brokkolis tejszínes tészta

Bársonyos brokkolis tészta: fokhagymásan és citromosan

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

A brokkolis tészta azon ételek közé tartozik, ami tökéletes a fáradt napokra, mivel villámgyorsan, mindössze néhány összetevőből elkészül. De nem csupán a gyorsaságával varázsol el: egyszerűségében és tiszta ízvilágában is rejlik valami igazán különleges.

Azt már tudjuk, hogy a brokkoliból isteni krémleves készülhet, de mitől különleges ez a brokkolis tészta? Egyrészt a brokkoli friss, enyhe íze tökéletes kiegészítője a krémes, tejszínes szósznak. Ez utóbbi növényi tejszínből készül, amely ugyanolyan bársonyosan krémes élményt ad, mint az eredeti változat.

Az ízek mélyítésében és fokozásában pedig a pirított fokhagyma játszik kiemelt szerepet. Ennek a kis extra hozzávalónak köszönhetően az étel nemcsak krémes és friss, hanem kifejezetten izgalmas és karakteres is lesz. A pirított fokhagyma aromája és intenzív íze tökéletesen kiegészíti a brokkoli és a tejszín lágyabb ízét.

A harmóniáról pedig a reszelt citromhéj és frissen facsart citromlé gondoskodik. Ezeknek az alapanyagoknak a frissítő és citrusos savassága teszi teljessé a brokkolis tésztát.

A brokkolis tésztát opcionálisan meghintheted tálaláskor pirított magvakkal, vagy akár vegán parmezán sajttal, amihez ide kattintva találsz receptet.

Hozzávalók:

4-6 adaghoz

  • 500 g száraz durumtészta
  • 500 g (kb. egy fej) brokkoli
  • 1 fej fokhagyma zúzva
  • 250 ml édesítetlen növényi tejszín
  • 1 friss biocitrom leve és reszelt héja
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A tésztát főzd meg a dobozon található utasítások szerint.
  2. A brokkolit szedd kisebb rózsákra, lobogó sós vízben főzd 3-4 percig, amíg félpuha nem lesz, majd szűrd le.
  3. A fokhagymát pucold meg, és zúzd össze vagy reszeld le.
  4. Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon kezdd el rajta pirítani a zúzott fokhagymát. Két perc után add hozzá a reszelt citromhéjat, jó néhány tekerés frissen őrölt borsot, majd további fél perc után jöhet hozzá a brokkoli.
  5. Néhány perc pirítás után öntsd fel a növényi tejszínnel és sózd ízlés szerint.
  6. Miután felforrt, add hozzá a fél citrom levét, és zárd el. Keverd hozzá a megfőtt tésztát, majd tálaláskor a citrom másik feléből ízlés szerint facsarj rá citromlevet.
  7. A brokkolis tésztát opcionálisan fogyaszd pirított magvakkal vagy növényi parmezán sajttal megszórva.

Ez a cikk is érdekelhet:

Sokakat felbőszített, amit egy sörrel felszerelkezett turista tett egy elefánttal

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének