Húsmentes fogások zöldségekkel tálalva.

Friss kutatás tárta fel, mit gondolnak a magyarok a vegán ételekről

A húsmentes alternatívák egyre nagyobb teret nyernek világszerte – a boltok polcain, az éttermek kínálatában, sőt, már a kávénkba is egyre gyakrabban kerül növényi tej. De vajon mi a helyzet a magyarokkal? Milyen étrendet követnek, mennyire nyitottak az új megoldásokra, és mit tartanak fontosnak a húsfogyasztásban? Egy friss hazai kutatás ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Le akarunk mondani a húsról? Vagy a hús olyan mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiában, hogy hiába bővül a növényi alapú kínálat, egy húslevest semmi sem tud pótolni? Egy hazai piackutató cég, az NRC friss közvélemény-kutatást végzett, hogy feltárja, mit gondol a magyar lakosság aktuálisan a vegán és vegetáriánus ételekről.

A lakosság jelentős része mindenevő, és csupán 3 százalék követ valamilyen növényi étrendet. Azonban kétszer ennyien tettek már próbát a múltban a húsmentes életmóddal.

A magyar konyha alapja: húst hússal

A kutatók megvizsgálták, miért zárkóznak el a magyarok a vegán és vegetáriánus étrendtől. A megkérdezettek 70 százaléka a hús ízét, 64 százaléka pedig a hagyományos magyar ételek szeretetét jelölte meg, mint legfőbb szempontot.

A sejtalapú húsok és növényi alternatívák gyártása ma már dollármilliárdos iparággá nőtte ki magát. Ennek ellenére sok magyar továbbra is ódzkodik a „műételektől”. A válaszadók 37 százaléka a vegán ételek ízétől idegenkedik, ezért nem szeretné kipróbálni a növényi alapú étrendet.

A kávénkba már mehet a növényi tej

A lakosság kétötödének már nem ismeretlen a növényi tej, akik viszont nem próbálták, azoknak 45 százaléka nem is szeretné. A húsmentes húsokat vagy a tejmentes sajtokat legtöbben nem ismerik, és a megkérdezettek mintegy fele nem is tervezi kipróbálni. A vegán desszertekre már nagyobb az érdeklődés: bár a magyarok háromnegyede még nem próbált tej- és tojásmentes alternatívákat, többségük mégis kíváncsi lenne rá.

A húsmentes hamburgereket nem sokan (16 százalék) kóstolták. Akik viszont igen, azok negyede legközelebb is választaná a hagyományos helyett.

Nem kérünk az újdonságokból?

A növényi étrendtől való elzárkózás nem csak a tapasztalaton alapul. Sok esetben hitbeli és meggyőződésbeli okok állnak az új irányzatok elutasítása mögött. A lakosság közel kétharmada aktív húsevőnek vagy mindenevőnek tartja magát, és ezt gondolják természetesnek, szükségesnek és normálisnak. Az ilyen világnézetű emberek még közvetlen tapasztalatok után is erősen ragaszkodnak az általuk követett, személyes értékrendjükhöz kapcsolódó életmódhoz.

A jövőbeni elzárkózás aránya a mindenevő magyaroknál meglehetősen magas, 85 százalékuk nem kíván új dolgokat kipróbálni. Többségük az idősebb korosztályhoz tartozik, és jellemzően nők.

A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy 800 ezer és 1,1 millió közé tehető azoknak a száma, akik határozottan nyitottak a növényi alapú ételekre. Köztük 600 és 900 ezer ember vallja magát vegánnak, vagy tartozott korábban ebbe a csoportba. A vegán éttermek és a forgalmazók tehát leginkább erre a fogyasztói rétegre koncentrálhatnak, akik a 16 és 75 év közötti lakosság közel negyedét teszik ki.

Ez a cikk is érdekelhet:

Nagy István repülőtéren, félvállra vetett táskával

Nagy hiányosságok miatt kapott nyílt levelet Nagy István agrárminiszter

Nem megfelelő a holtfák mennyisége a fehérhátú fakopáncs élőhelyein, ennek

Nikházy Ádám kommunikáció és médiatudomány szakon végzett. Több év irodai munkát hagyott maga mögött, hogy a fotózás iránti szenvedélye végre kiteljesedhessen. Legközelebb a dokumentarista fotográfia áll hozzá, amely szerinte jelentős szerepet játszik a társadalom visszatükrözésében. Egyre mélyebben elmerül a videókészítésben is, célja, hogy a dokumentumfilm eszközein keresztül mutassa be a minket körülvevő világot. A vizuális megjelenítés mellett az írás is fontos számára – így próbálja összetettebben, több nézőpontból is megközelíteni és közelebb hozni a közönséghez a választott témáit.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének