Egy asztal felülnézetből, ami körül emberek ülnek, és különböző vegán ételek vannak rajta, például egészben sült burgonya, pizza és saláta, burger és zöldségrudak

Brazília lakosságának hét százaléka vegánnak vallja magát

A brazilok hét százaléka vallotta magát vegánnak a Brazil Vegetáriánus Társaság megbízásából tavaly decemberben készült felmérésben. A kutatásból kiderült az is, hogy háromnegyedük megfontolná a húsfogyasztás csökkentését vagy elhagyását, leginkább egészségügyi okokból. Idén Brazília ad helyet az ENSZ klímatalálkozójának, a COP30-nak, ahol az ország ígérete szerint számos növényi opciót kínálnak majd a vendégeknek.

A Brazil Vegetáriánus Társaság (Sociedade Vegetariana Brasileria – SVB) a Datafolha közvélemény-kutató céget bízta meg azzal, hogy készítsen felmérést a brazilok húsfogyasztással kapcsolatos attitűdjéről. A tavaly decemberben, kétezer brazil részvételével készült felmérés alapján az emberek hét százaléka vallja magát vegánnak.

A Statista Consumer Insight tavalyi jelentése szerint, amely a húsmentesen étkezők számának aránya alapján rangsorolta az országokat, Brazília az előkelő kilencedik helyezést érte el a vegánok és vegetáriánusok együttesen számított ötszázalékos arányával. A különbség valószínűleg részben módszertani különbségeknek, részben a vegánok számának növekedésének tudható be.

Brazília növényi fogásokkal készül a COP30 klímacsúcsra

A felmérésből kiderült az is, hogy a brazilok 74 százaléka megfontolná a húsfogyasztás csökkentését vagy akár elhagyását egészségügyi okoból. A környezetvédelmi indokok a válaszadók 43 százalékánál voltak elegendők a hús elhagyására vagy csökkentésére. Az állatok jólléte pedig a brazilok 42 százalékának jelenthet elégséges indokot a húsmentes vagy a húsfogyasztást csökkentő étkezésre.

Az, hogy a megkérdezettek 74 százaléka hajlandó lenne csökkenteni vagy elhagyni a húst, azt mutatja, hogy a társadalmunk elindult egy etikusabb, fenntarthatóbb és egészségesebb jövő felé

jelentette ki Monica Buava, az SVB elnöke.

A felmérésnek apropója is van, mégpedig a COP30, az ENSZ globális klímacsúcsa, amit idén Belém városában, Brazíliában rendeznek. Az előzetes ígéretek szerint a rendezvény bővelkedni fog a fenntartható, növényi ételekben. A novemberi rendezvény kapcsán viszont már most sokan csalódottak, mivel a delegációk érkezését megkönnyítendő, jelenleg éppen egy négysávos autópályát építenek az esőerdőn keresztül. Ehhez tizenhárom kilométer hosszan vágják ki a fákat, ami elég erősen szembemegy az ország erdőirtás-ellenes intézkedéseivel.

A brazilhoz hasonló felmérést készített nemrég a Physicians Committee for Responsible Medicine is. Eszerint az amerikaiak 46 százaléka fontolná meg a hús elhagyását az élelmiszergyártáshoz köthető kibocsátás csökkentése végett. A több mint kétezer megkérdezett válaszai alapján az is megállapítható, hogy az amerikaiak többsége nincs tisztában az élelmiszerek gyártásának éghajlatkárosító aspektusaival. Ahogy azzal sem, mely élelmiszerek milyen mértékben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz. Sokan tudták, hogy a marha a legkárosabb a környezetre, de voltak olyanok is, akik a zöldségek előállítását hitték a legkárosabbnak.

Ez a cikk is érdekelhet:

Húsmentes fogások zöldségekkel tálalva.

Friss kutatás tárta fel, mit gondolnak a magyarok a vegán ételekről

A húsmentes alternatívák egyre nagyobb teret nyernek világszerte – a

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének