018 és 2020 között átlagosan 8 millió dollárral növekedtek az eladások egyes jelentések szerint.
A dániai kormány reményei szerint ez az új kezdeményezés segít majd, hogy az ország növényi termékeket gyártó cégei – mint a Cavi-art, Dryk, Naturli – megerősödjenek gazdaságilag és bebetonozzák helyüket a növényi alapú táplálkozásra való globális átállásban.
Annak ellenére, hogy az utóbbi időben a sertéstelepek száma is megnövekedett az országban, a növényi étkezés és élelmiszertermelés ilyen mértékű megtámogatása jól összecseng azzal a jelentéssel, amiről nem olyan régen a Prove.hu is beszámolt, és mely szerint az európaiak többsége kevesebb húst fogyaszt, mint korábban.