Nyugati szomszédaink frissítették az ajánlott táplálkozási útmutatójukat. Az eddigi piramis helyett egy tányéron, cikkelyekre felosztva szerepelnek a javasolt élelmiszer-kategóriák. Az új útmutató nemcsak a szükséges tápanyagokat, hanem az élelmiszerek környezeti lábnyomát is számításba veszi. Összességében az osztrák táplálkozási szakemberek kevesebb állati fehérje és több növény fogyasztását javasolják.
Újabb ország frissítette táplálkozási útmutatóját a tudományterületen sorra napvilágot látó új ismeretek fényében. Ausztria legújabb modellje már nem piramis, hanem egy tányér, amin az egyes cikkelyek jelzik az élelmiszer-kategóriák megoszlásának javasolt mértékét. A mostani frissítéssel már a hüvelyesek is saját kategóriát kaptak, ami újdonságnak számít – olvasható a Green Queen oldalán.
Az útmutató segít az embereknek abban, hogy egészségesebb, környezetkímélő étrendet állíthassanak össze. Ez az étrend a zöldségekre, gyümölcsökre, hüvelyesekre és gabonákra összpontosít, és nemcsak a bolygónak kedvezőbb, hanem segít abban is, hogy egészségesebben és tovább éljünk
– mondta Johannes Rauch, az ország szociális minisztere.
A mostani modell azt a piramismodellt váltja, amit eddig kizárólag a tápanyagbevitel, valamint a hiánybetegségek megelőzése alapján állítottak össze. A tányérkonstrukció emellett az egyes élelmiszerek környezetre gyakorolt káros hatását is figyelembe veszi.
A táplálkozási útmutató szerint csökkenteni kell az állati fehérjét
Az összeállítás 50 százalékban gyümölcsöket és zöldségeket javasol, amelyek a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmazzák. A fennmaradó másik 50 százalék egyik felét a teljes kiőrlésű gabonáknak (kenyér, rizs, tészta) és krumplinak kell kitennie. Ezek összetett szénhidrátokkal és rostokkal járulnak hozzá az egészséghez.
A maradék 25 százalékot a fehérjedús élelmiszerek alkotják, aminek kisebb részét teszi ki a hús, a tojás, a tejtermékek, a diófélék és a magvak, nagyobb részét pedig a különböző hüvelyesek. Az útmutatóban az egészségügyi és környezetet kímélő tulajdonságaik miatt ajánlják inkább a növényi eredetű fehérjeforrásokat.
Az összes élelmiszer közül a hús- és tejtermékek róják a legnagyobb terhet a környezetre. A hús, sajt, tej és tojás termelése az élelmiszergyártáshoz köthető kibocsátás legalább felét adja a nyugati országokban
– olvasható a frissített táplálkozási útmutatóhoz kapcsolódó szakácskönyvben.
Az új ajánlás ráadásul külön kezeli a mindenevő és vegetáriánus polgárok számára készített ajánlásokat. A kapcsolódó szakácskönyv pedig minden fogás kapcsán ajánl vegán verziót is. Emellett tanácsokkal látja el az olvasót a minél inkább fenntartható étkezéssel kapcsolatban – például hogy olyan zöldségeket és gyümölcsöket használjunk, amiknek szezonja van, és lehetőleg helyben termelt.