Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Ha imádtad a hagyományos madártejet, de már növényi étrendet követsz, ez a datolyakaramellel megspékelt vegán madártej visszahozza a klasszikus ízeket – habos, krémes és teljesen növényi alapú.

Emlékszel még arra, mikor a vasárnapi ebéd után a hűtőből előkerült a madártej? Az egész család áhítattal figyelte a vaníliatenger tetején lebegő hófehér habfelhőket. Ha korábban ez volt az egyik kedvenc desszerted, ám növényi étrendet követve már nem lehetett részed a madártejes élményben, van egy jó hírünk: elhoztuk neked a tisztán növényi változatát.

Ügyes húzás lehet, ha ebédre konzerves csicseriborsó felhasználásával készítesz marokkói csicseriborsó-levest, sültpaprika-krémlevest fűszeres pirított csicseriborsóval vagy csicseripörköltet. A csicseriborsó-konzerv levét pedig ne öntsd ki, tedd félre, és készíthetsz belőle habot a vegán madártejbe. Arra viszont figyelj, hogy ez a hab jóval kevésbé tartós, mint a hagyományos. Éppen ezért mindig csak annyit készíts el belőle, amennyit azonnal tálalsz!

Hozzávalók

4 adaghoz

A vaníliás krémhez:

  •  750 ml mandula- vagy zabital
  • 2 evőkanál keményítő (borsó-, kukorica- vagy burgonyakeményítő)
  • 3 evőkanál juharszirup vagy más természetes édesítő
  • 1 rúd vanília kikapart magja vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet kurkuma

Az aquafaba habhoz:

  • 150 ml aquafaba (csicseriborsó-konzerv leve)
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2 evőkanál porcukor vagy agávé- vagy juharszirup

A datolyakaramellhez:

  • 8 puha datolya
  • 5-6 evőkanál forró víz
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A vegán madártej elkészítése

Vaníliás krém:

  1. A növényi italt öntsd lábasba, keverd hozzá a juharszirupot, a vaníliát és a kurkumát, majd kezdd el melegíteni közepes lángon.
  2. Egy kevés hideg növényi italban keverd el a keményítőt, majd öntsd a forróhoz.
  3. Folyamatosan kevergetve főzd pár percig, amíg enyhén besűrűsödik, selymes, krémes lesz.
  4. Öntsd talpas poharakba vagy tálkákba, és hagyd langyosra hűlni.

Aquafabahab:

  1. Az aquafabát és a citromlevet verd kemény habbá. Ez robotgéppel nagyjából 5-8 perc.
  2. Add hozzá a porcukrot vagy szirupot, és verd tovább, amíg a hab fényes, stabil és légies lesz.
  3. A kész habból kanállal vagy habzsákkal formázz galuskákat a tálalt vaníliakrém tetejére. Fontos, hogy csak annyit készíts, amennyit éppen ki is tálalsz, ez a verzió ugyanis nem marad sokáig hab. Ha folyóssá vált, újra habbá tudod verni.

Datolyakaramell:

  1. A datolyákat 10 percre áztasd forró vízbe, ha nem elég puhák.
  2. Tedd turmixgépbe a vízzel, sóval és vaníliával.
  3. Turmixold teljesen simára, krémesre.
  4. Kanalazd a madártej tetejére, vagy vékonyan csorgasd a habra.

Ez a cikk is érdekelhet:

Kollázs: három fotó egymás mellett, mindegyiken Zendaya szerepel

Újabb budapesti vegán étteremben tűnt fel Zendaya

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének