Most olvasott cikk
Elősegítheti a vastagbélrák kialakulását a szénhidrátszegény étrend

Elősegítheti a vastagbélrák kialakulását a szénhidrátszegény étrend

Egy ember mellkastól lefelé, előtte egy fehér tányéron és a villájára szúrva hús, a hús mellett leveles zöldség

A kevés szénhidrátot tartalmazó étrend elősegítheti a vastagbélrák kialakulását – állítja egy új kutatás. Az eredmények alapján a kevés szénhidrát felerősítheti egyes bélbaktériumok káros hatásait, amelyek később a rák kialakulásához vezethetnek.

Vannak olyan táplálkozással összefüggő szavak és jelzők, amelyek az egészségtudatos berkekben a mai napig rosszul csengenek. Ilyen szavak az ultrafeldolgozott, a génmódosított vagy a szénhidrát is. Utóbbit különösen a súlygyarapodással szokták kapcsolatba hozni. Pedig a szénhidrát szerepe kulcsfontosságú az energia biztosításában, a bélrendszer egészségében és bizonyos betegségek elleni védelemben.

Egy friss kutatás most arról számolt be, a szénhidrátdús, oldható rostban gazdag étrend meggátolhatja a vastagbélrák kialakulását.

A jó szénhidrát csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát

A vastagbélrák globálisan, és különösen hazánkban komoly kockázatot jelentő betegség. Kialakulásához számos tényező – környezet, genetika, étrend, bélflóra – hozzájárulhat. A Torontói Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy a bélflórában lévő baktériumoknak milyen szerepe van a betegség kialakulásában különböző étrendek mellett. Ehhez egyrészt olyan bélbaktériumokkal oltottak be egereket, amelyeket a vastagbélrákkal összefüggésbe szoktak hozni. Ezt követően az állatokat egy alacsony rosttartalmú (kevés szénhidrátot tartalmazó), egy nyugati típusú, magas cukor- és zsírtartalmú, vagy „normális” étrenddel etették.

A colibactint termelő E. coli baktériumtörzs és az alacsony szénhidráttartalmú étrend párosítása volt az egyetlen, ami a vastagbélrák előjeleként is értelmezhető polipok megjelenéséhez vezetett. A colibactin egy olyan méreganyag, amelyet az E. coli baktérium egy típusa termel, és amely károsítja a vastagbélben lévő sejtek DNS-ét, ezzel hozzájárulva a rák kialakulásához. Ez azért jelentős, mert a vastagbélrákos esetek 60 százalékában van jelen ez a méreganyag.

A ketogén étrendhez hasonló alacsony szénhidráttartalmú étrend azért is járulhat hozzá a rák kialakulásához, mert ennek következtében elvékonyodik a bélsejteket védő nyálkaréteg. Ez a réteg akadályozza meg, hogy azok a méreganyagok, amelyeket egyes káros baktériumok termelnek – mint a colibactint termelő E. coli –, kárt tudjanak okozni a sejtekben. A kevés szénhidrát mellett a vörös húsok fogyasztása is nagymértékben hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Ezzel szemben az összetett szénhidrátokat tartalmazó, élelmi rostban gazdag növényi étrend csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének