Most olvasott cikk
Tápérték és anyagiak terén is előnyösebbek lehetnek a vegán ételek a húsos verzióknál

Tápérték és anyagiak terén is előnyösebbek lehetnek a vegán ételek a húsos verzióknál

Csokis smoothie tál, Buddha-tál tofuval, csicseriborsóval és quinoával, lencseleves, valamint két szelet kenyér.

Húsos, vegetáriánus és vegán receptvariációk közül kutatók szerint egészségügyi, fenntarthatósági és anyagi szempontok mentén is a növényi alapú fogásokra érdemes voksolni. A teljes értékű növényi étrendnek megfelelő alternatívák teljesítettek a legjobban az összevetésben, de a kevésbé szigorú elvek mentén elkészített vegán opciók is szinte minden tekintetben felülmúlták a húsos és a vegetáriánus verziókat.

A növényi alapú ételek nemcsak egészségesebbek és olcsóbbak, hanem jelentősen kisebb környezeti terhelést is jelentenek, mint húsos megfelelőik. Erre jutottak azok a kutatók, akik egy londoni egyetemi menza kínálatát vették górcső alá. Négy népszerű fogás – a lasagne, a chili, a teriyaki és a curry – vegán, vegetáriánus és húsos változatait elemezték, mégpedig három aspektusból. Megvizsgálták azok

  • tápértékét,
  • környezeti hatását,
  • valamint azt, milyen költségekkel jár az elkészítésük.

Az ételek tápértékét az NRFI (Nutrient Rich Foods Index) rendszer alapján pontozták. A környezeti hatás felméréséhez életciklus-elemzést (LCA) alkalmaztak – ez az alapanyagok előállításától egészen a fogyasztásig kalkulál az étel klímaköltségeivel. A fogások elkészítéséhez szükséges anyagi fedezetet pedig a londoni egyetemi menzát ellátó cég márciusi árai alapján számolták.

A képet bizonyos tekintetben árnyalja az is, hogy a hagyományos receptek közül kettő marhahúsból – a lasagne és a chili –, a másik kettő – a teriyaki és a curry – pedig csirkehúsból készült. A növényi alapú ételeknél pedig különbséget tettek a vegán és a teljes értékű receptek között. A lasagne, a teriyaki és a curry esetében elemeztek vegán és teljes értékű növényi étrendnek megfelelő verziót is. A chili esetében pedig csak teljes értékű alternatívát állítottak fel a hagyományos és húsmentes recepttel szemben. Vegetáriánus receptet pedig csak a lasagne és a chili esetében vizsgáltak.

Mindhárom aspektusból a növényi alapú volt a legjobban teljesítő a receptvariációk közül

A három aspektust együttesen szemlélve végül a teljes értékű növényi étrendbe (TÉNÉ) illeszthető fogások végeztek az élen, ezt követték a vegán verziók, a sort pedig a marhahúsból készült ételek zárták. A következő sorrend alakult ki a kutatók szerint:

  1. TÉNÉ chili
  2. TÉNÉ curry
  3. TÉNÉ lasagne
  4. TÉNÉ teriyaki
  5. vegán curry
  6. vegán teriyaki
  7. vegán lasagne
  8. vegetáriánus lasagne
  9. vegetáriánus chili
  10. csirkehúsos curry
  11. csirkehúsos teriyaki
  12. marhahúsos chili
  13. marhahúsos lasagne

Tápérték terén mind a négy ételkategórián belül a vegán és teljes értékű receptvariációk vitték a pálmát. Egyetlen étel volt csak – a lasagne –, amelynek esetében a teljes értékű változat bizonyult a tápanyagokban leginkább dús típusnak, a szimplán vegán opció viszont valamelyest elmaradt a húsos mögött.

Fenntarthatósági szempontból azonban kivétel nélkül a vegán és teljes értékű növényi étrendbe illeszthető receptek végeztek az élen. Ahogy ár tekintetében is: az összes húsos verziónál kedvezőbb képet mutattak a növényi alapú megfelelőik.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének