Egy kis üveg szójatej egy fa tálcán, rózsaszín háttéren, mellette egy fakanálaban és egy fehér tálban száraz szójabab

Magabiztosak az elemzők: 2040-re olcsóbbak lehetnek a tejalternatívák a hagyományosnál

Rövidesen mind a növényi tejalternatívák, mind a precíziós fermentációval készült tejtermékek olcsóbbak lehetnek, mint a tehéntej, aminek az előállítási költségei jelentősen növekednek majd a közeljövőben, állítja egy új kutatás. A Big Green Partners legújabb piaci elemzése a tejalternatívák dominanciáját jósolja 2040-re Európában.

Az alternatív fehérjeforrások közül a növényi tej menetelése régóta töretlen. A precíziós fermentáció színre lépésével pedig rövidesen azok is élvezhetik a hamisítatlan tejes (sajtos, joghurtos, tejszínes stb.) élményt, akik a növényi tejalternatívák között eddig nem találták meg a számukra megfelelőt.

A termelési eljárások fejlesztése következtében elért költségcsökkenés pedig nemcsak környezeti szempontból, de anyagilag is kedvezőbbé teheti ezeket a termékeket a tehéntejből készültekkel szemben. Olyannyira, hogy a piacot 2040-re teljesen leuralhatják az alternatív tejtermékek – olvasható a Big Green Partners (BGP) elemzésében.

Ez a jelentés kötelező olvasmány minden piaci vezető számára, akik meg szeretnék érteni, mit tartogat a jövő, és megfelelően tájékozott stratégiai döntéseket szeretnének hozni. A következő évtized villámgyorsan végbemenő változásokat tartogat a tejszektor számára. Most van itt az ideje a cselekvésnek! Azok a vezetők, akik felismerik a fenntarthatóságban rejlő előnyöket, sokkal fényesebb jövő felé kormányozhatják az iparágat

– olvasható Floor Buitelaar, a BGP managing partnerének véleménye az elemzés kapcsán.

A tejipar számos területen lemaradhat a következő évtizedben

A jelentés fő pontjait összegző weboldalon kicsit lejjebb görgetve több infografikát is láthatunk. Ezek közül az első azt vetíti előre, hogy egy liter szójatej, illetve 500 gramm szójajoghurt olcsóbb lesz, mint a tehéntejből készült verziók.

A második grafikán az látszik, hogy 2040-re a növényi tejalternatívák előállítási költsége közel 10 százalékkal alacsonyabb lehet, mint a tehéntejé.

A legutolsó grafika pedig azt mutatja meg, hogy a tejipar legambiciózusabb 2040-es kibocsátási értékeinél a tejalternatívák aktuális értékei már most jobbak, hogy a 2040-es mutatókat már ne is említsük.

A válogatott kiemelések között még szerepel az is, hogy 2020 és 2022 között 25 százalékkal nőtt Európában a növényi tejfogyasztás. Ez jól mutatja, hogy az európai fogyasztók érdeklődnek az állatmentes alternatívák iránt.

A jelentésben megírják azt is, hogy a tej előállítási költsége 2040-re a mostanihoz képest akár egyharmadával is növekedhet. Ez a kibocsátási értékek leszorításához szükséges technológiai fejlesztések miatt következhet be. Ez ugyanis nem realizálódik extra profitként a gazdáknak, viszont komoly anyagi beruházásokat igényel.

Nem csak Európában van erős piaca van az állatmentes módon készült tejalternatíváknak. Regionális szinten a tavalyi évben Ázsiában volt a legmagasabb a növényi tejek piaca. Az egy főre jutó átlagos bevétel azonban Európában és Észak-Amerikában is nagyobb mértékben növekedhet a jövőben.

Ez a cikk is érdekelhet:

Két tányér nyári zöldbableves, mellette fokhagyma, répa, citrom

Krémes nyári zöldbableves – hidegen is fogyaszthatod

Egy selymes, frissítő és különleges zöldbableves, amely nem tartalmaz fűszerpaprikát,

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Körtés galette dióval és fahéjjal megszórva

Körtés galette dióval – rusztikus, gyorsan elkészíthető őszi desszert

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének