Új kutatás: az amerikaiak 74 százaléka úgy gondolja, a húsevésnek nincs köze a klímaváltozáshoz

Egy új felmérés szerint az Egyesült Államokban a hús- és tejtermékek fogyasztását drasztikusan alá-, az újrahasznosítás fontosságát pedig túlbecsülik. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a klímaváltozásról szóló hírek sokszor nem említik az állatipar hozzájárulását a kialakult helyzethez.

Egy új felmérés az amerikaiak klímaváltozással kapcsolatos véleményét, valamint az egyéni lépések hatékonyságát mérte. A megkérdezett másfél ezer ember sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonított olyan tevékenységeknek, mint az újrahasznosítás, míg az étrendünk megváltoztatásáról sokan úgy gondolták, nem hatékony eszköz a klímaváltozás ellen vívott harcban.

Többször is bebizonyosodott, hogy egyénileg a legtöbbet azzal tudunk tenni a melegedő éghajlat ellen, ha elhagyjuk a hús- és tejtermékek fogyasztását, hiszen ezek környezeti lábnyoma sokszorosa a többi élelmiszernek. Amennyiben pedig csak egyetlen élelmiszert vagyunk hajlandóak kiiktatni az étrendünkből, az mindenképpen a marhahús legyen, ezzel ugyanis már többet tettünk a környezetért, mint sokan mások, akik többször használatos szatyorral és papír szívószállal szeretnének küzdeni a klímaváltozás ellen. Az ENSZ álláspontja is az, hogy a metánkibocsátás csökkentése a leghatékonyabb védekezési módszer, ez pedig nagyrészt az állatiparhoz kapcsolódik.

Az amerikaiak nem tudják, melyik lépés hatékony

A Washington Post és a University of Maryland által múlt hónapban végzett telefonos és online felmérés érdekes eredményeket hozott. A megkérdezettek 74 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a húsfogyasztás megszüntetése csak kismértékben lenne hatással a klímaváltozásra, a tejtermékek esetében pedig 77 százalék vélekedett ugyanígy. Az életmódot érintő tudatos változtatások közül ezt a két opciót tartották a legkevesebben hatékonynak. A legtöbben úgy gondolták, hogy a napelemek felszerelésével, az újrahasznosítással és az elektromos autóra váltással lehet a legjobban segíteni az éghajlatváltozás elleni harcot.

A világon keletkező műanyaghulladék körülbelül 9 százalékát hasznosítjuk újra, és habár érthető, hogy különválogatni a szemetet fontosnak tűnik, aki komolyabban szeretne tenni az éghajlat védelméért, annak nem elég az újrahasznosításnál megállnia.

Az emberek tenni akarnak a klímaváltozás ellen, de ha nem tudják, mi a leghatékonyabb, nem tudják, hogy mennyire jól teljesítenek

mondta Ann Bostrom, a University of Washington professzora.

A nemrég végzett kutatás eredményei nagyjából ugyanazokat az értékeket hozták, mint a Newsweek által májusban megrendelt felmérés. Ebben a megkérdezettek 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerintük nem igaz az az állítás, hogy a kevesebb vörös hús fogyasztása csökkentené a globális szén-dioxid-kibocsátási értékeket.

Az amerikaiak hiányos ismereteinek egyik oka lehet, hogy a klímaváltozásról szóló hírek következetesen mellőzik az állatipar tevékeny hozzájárulását a kialakult helyzethez. Mi is írtunk arról a felmérésről, ami szerint a témával foglalkozó hírek 93 százaléka egyszerűen nem tesz említés az állatipar és az éghajlatváltozás egyértelmű kapcsolatáról.

(Green Queen)

Ez a cikk is érdekelhet:

A Csak a Mentes Fesztivál kiállítói és látogatói felülnézetből

Vannak benned kételyek a mentes étkezés kapcsán? Oszlasd el őket a hétvégén Budapesten

A Csak a Mentes Őszi Fesztivál idén is Budapestre költözik.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két tányér nyári zöldbableves, mellette fokhagyma, répa, citrom

Krémes nyári zöldbableves – hidegen is fogyaszthatod

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének