Puha, illatos és frissen gőzölt tészta roppanós zöldségekkel és füstös aromákkal megtöltve – a bao az az egzotikus fogás, amelyet otthon is könnyedén elkészíthetsz. Még csak bambuszpárolóra sincs feltétlenül szükséged hozzá, az átlagos magyar konyhában fellelhető eszközök segítségével is tökéletes lesz.
Láttad már a Bao című pár perces mesét a Disney+ streamingkínálatából? Ha nem, és van rá lehetőséged, feltétlenül nézd meg, tökéletes hangolódás lehet arra a receptre, amit most hozunk nektek.
Rögtön feltűnhet persze, hogy a mesében felül zárt gombócok vannak, míg a mi verziónk másképp néz ki. Ennek oka, hogy a fogást számos variációban készítik maguk a kínaiak is. A bao származási országa ugyanis Kína. A mantou, a puha, gőzölt kínai kenyér továbbfejlesztése ez tulajdonképpen. A baozi – vagy röviden csak bao – annak a töltött változata.
A legenda szerint Zhuge Liang hadvezér a három királyság korában lisztből és vízből formált emberfej alakú gombócokat, hogy áldozatként a folyóba dobja őket, és így megmentse katonáit. Ezek lettek az első mantouk, a mai bao ősei.
Most mi is ilyen gőzölt, ázsiai ihletésű tésztát készítünk, roppanós zöldségekkel és füstölt tofus töltelékkel – puha, illatos, könnyű és mégis tartalmas fogást.
Hozzávalók
8 kisebb baóhoz
A baókhoz:
- 330 g liszt
- 7 g sütőpor
- 3 g szárított élesztő
- 20 g cukor
- 15 g olaj
- 180 g langyos víz
- plusz olaj a kenéshez
A töltelékhez:
- 1-2 szál sárgarépa
- ¼ káposzta vagy lila káposzta
- 1 vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- szójaszósz
- sűrített paradicsom
- hagymachips (opcionális)
- 200 g füstölt tofu vagy szójacsíkok
- szezámolaj
A zöldséges bao elkészítése
- Az élesztőt keverd el a langyos vízben egy teáskanál cukorral, és hagyd felfutni.
- A lisztet, a sót, a maradék cukrot, a sütőport és az olajat egy keverőtálban keverd el, ehhez add majd a felfutott élesztős folyadékot.
- Gyúrd össze a tésztát, majd letakarva hagyd pihenni, amíg duplájára nem nő.
- A töltelékhez a hagymát vékony szeletekre, a répát és a káposztát pedig julienne-re, azaz nagyon vékony csíkokra vágd. Ha úgy egyszerűbbnek látod, akár le is reszelheted őket. Forró serpenyőben pici szezámolajon pirítsd őket ressre, azaz félig roppanósra – tehát ne legyen se teljesen átfőtt, se teljesen nyers a zöldség. Sózd, borsozd, reszeld hozzá a fokhagymát, majd a végén jöhet a szójaszósz és a sűrített paradicsom.
- Ha tofut használsz, akkor nyugodtan reszeld hozzá a zöldségekhez, és pirítsd velük együtt. Ha szójacsíkokat, akkor azt áztasd be sós vízbe, hogy megpuhuljon, és csak ezután dobd a zöldségekhez.
- A megkelt tésztát oszd 8 részre, golyózd őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakd őket újra kelni.
- Ezután nyújtsd őket kb. másfél centisre, egy ecset segítségével kend meg a felületüket olajjal, majd hajtsd őket félbe.
- Bambuszpárolóban 10 perc alatt készre párolódnak. Tipp: ha nincs ilyen autentikus párolód, az sem gond: sütőpapírral bélelt szűrőben is meggőzölheted, fedő alatt.
- Ha kész, hajtsd szét, töltsd meg a töltelékkel, és ha szeretnéd, megszórhatod hagymachipsszel, azaz pirított hagymával is. Ezt követően pedig már nincs más dolgod, mint élvezni, ahogy Ázsia megtölti ízeivel és illataival a konyhádat.