Thai ihletésű quinoasaláta pikáns mogyoróvajas öntettel

Thai ihletésű quinoasaláta felülnézetből egy kék tányéron újhagymával és zöldfűszerrel díszítve, mellette néhány szelet uborka a tányéron, a pulton pedig egy csokor menta és két szál újhagyma

A thai konyha jellegzetes aromái köszönnek vissza ebben a színes, tápanyagokban gazdag quinoasalátában: az édes, sós, savanyú és csípős ízek harmóniája. A füstölt tofu karakteres íze, a ropogós zöldségek és a mogyoróvajas öntet teszi ezt az ételt könnyű, mégis laktató fogássá. Tökéletes ebédre vagy vacsorára, sőt, előre elkészítve is kiváló, így magaddal viheted munkába vagy egy kirándulásra is.

Bár ennek a salátának az ízvilágát a thai konyha inspirálta, maga az étel nem autentikus thai fogás. A quinoa például nem része a hagyományos thai gasztronómiának, ennek ellenére tápláló, fehérjében gazdag alapanyag, amely jól illeszkedik a thai konyhára jellemző erőteljes, kontrasztos ízek közé.

Ebben a salátában az egyensúly a selymes mogyoróvajas öntet, a szójaszósz sós, umami ízvilága, a lime frissítő savanyúsága és a Sriracha pikáns csípőssége révén jelenik meg. A quinoa könnyedsége kiegészíti a ropogós zöldségeket, míg a füstölt tofu még tápanyagdúsabbá teszi az ételt. Ez a quinoasaláta remek választás egy könnyű, de laktató ebédhez vagy vacsorához, ráadásul előre is elkészíthető, így útravalónak is tökéletes.

Hozzávalók

4 adaghoz

A salátához

  • 2 csomag (360 gramm) füstölt tofu
  • 1 csésze quinoa (nyersen mérve)
  • 2 közepes répa
  • 1 közepes kaliforniai paprika
  • 1/4 fej vörös káposzta
  • 2 csésze zöldségalaplé vagy víz
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • frissen őrölt bors

Az öntethez

  • 80 g (kb. 4 evőkanál) mogyoróvaj
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál citrom vagy lime leve
  • 1 evőkanál Sriracha szósz
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 60 ml (4 evőkanál) víz
  • 1 teáskanál friss reszelt gyömbér
  • frissen őrölt bors

Opcionálisan a tetejére

  • pirított szezámmag vagy mogyoró
  • friss újhagyma szeletelve
  • friss koriander durvára vágva

Quinoasaláta elkészítése

  1. A quinoát alaposan mosd át, majd tedd fel főni a zöldségalaplében vagy vízben. Azért érdemesebb zöldségalaplevet használni, mert az maximálisan elveszi a quinoa enyhén kesernyés mellékízét. A rizshez hasonlóan készítsd el: amint elfőtte a levét, zárd el alatta a lángot, fedd le, és tedd félre.
  2. A tofut kockázd fel vagy tépkedd darabokra, és helyezd egy lezárható dobozba. Adj hozzá két evőkanál szójaszószt, egy teáskanál fokhagymaport, néhány tekerés frissen őrölt borsot és egy nagy csipet sót, majd zárd le a dobozt, és rázd össze. Ha van időd, hűtőben pihentesd legalább egy órát.
  3. Egy serpenyőben hevíts fel 1-2 evőkanál olívaolajat, és süsd a tofut 7-8 percig közepesen alacsony lángon. Időnként kevergesd – óvatosan, hogy ne törjön össze, és hagyd egy kicsit lepirulni, ne kevergesd szüntelenül.
  4. Ezután jöhet a zöldségek előkészítése: az újhagymát karikázd fel, a répát vágd gyufaszál-vastagságú csíkokra, a kaliforniai paprikát csíkozd fel, a vörös káposztát pedig szeleteld vékonyra.
  5. Egy kis tálban keverd össze az öntet hozzávalóit: a mogyoróvajat, a szójaszószt, a citrom- vagy lime-levet, a Srirachát, a szezámolajat, a vizet és a reszelt gyömbért. Alaposan keverd ki, hogy krémes legyen. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés vizet, hogy öntetállagú legyen.
  6. A saláta összeállítása: egy nagy tálba tedd bele a főtt quinoát. Add hozzá az előkészített zöldségeket és a sült tofut. Locsold meg a mogyoróvajas öntettel, majd óvatosan forgasd össze az egészet. Szórd meg friss újhagymával, korianderrel és pirított szezámmaggal vagy mogyoróval.

Tipp: Ez a saláta melegen és hidegen is nagyon finom, és hűtőben 2-3 napig eláll. Ha előre készíted el, az öntetet csak fogyasztás előtt add hozzá.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

//Hide "HIRDETÉS" label if Google ad is empty

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének