A kevés szénhidrátot tartalmazó étrend elősegítheti a vastagbélrák kialakulását – állítja egy új kutatás. Az eredmények alapján a kevés szénhidrát felerősítheti egyes bélbaktériumok káros hatásait, amelyek később a rák kialakulásához vezethetnek.
Vannak olyan táplálkozással összefüggő szavak és jelzők, amelyek az egészségtudatos berkekben a mai napig rosszul csengenek. Ilyen szavak az ultrafeldolgozott, a génmódosított vagy a szénhidrát is. Utóbbit különösen a súlygyarapodással szokták kapcsolatba hozni. Pedig a szénhidrát szerepe kulcsfontosságú az energia biztosításában, a bélrendszer egészségében és bizonyos betegségek elleni védelemben.
Egy friss kutatás most arról számolt be, a szénhidrátdús, oldható rostban gazdag étrend meggátolhatja a vastagbélrák kialakulását.
A jó szénhidrát csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát
A vastagbélrák globálisan, és különösen hazánkban komoly kockázatot jelentő betegség. Kialakulásához számos tényező – környezet, genetika, étrend, bélflóra – hozzájárulhat. A Torontói Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy a bélflórában lévő baktériumoknak milyen szerepe van a betegség kialakulásában különböző étrendek mellett. Ehhez egyrészt olyan bélbaktériumokkal oltottak be egereket, amelyeket a vastagbélrákkal összefüggésbe szoktak hozni. Ezt követően az állatokat egy alacsony rosttartalmú (kevés szénhidrátot tartalmazó), egy nyugati típusú, magas cukor- és zsírtartalmú, vagy „normális” étrenddel etették.
A colibactint termelő E. coli baktériumtörzs és az alacsony szénhidráttartalmú étrend párosítása volt az egyetlen, ami a vastagbélrák előjeleként is értelmezhető polipok megjelenéséhez vezetett. A colibactin egy olyan méreganyag, amelyet az E. coli baktérium egy típusa termel, és amely károsítja a vastagbélben lévő sejtek DNS-ét, ezzel hozzájárulva a rák kialakulásához. Ez azért jelentős, mert a vastagbélrákos esetek 60 százalékában van jelen ez a méreganyag.
A ketogén étrendhez hasonló alacsony szénhidráttartalmú étrend azért is járulhat hozzá a rák kialakulásához, mert ennek következtében elvékonyodik a bélsejteket védő nyálkaréteg. Ez a réteg akadályozza meg, hogy azok a méreganyagok, amelyeket egyes káros baktériumok termelnek – mint a colibactint termelő E. coli –, kárt tudjanak okozni a sejtekben. A kevés szénhidrát mellett a vörös húsok fogyasztása is nagymértékben hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Ezzel szemben az összetett szénhidrátokat tartalmazó, élelmi rostban gazdag növényi étrend csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.