Mosa Meat Grill Burger

Négy kritikus ponttól függ, lesz-e hamarosan tenyésztett hús a tányérunkon

A hús kulturális jelentésének megértése elengedhetetlen azoknak a gyártóknak, akik sikeres üzletet szeretnének felfuttatni az alternatív fehérjék és a tenyésztett húsok európai piacán.

Az alternatív fehérjék és a tenyésztett hús elfogadása Európában nem csupán technológiai vagy árkérdés – állítja az EIT Food Consumer Observatory két friss tanulmánya. A kutatók szerint a siker kulcsa a hús mélyen gyökerező kulturális jelentésének feltárása és figyelembevétele.

A Reimagining Protein című jelentés szerint a hagyományos húst a legtöbb fogyasztó „természetesnek, ismerősnek és problémamentesnek” látja, míg a húshelyettesítőket gyakran mesterségesnek és távolinak érzékeli. A fenntartható táplálkozás iránti nyitottság csak akkor nőhet, ha a gyártók tudatosan építik a bizalmat a tenyésztett hús biztonsága, valamint egészségügyi és környezeti előnyei iránt.

„Meg kell értenünk, mi lelkesíti és mi aggasztja a fogyasztókat, hogy valóban sikeres bevezetést érjünk el” – mondta Sofia Kuhn, az EIT Food Közönségkapcsolati igazgatója. „A tenyésztett hús kihívást jelent a hagyományos ételfogalmakkal szemben. Emellett a reakciók kultúránként és demográfiai csoportonként széles skálán mozoghatnak. Ezek megértése nélkül még a legfenntarthatóbb vagy leginnovatívabb termékek is a visszautasítás kockázatát hordozzák.”

Mit jelent a hús az európai kultúrákban?

A More than Meat tanulmány 17 országban vizsgálta a hús és az alternatív fehérjék kulturális percepcióját. Eredményeik szerint a hús sokszor a hagyományt, az identitást és a közösséget szimbolizálja. Ugyanakkor a húshelyettesítők és a tenyésztett húsok a fogyasztók egy részének túlzottan feldolgozott termékeknek tűnhetnek elsőre.

Hogyan lehet akkor mégis megnyerni a fogyasztók bizalmát? A kutatás szerint a gyártóknak:

  • hangsúlyozniuk kell a húshelyettesítők természetességét és átláthatóságát;
  • kerülniük kell a kioktató kommunikációt;
  • az alternatív fehérjéket élvezetes, nem pedig kompromisszumos választásként kell bemutatniuk;
  • valamint a tenyésztett hús esetében a technológia helyett a közösségi és etikai értékekre kell építeniük.

„A hús európai megítélésében a kultúra szerepének megértése nem csupán hasznos – elengedhetetlen” – mondta Klaus G. Grunert, az Aarhusi Egyetem marketingprofesszora és a Consumer Observatory vezetője.

„Az étkezési szokások mélyen beágyazódnak a hagyományokba, az identitásba és a társadalmi normákba, amelyek régiónként jelentősen eltérnek. Ha azt akarjuk, hogy a fenntartható húsalternatívák valóban rezonáljanak a sokszínű európai fogyasztókkal, először meg kell értenünk, mit jelent számukra a hús. Ha az innovációt kulturális kontextusba ágyazzuk, olyan változást támogathatunk, amely nemcsak fenntartható, hanem a fogyasztók elfogadják és magukénak érzik.”

Ivy Farm húsmentes kolbászok

Fotó: Ivy Farm

A magyarok egyelőre nem nyitottak

Az ELTE PPK Ember-Környezet-Tranzakció Intézete néhány éve készített egy reprezentatív kutatást arról, mi mindent tennének meg a magyarok a fenntarthatóság érdekében.

A kutatásból kiderül, hogy hazánkban az emberek 94,8 százaléka tisztában van vele, hogy tenni kell valamit környezetünk megóvása érdekében a következő években. A megkérdezettek több mint hatvan százaléka például szeretne kevesebb hulladékot termelni.

Ötven százalék feletti azoknak az aránya is, akik inkább megjavíttatnák elromlott eszközeiket, mintsem újat vennének. Egészen nagy a hajlandóság a környezetbarát termékek vásárlására és a környezettudatosabb közeledésre is. Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását viszont mindössze 20 százalék fogná vissza.

Magyarország egyelőre lemaradásban is van a növényi helyettesítők piacát tekintve. A kimagasló élelmiszer-infláció és az ársapkák miatt elszakadt azoktól a nemzetközi trendektől, amelyek a növényi alapú élelmiszerek arányának növekedését mutatják.

Pedig globálisan minden a növényi irányba mutat: az aktuális egészségtrendek, a fogyasztói szemléletmód változása, a környezetvédelmi vonatkozások és a szabályozások is.

Ez a cikk is érdekelhet:

Mosa Meat Grill Burger

Négy kritikus ponttól függ, lesz-e hamarosan tenyésztett hús a tányérunkon

A hús kulturális jelentésének megértése elengedhetetlen azoknak a gyártóknak, akik

Sárdi Barbara gyermekkori álma volt, hogy sportújságíró legyen. Sok évig élte ezt az álmot, idővel azonban érdeklődése más irányt vett: a környezetvédelem, a veganizmus és az egészségtudatosság váltak a kedvenc témáivá. Korábban egy könyvben is mesélt arról, hogyan váltott erre az életmódra közel 10 éve, és több főzőkurzust tartott a növényi étrendet népszerűsítve. A Prove írójaként szeretne minél több információt átadni az arra nyitott közönségnek, miért éri meg ezt az utat járni. Otthonát Scialla cicával osztja meg, aki ugyancsak nagy rajongója a vegán konyhának: imádja a tofut és a reggeli smoothie-kat.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Caponata, azaz szicíliai padlizsánragu egy fehér tányérban

Caponata – a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének