Egy tál színes, zöldségekből, hüvelyesekből és tofuból álló étel, amiben az összetevők külön-külön kis halmokban vannak. Sötét fa asztalon, mellette villa, friss koriander, kis tálban szójaszósz

Frissült az ausztriai táplálkozási útmutató – több növényt, kevesebb állati fehérjét ajánl

Nyugati szomszédaink frissítették az ajánlott táplálkozási útmutatójukat. Az eddigi piramis helyett egy tányéron, cikkelyekre felosztva szerepelnek a javasolt élelmiszer-kategóriák. Az új útmutató nemcsak a szükséges tápanyagokat, hanem az élelmiszerek környezeti lábnyomát is számításba veszi. Összességében az osztrák táplálkozási szakemberek kevesebb állati fehérje és több növény fogyasztását javasolják.

Újabb ország frissítette táplálkozási útmutatóját a tudományterületen sorra napvilágot látó új ismeretek fényében. Ausztria legújabb modellje már nem piramis, hanem egy tányér, amin az egyes cikkelyek jelzik az élelmiszer-kategóriák megoszlásának javasolt mértékét. A mostani frissítéssel már a hüvelyesek is saját kategóriát kaptak, ami újdonságnak számít – olvasható a Green Queen oldalán.

Az útmutató segít az embereknek abban, hogy egészségesebb, környezetkímélő étrendet állíthassanak össze. Ez az étrend a zöldségekre, gyümölcsökre, hüvelyesekre és gabonákra összpontosít, és nemcsak a bolygónak kedvezőbb, hanem segít abban is, hogy egészségesebben és tovább éljünk

– mondta Johannes Rauch, az ország szociális minisztere.

A mostani modell azt a piramismodellt váltja, amit eddig kizárólag a tápanyagbevitel, valamint a hiánybetegségek megelőzése alapján állítottak össze. A tányérkonstrukció emellett az egyes élelmiszerek környezetre gyakorolt káros hatását is figyelembe veszi.

A táplálkozási útmutató szerint csökkenteni kell az állati fehérjét

Az összeállítás 50 százalékban gyümölcsöket és zöldségeket javasol, amelyek a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmazzák. A fennmaradó másik 50 százalék egyik felét a teljes kiőrlésű gabonáknak (kenyér, rizs, tészta) és krumplinak kell kitennie. Ezek összetett szénhidrátokkal és rostokkal járulnak hozzá az egészséghez.

A maradék 25 százalékot a fehérjedús élelmiszerek alkotják, aminek kisebb részét teszi ki a hús, a tojás, a tejtermékek, a diófélék és a magvak, nagyobb részét pedig a különböző hüvelyesek. Az útmutatóban az egészségügyi és környezetet kímélő tulajdonságaik miatt ajánlják inkább a növényi eredetű fehérjeforrásokat.

Az összes élelmiszer közül a hús- és tejtermékek róják a legnagyobb terhet a környezetre. A hús, sajt, tej és tojás termelése az élelmiszergyártáshoz köthető kibocsátás legalább felét adja a nyugati országokban

– olvasható a frissített táplálkozási útmutatóhoz kapcsolódó szakácskönyvben.

Az új ajánlás ráadásul külön kezeli a mindenevő és vegetáriánus polgárok számára készített ajánlásokat. A kapcsolódó szakácskönyv pedig minden fogás kapcsán ajánl vegán verziót is. Emellett tanácsokkal látja el az olvasót a minél inkább fenntartható étkezéssel kapcsolatban – például hogy olyan zöldségeket és gyümölcsöket használjunk, amiknek szezonja van, és lehetőleg helyben termelt.

Ez a cikk is érdekelhet:

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Kóstold meg a klasszikus magyar túrós csusza vegán változatát! Krémes

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének