Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend jótékonyan hat az emberi szervezetre: a szívünk, a beleink, az agyunk mind meghálálják a rostban gazdag táplálkozást. Egy friss tanulmány szerint a húsmentes és teljesen növényi alapú étkezés – amellett, hogy ellenállóbbá teszi az immunrendszert – jelentősen csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát.
Hiánypótló, a legátfogóbb kutatás, amelyet eddig a gyomor- és limfómarákkal kapcsolatban végeztek. Ezt állítja egy friss tanulmányról a vezető szerzője, Gary Fraser, aki a kaliforniai Loma Linda Egyetem epidemiológusa. Ebben a bizonyos kutatásban 80 ezer hetednapi adventista egészségügyi adatait vizsgálták 2002 és 2007 között.
A kutatók arra jutottak, hogy a húselhagyóknál 45 százalékkal kisebb valószínűséggel diagnosztizáltak gyomorrákot, illetve 25 százalékkal alacsonyabb volt náluk a limfómarák kialakulásának esélye.
A bélrendszer közvetlen kapcsolatban áll az elfogyasztott élelmiszerekkel és azok bomlástermékeivel az emésztés során, valamint a bélbaktériumok által termelt metabolitokkal
– mondták a kutatás szerzői.
A kutatás arra is rámutatott, hogy az összes ráktípus kialakulásának valószínűsége 12 százalékkal kisebb volt a húsmentesen étkezők körében.
Citrusfélék az egészségünkért
A gyomorrák megelőzésében a gyümölcsök – különösen a citrusfélék –, valamint a grillezett hal fogyasztása fokozott védelmet nyújthat – mondta Fraser.
Ugyanakkor más daganattípusoknál esetében a kutatás nem ért el olyan statisztikai szintet, amely alapján egyértelműen ki lehet jelenteni a kockázatok csökkenését. Könnyen elképzelhető, hogy azok, akik a hús elhagyása mellett döntenek, hajlamosabbak más életmódbeli változtatásokra is, amelyek pozitív hatással vannak az egészségükre.
Korábbi kutatások tükrében
Ahogy a tanulmány is rámutat, a táplálkozás befolyása a daganatos betegségek kialakulására egyre egyértelműbbé válik. Érdemes azonban körültekintőnek lenni, mert a csodát ígérő, de túlságosan szélsőséges étrendek, fogyókúrák gyakran vezetnek komoly, visszafordíthatatlan problémákhoz.
A szénhidrátban szegény étrend például növelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Sok élelmiszer népszerűsége a „szénhidrátcsökkentett” címkének köszönhető, pedig a szénhidrátok – a közhiedelemmel ellentétben – kulcsfontosságú szerepet töltenek be a bélrendszer egészségének megőrzésében.
Táplálóbb, fenntarthatóbb és olcsóbb is
Az egészségünk megőrzése mellett tápanyagbevitel szempontjából is érdemesebb a húsmentes alternatívákat választanunk. A legtöbb esszenciális vitamin, tápanyag, valamint a rostok ugyanis a zöldségekben és gyümölcsökben rejlenek.
Nem mellesleg anyagilag is sokszor jobban járhatunk vele, mint az állati eredetű ételekkel – jelent meg egy korábbi kutatásban. Egy londoni egyetem menzájának kínálatát vizsgálták, és három szempont alapján csoportosították az ételeket:
- tápérték,
- környezeti hatás,
- valamint az elkészítésük költsége.
A három szempont összevetésével felállított rangsor élére minden esetben a növényi alapú ételek kerültek.