Húsos, vegetáriánus és vegán receptvariációk közül kutatók szerint egészségügyi, fenntarthatósági és anyagi szempontok mentén is a növényi alapú fogásokra érdemes voksolni. A teljes értékű növényi étrendnek megfelelő alternatívák teljesítettek a legjobban az összevetésben, de a kevésbé szigorú elvek mentén elkészített vegán opciók is szinte minden tekintetben felülmúlták a húsos és a vegetáriánus verziókat.
A növényi alapú ételek nemcsak egészségesebbek és olcsóbbak, hanem jelentősen kisebb környezeti terhelést is jelentenek, mint húsos megfelelőik. Erre jutottak azok a kutatók, akik egy londoni egyetemi menza kínálatát vették górcső alá. Négy népszerű fogás – a lasagne, a chili, a teriyaki és a curry – vegán, vegetáriánus és húsos változatait elemezték, mégpedig három aspektusból. Megvizsgálták azok
- tápértékét,
- környezeti hatását,
- valamint azt, milyen költségekkel jár az elkészítésük.
Az ételek tápértékét az NRFI (Nutrient Rich Foods Index) rendszer alapján pontozták. A környezeti hatás felméréséhez életciklus-elemzést (LCA) alkalmaztak – ez az alapanyagok előállításától egészen a fogyasztásig kalkulál az étel klímaköltségeivel. A fogások elkészítéséhez szükséges anyagi fedezetet pedig a londoni egyetemi menzát ellátó cég márciusi árai alapján számolták.
A képet bizonyos tekintetben árnyalja az is, hogy a hagyományos receptek közül kettő marhahúsból – a lasagne és a chili –, a másik kettő – a teriyaki és a curry – pedig csirkehúsból készült. A növényi alapú ételeknél pedig különbséget tettek a vegán és a teljes értékű receptek között. A lasagne, a teriyaki és a curry esetében elemeztek vegán és teljes értékű növényi étrendnek megfelelő verziót is. A chili esetében pedig csak teljes értékű alternatívát állítottak fel a hagyományos és húsmentes recepttel szemben. Vegetáriánus receptet pedig csak a lasagne és a chili esetében vizsgáltak.
Mindhárom aspektusból a növényi alapú volt a legjobban teljesítő a receptvariációk közül
A három aspektust együttesen szemlélve végül a teljes értékű növényi étrendbe (TÉNÉ) illeszthető fogások végeztek az élen, ezt követték a vegán verziók, a sort pedig a marhahúsból készült ételek zárták. A következő sorrend alakult ki a kutatók szerint:
- TÉNÉ chili
- TÉNÉ curry
- TÉNÉ lasagne
- TÉNÉ teriyaki
- vegán curry
- vegán teriyaki
- vegán lasagne
- vegetáriánus lasagne
- vegetáriánus chili
- csirkehúsos curry
- csirkehúsos teriyaki
- marhahúsos chili
- marhahúsos lasagne
Tápérték terén mind a négy ételkategórián belül a vegán és teljes értékű receptvariációk vitték a pálmát. Egyetlen étel volt csak – a lasagne –, amelynek esetében a teljes értékű változat bizonyult a tápanyagokban leginkább dús típusnak, a szimplán vegán opció viszont valamelyest elmaradt a húsos mögött.
Fenntarthatósági szempontból azonban kivétel nélkül a vegán és teljes értékű növényi étrendbe illeszthető receptek végeztek az élen. Ahogy ár tekintetében is: az összes húsos verziónál kedvezőbb képet mutattak a növényi alapú megfelelőik.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.