A dán kormány pénzügyi alapot hozott létre a növényi élelmiszerek támogatására. Az ország vezető szerepet kíván vállalni a klímavédelmi szempontból kritikus fontosságú növényi táplálkozás népszerűsítésében.
Évek óta olvashatunk a súlyos károkat okozó nagyipari állattartás és az egyre szélsőségesebb jelenségeket produkáló klíma ok-okozati kapcsolatáról, és habár egyes jelentések szerint még mindig nem késő megváltoztatnunk a sorsunkat, a legtöbb ország megelégszik a felszínes látszatmegoldások kirakatba tételével.
Dánia azonban nem ezek közé az ország közé tartozik, ugyanis jelentős anyagi elkötelezettséget vállaltak a klímavédelmi szempontú növényi táplálkozás népszerűsítése és gazdasági támogatása mellett, ezzel együtt pedig olyan példát mutatnak a világ valamennyi országának, amit remélhetőleg minél többen szándékoznak majd követni a jövőben.
A Danish Agricultural Agency – a mezőgazdasági minisztérium alá tartozó ügynökség – kezdeményezésére életre hívott The Plant Fund alapba elkülönített 675 millió dán korona (körülbelül 35 milliárd forint) az elképzelések szerint leginkább a növényi ételek egyre növekvő piaci részesedését, az új termékek innovációját, valamint a növényi alapú étkezéssel kapcsolatos szélesebb körű tájékozottságot igyekszik majd támogatni.
Az ipar Achilles-sarka, hogy a piac túl kicsi. Gondunk lesz rá, hogy az alap anyagi forrásait a piaci növekedésre használják. Büszkék vagyunk, hogy a Danish Plantbased Business Association a minisztérium által elismert szervezet, amely helyet kaphat a The Plant Fund vezetőségében. Ez nem csak egy mérföldkő, de egy hatalmas elismerés is a csupán 3 évvel ezelőtt alakult szervezetnek
– nyilatkozta Frederik Madsen, a Danish Plantbased Business Association titkárságának vezetője.
Egyre nagyobb teret hódít a növényi alapú piac
Az országban folyamatosan felfelé ível a növényi termékek pályája, 2018 és 2020 között átlagosan 8 millió dollárral növekedtek az eladások egyes jelentések szerint.
A dániai kormány reményei szerint ez az új kezdeményezés segít majd, hogy az ország növényi termékeket gyártó cégei – mint a Cavi-art, Dryk, Naturli – megerősödjenek gazdaságilag és bebetonozzák helyüket a növényi alapú táplálkozásra való globális átállásban.
Annak ellenére, hogy az utóbbi időben a sertéstelepek száma is megnövekedett az országban, a növényi étkezés és élelmiszertermelés ilyen mértékű megtámogatása jól összecseng azzal a jelentéssel, amiről nem olyan régen a Prove.hu is beszámolt, és mely szerint az európaiak többsége kevesebb húst fogyaszt, mint korábban.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.