A Z generáció a legnyitottabb a vegánságra

Egy friss kutatás alapján a Z generáció tagjai elsősorban az egészségügyi előnyöket szem előtt tartva választják a növényi alapú étrendet. Arról viszont nincsenek meggyőződve még a vegán válaszadók sem, hogy fenntarthatósági szempontból is jobb döntés lenne az állati eredetű termékek fogyasztásának drasztikus visszaszorítása vagy elhagyása.

Nagy húzóerőt jelentenek az Egyesült Államok vegán piaca szempontjából a Z generáció tagjai. Egy friss felmérés alapján a kutatásban megkérdezett 1997 és 2012 között születettek közül a magukat vegánoknak vallók 70 százaléka gondolja úgy, hogy a következő öt évben még biztosan ragaszkodni fog ehhez az életmódhoz.

A kutatást az MIDSS (Medical Inspiration Daily For Stronger Society – Napi Orvosi Inspiráció az Erősebb Társadalomért) weboldal készítette februárban. Háromezer Z generációhoz sorolható fiatalt kérdeztek, vegánokat és nem vegánokat vegyesen.

A felmérés vegán résztvevőit megkérdezték az elsődleges motivációjukról is. Az derült ki, hogy:

  • 50 százalékuk az egészségügyi előnyök miatt,
  • 17 százalékuk etikai megfontolásból,
  • szintén 17 százalékuk pedig klímavédelmi okokból döntött a növényi étrend mellett.

A vegán válaszadók 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igyekszik felvilágosítani a környezetét a vegánság előnyeiről.

Billegnének a zöld érvek?

Érdekesség, hogy a növényi alapú étkezés környezetvédelmi és klímaügyi előnyeiről még azok sincsenek egyöntetűen meggyőződve, akik a növényi étrendet követik. A vegán résztvevők 40 százaléka hiszi csak, hogy életmódjuknak fenntarthatósági szempontból pozitív hatása lenne. A hagyományosan táplálkozó válaszadók 48 százaléka pedig azt mondta, kételkedik abban, hogy volnának pozitív környezeti hatásai a vegánságnak.

Márpedig – egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint –, ha minden mást figyelmen kívül hagyunk, az élelmiszeripar jelenlegi formájában önmagában is elég arra, hogy a másfél fokos klímacélt átlépjük.

A legnagyobb akadályok

A kutatás szerint a hagyományosan táplálkozó válaszadók 51 százalékát leginkább az tartja távol attól, hogy kipróbálja a növényi alapú étrendet, hogy nem látja annak egészségügyi előnyeit.

A vegán résztvevők 46 százaléka azt mondta, megszokta már ezt az étrendet, így nem érzi, hogy bármi is korlátozná abban, hogy tartsa magát hozzá. Valamivel több mint 37 százaléka a kutatásban részt vevő vegánoknak azonban beismerte, időnként elfogja a sóvárgás egy kis állati fehérje után.

Az MIDSS arra jutott a kutatás alapján, hogy megfelelő edukációs kampányokkal elő lehetne mozdítani a növényi alapú étrend terjedését, különösen a Z generáció körében.

Egyre nagyobb teret nyer az a nézet, hogy a növényi alapú étrend a legjobb választás mind a fizikai, mind a mentális egészség szempontjából. Bár a veganizmus még mindig túl extrémnek tűnhet a lakosság nagy része számára, a Z generáció tagjai egyértelműen nyitottabbak rá bármely más korosztálynál. Növényi alapú preferenciáik az általunk ismert egészségügyi és élelmiszeripari körképet is megváltoztatják

– vonták le a konklúziót a kutatásból.

(Vegconomist)

Ez a cikk is érdekelhet:

Vegan Summit 2025 bejelentés

Sztárfellépők és vegán ételek a fókuszban – novemberben jön a Vegan Summit Budapest

Először rendeznek Magyarországon olyan nagyszabású vegán csúcstalálkozót, amely méretében és

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének