Ételt kóstoló és készítő férfi a konyhában.

Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek – úttörő kutatás bizonyítja

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend jótékonyan hat az emberi szervezetre: a szívünk, a beleink, az agyunk mind meghálálják a rostban gazdag táplálkozást. Egy friss tanulmány szerint a húsmentes és teljesen növényi alapú étkezés – amellett, hogy ellenállóbbá teszi az immunrendszert – jelentősen csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát.

Hiánypótló, a legátfogóbb kutatás, amelyet eddig a gyomor- és limfómarákkal kapcsolatban végeztek. Ezt állítja egy friss tanulmányról a vezető szerzője, Gary Fraser, aki a kaliforniai Loma Linda Egyetem epidemiológusa. Ebben a bizonyos kutatásban 80 ezer hetednapi adventista egészségügyi adatait vizsgálták 2002 és 2007 között.

A kutatók arra jutottak, hogy a húselhagyóknál 45 százalékkal kisebb valószínűséggel diagnosztizáltak gyomorrákot, illetve 25 százalékkal alacsonyabb volt náluk a limfómarák kialakulásának esélye.

A bélrendszer közvetlen kapcsolatban áll az elfogyasztott élelmiszerekkel és azok bomlástermékeivel az emésztés során, valamint a bélbaktériumok által termelt metabolitokkal

– mondták a kutatás szerzői.

A kutatás arra is rámutatott, hogy az összes ráktípus kialakulásának valószínűsége 12 százalékkal kisebb volt a húsmentesen étkezők körében.

Citrusfélék az egészségünkért

A gyomorrák megelőzésében a gyümölcsök – különösen a citrusfélék –, valamint a grillezett hal fogyasztása fokozott védelmet nyújthat – mondta Fraser.

Ugyanakkor más daganattípusoknál esetében a kutatás nem ért el olyan statisztikai szintet, amely alapján egyértelműen ki lehet jelenteni a kockázatok csökkenését. Könnyen elképzelhető, hogy azok, akik a hús elhagyása mellett döntenek, hajlamosabbak más életmódbeli változtatásokra is, amelyek pozitív hatással vannak az egészségükre.

Korábbi kutatások tükrében

Ahogy a tanulmány is rámutat, a táplálkozás befolyása a daganatos betegségek kialakulására egyre egyértelműbbé válik. Érdemes azonban körültekintőnek lenni, mert a csodát ígérő, de túlságosan szélsőséges étrendek, fogyókúrák gyakran vezetnek komoly, visszafordíthatatlan problémákhoz.

A szénhidrátban szegény étrend például növelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Sok élelmiszer népszerűsége a „szénhidrátcsökkentett” címkének köszönhető, pedig a szénhidrátok – a közhiedelemmel ellentétben – kulcsfontosságú szerepet töltenek be a bélrendszer egészségének megőrzésében.

Táplálóbb, fenntarthatóbb és olcsóbb is

Az egészségünk megőrzése mellett tápanyagbevitel szempontjából is érdemesebb a húsmentes alternatívákat választanunk. A legtöbb esszenciális vitamin, tápanyag, valamint a rostok ugyanis a zöldségekben és gyümölcsökben rejlenek.

Nem mellesleg anyagilag is sokszor jobban járhatunk vele, mint az állati eredetű ételekkel – jelent meg egy korábbi kutatásban. Egy londoni egyetem menzájának kínálatát vizsgálták, és három szempont alapján csoportosították az ételeket:

  • tápérték,
  • környezeti hatás,
  • valamint az elkészítésük költsége.

A három szempont összevetésével felállított rangsor élére minden esetben a növényi alapú ételek kerültek.

Ez a cikk is érdekelhet:

Sejttenyésztett húsból készült kolbász, zöld szendvicskrémmel megkent kenyér tetején, mellette kenyér, kávé

Hagyománytipró szentségtörés vagy kulcsfontosságú innováció – az étel, ami megosztja a világot

A tenyésztett hús – köznyelvi nevén laborhús – egyre több

Nikházy Ádám kommunikáció és médiatudomány szakon végzett. Több év irodai munkát hagyott maga mögött, hogy a fotózás iránti szenvedélye végre kiteljesedhessen. Legközelebb a dokumentarista fotográfia áll hozzá, amely szerinte jelentős szerepet játszik a társadalom visszatükrözésében. Egyre mélyebben elmerül a videókészítésben is, célja, hogy a dokumentumfilm eszközein keresztül mutassa be a minket körülvevő világot. A vizuális megjelenítés mellett az írás is fontos számára – így próbálja összetettebben, több nézőpontból is megközelíteni és közelebb hozni a közönséghez a választott témáit.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Caponata, azaz szicíliai padlizsánragu egy fehér tányérban

Caponata – a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének