Az alfa és Z generáció étkezési szokásait az elmúlt években leginkább a klímavédelem iránti elkötelezettségük formálta. Egy friss kutatás szerint ez a szemlélet mára új irányt vett.
A fiatalok számára egyre inkább a saját egészségük válik elsődlegessé, és a környezetvédelmi szempontok fokozatosan háttérbe szorulnak, derült ki egy új kutatásból. A dohányzás és alkoholfogyasztás pedig már cseppet sem számít annyira menőnek, mint korábban.
A tanulmány a Current Developments is Nutrition folyóiratban jelent meg, a felmérést az osztrák Szövetségi Oktatási, Tudományos és Kutatási Minisztérium is támogatta.
A kutatás szerint azok a gyerekek és fiatalok, akik vegán étrendet követnek, általában tudatosabban döntenek az egészségüket érintő kérdésekben
– írják a kutatás szerzői.
A 8800 középiskolás bevonásával készült kutatás szerint a fiatalok 14 százaléka tartja menőnek a húsevést, 6 százalékuk a vegetáriánus étrendet, míg mindössze 2 százalékuk gondolja ugyanezt a teljesen növényi alapú táplálkozásról.
A tanulmány szerint az európai lakosság körülbelül 10 százaléka húsmentesen étkezik, és több mint fele (51 százalék) tudatosan csökkenti a húsfogyasztását. A tinédzserek körében azonban továbbra is a húsevés a jellemző: a megkérdezettek 93 százaléka mindenevő, vegetáriánusnak csak 5,5 százalékuk mondja magát, és mindössze 1,5 százalékuk követ teljesen növényi alapú étrendet.
Központban az egészség
Az átlagosan 15 éves válaszadók étkezéssel kapcsolatos motivációi meglehetősen változatosnak bizonyultak. A mindenevők számára az egészséges összetevők (34 százalék) fontosabbak voltak, mint az íz (21 százalék). A környezetvédelmi szempont (1 százalék) és az állatjólét (2 százalék) csak elenyésző szerepet játszottak döntéseikben.
A vegetáriánus tinédzserek számára az állatjólét a legfontosabb szempont (29 százalék), ezt követi az egészség (27 százalék) és az íz (12 százalék). Arra viszont a kutatók sem számítottak, hogy az éghajlatváltozás (3 százalék) alig játszik szerepet a vegán tinédzserek étrendi szokásainak kiválasztásában.
Fontosabbnak tartják az egészségüket (35 százalék), és nagy hangsúlyt kap az étrend sportteljesítményre gyakorolt hatása (20 százalék) is.
Mi számít menőnek?
A kutatók kíváncsiak voltak, vajon mit tartanak a fiatalok menőnek, ha életmódról van szó. A sport szerepelt az első helyen: a megkérdezettek 26 százaléka gondolta úgy, hogy a testmozgás a legvagányabb tevékenység. A dohányzás és alkoholfogyasztás ellenben leszerepelt. Az osztrák középiskolások csupán 6 százaléka tartja divatosnak a cigizést, és mindössze 1 százalékuk gondolja ugyanezt az alkoholról.
Az is kiderült, hogy a lányok nagyobb valószínűséggel térnek át húsmentes étrendre, és a vegán és vegetáriánus étkezést menőnek is gondolják. Ezzel szemben a fiúk inkább gondolják menőnek a húsevést –ezt a kutatók a húsközpontú étrend kulturális beágyazottságával magyarázzák.
„A férfi húst eszik”
A húsevés és a férfiasság kapcsolata globális vitává vált, ami erősen befolyásolja a fiatalabb generációk döntéseit. A gyümölcsben és zöldségben szegény étrend a húsevő fiúkra a legjellemzőbb, ami korábbi kutatások szerint a globális halálesetek 20 százalékáért felelős – írja a tanulmány.
A kutatók szerint több oka is van annak, hogy a húsfogyasztás továbbra is népszerű a fiatalok körében. Egyrészt rengeteg hús- és tejterméket népszerűsítő reklám éri őket, másrészt sok vidéki településen szoros kapcsolatban állnak az ott élők az állattenyésztéssel, ami gyakran megélhetésük záloga.