Tizenötmillió fonttal, vagyis körülbelül hétmilliárd forintnak megfelelő összeggel támogatja a brit kormány az alternatív fehérjeforrások fejlesztését. A kutatóintézet egyaránt vizsgálja majd a növényi fehérjeforrásokban, a sejtalapú húskészítményekben és a fermentációs eljárásokban rejlő lehetőségeket.
Két kormányzati szervezet, a Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) és az Innovate UK 15 millió fontos állami támogatást jelentettek be a napokban egy új, alternatív fehérjeforrások kutatását végző központ létesítésére – olvasható a hír a UK Research and Innovation oldalán. A National Alternative Protein Innovation Centre (NAPIC) emellett intézményi és privát támogatásokból további 23 millió fontot is kap. Vagyis az új kutatóközpont közel 40 millió fontos támogatással indulhat. A fejlesztésekben több tucat kutató és száznál is több nemzetközi partner vesz majd részt.
A nagyüzemi állattartás az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyjából egyötödéért felel. A várható népességnövekedés miatt pedig előreláthatóan a fehérje iránti igény tovább fog emelkedni. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja is azt jósolja, hogy 2050-re akár 50 százalékkal több húst fogyaszthatunk világszerte. Ahogy a föld népessége növekszik, kritikus fontosságú, hogy a hagyományos mezőgazdasági módszereket alternatív fehérjeforrások előállítására cseréljük, ha fenntartható módon szeretnénk kiszolgálni a mutatkozó igényeket
– olvasható a cikkben a kezdeményezés mögött álló indok.
A központ nem csupán a termékek előállításával kapcsolatban szándékozik fejlesztéseket eszközölni. A tervek szerint az alternatív fehérjeforrások piacának olyan szegleteire is kiterjesztik majd az új eljárásokat és folyamatokat, mint a fogyasztói elvárások, a termelés felskálázása, az árak csökkentése és a termékek tápanyagtartalma.
Előtérben az alternatív fehérjeforrások
Ezzel a beruházással 91 millió fontra rúg azoknak a támogatásoknak az összege, amit a kormány a fenntartható élelmezési rendszerekbe fektetett. Anne Ferguson-Smith, a BBSRC kutatóintézet professzora szerint a NAPIC így lehetővé teszi majd a magán- és közszféra intézmenyei közötti széles körű összefogást. Az új kutatóközpontot több intézmény (James Hutton Institute, University of Sheffield, Imperial College London) együttesen vezeti majd, a fejlesztési folyamatok egy-egy aspektusára koncentrálva.
A NAPIC egy ténylegesen az egész országot magában foglaló központ a világra kiterjedő eléréssel. A célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk a villámgyorsan fejlődő alternatív fehérjeforrások piacának. Mindezt úgy, hogy egészséges, elfogadható, hozzáférhető, ökobarát élelmiszer-ellátási rendszert alakítunk ki az Egyesült Királyság világklasszis tudományos erejét kihasználva
– adott hangot lelkesedésének prof. Anwesha Sarkar, a központ projektvezetője, a University of Leeds élelmiszer-tudományi iskolájának kutatásvezetője.
Az alternatív fehérjeforrások támogatása mellett előfordulnak olyan döntéshozói kezdeményezések is, amik éppen a hagyományos állattartást igyekeznek megóvni. Legutóbb Nebraska jelentette be, hogy 2025-től kezdődően tiltaná a sejtalapú húskészítményeket.