Új kutatások szerint az ősemberek étrendje sokkal változatosabb volt, mint azt eddig hittük – és messze nem a hús állt a középpontban.
A közösségi médiában a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek az ősember étrendjére alapozott diéták, amelyek azt hirdetik, hogy az ember eredendően ragadozó, és a modern, növényekben gazdag táplálkozás ellentétes a természetünkkel.
Az új bizonyítékok szerint azonban a kizárólag húsevő étrend nemcsak egészségtelen, de az ősember sem így táplálkozott.
Az ősi étrend nagyon is összetett volt
Kétségtelen, hogy az ősemberek – köztük a neandervölgyiek – ettek húst: vadásztak, zsákmányoltak, és az állatok húsát, zsírját, sőt a csontokat is hasznosították. De ez csak az étrendük egyik része volt. Régészeti leletek – fogkő- és ősi ürülékminták – egyértelműen jelzik, hogy számos növényt is fogyasztottak. Főként dióféléket (például pisztáciát), vadborsót, makkot, gumókat, olajbogyót, kamillát és lencsét ettek.
A németországi Tübingeni Egyetem kutatója, Hervé Bocherens szerint valószínűtlen, hogy a neandervölgyiek kizárólag húson éltek volna. „Ha hasonló fiziológiájuk volt, mint a modern embernek – márpedig ez valószínű –, akkor a testüknek szüksége volt növényi eredetű energiaforrásokra is” – mondta a Live Science-nek.
A növények szerepe praktikus okokból is fontos volt: a vadászat nem mindig járt sikerrel. A kutatások azt sugallják, hogy őseink nem voltak elég képzett vadászok ahhoz, hogy aktívan fenntartsák ezt az étrendet. Ehelyett gyakran más ragadozók által hátrahagyott tetemeket gyűjtöttek össze, valamint gyümölcsökkel, magvakkal és gumókkal egészítették ki táplálékukat. Tehát gyakran támaszkodtak arra, amit a természet épp kínált.
Ahogy Emma Pomeroy, a Cambridge-i Egyetem kutatója fogalmazott a BBC Science Focus magazinnak: „Az a kép, hogy az ősemberek – főként a férfiak – kizárólag húst ettek, nem tükrözi a valóságot.”
A húsdiéta már csak mítosz
A kizárólag húsra épülő étrend nemcsak téves, hanem akár veszélyes is lehet. Angel Luk dietetikus szerint ilyenkor teljesen hiányoznak azok a fitonutriensek, amelyek kizárólag a növényekben találhatók – pedig ezek védelmet nyújthatnak például a rák és más krónikus betegségek ellen. A szakértők egyetértenek: ha valaki teljesen elhagyja a növényi eredetű táplálékokat étrendjéből, az súlyos tápanyaghiányt és betegségeket kockáztat.
Ahogyan egyre több olyan kutatás jelenik meg, amely a növényi étrend felé billenti a mérleget, a legnagyobb húsdiéta-influenszerek közül is többen visszavesznek a húsfogyasztásból. A Liver King néven ismert tartalomgyártó újabban már növényeket is beiktat étrendjébe. Paul Saladino, The Carnivore Code című könyv szerzője pedig abba is hagyta a kizárólag húsalapú diétát az egészségügyi panaszai miatt – például erőteljes palpitációt, azaz szívdobogás-érzést tapasztalt.
Sokan a fogyás reményében vágnak bele a ketogén diétába. Mára azonban erről az étrendről is kiderült, hogy ennek következtében nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a veseelégtelenség és bizonyos ráktípusok kialakulásának esélye is megnövekedhet. Épp ezért már az orvosok sem javasolják ezt a kevés szénhidrátbevitelen és annál több hús fogyasztásán alapuló diétát. Sőt egyenesen „betegségeket elősegítő katasztrófaként” emlegetik. Ezzel szemben a növényi alapú étrend mind a súlyvesztés, mind az egészségmegőrzés szempontjából hivatalosan is megfelelőbb.