Egy új kanadai tanulmány megerősítette, hogy a körültekintően összeállított húsmentes étrenden élő gyermekek fejlődése semmivel sem rosszabb, mint a húst is fogyasztó társaiké.
Kanadában is egyre inkább előtérbe kerül a növényi alapú táplálkozás – egyrészt a társadalom jelentős része gondolja úgy, hogy a húsfogyasztás nagyon káros következményekkel jár a környezet és a biodiverzitás szempontjából, másrészt egy 2018-as felmérés szerint sokuk szeretné mérsékelni húsfogyasztását, a számok pedig a jövőben minden bizonnyal tovább nőnek majd.
A 2019-ben frissült hivatalos táplálkozási iránymutatás is arra ösztönzi az embereket, hogy minél inkább növényi forrásból – például babot vagy tofut fogyasztva – fedezzék fehérjeszükségletüket az állati eredetű ételek helyett.
Ennek egyenes következménye, hogy egyre több családban étkeznek a gyerekek növényi alapon, de legalábbis a húskészítményeket teljesen elhagyva. Eddig viszont nem sok kutatás foglalkozott azzal – legalábbis Kanadában –, hogy milyen hatással van a legfiatalabbak szervezetére az ilyen típusú táplálkozás.
Az elmúlt 20 évben figyelemmel kísérhettük a növényi étrend térnyerését és az ilyesfajta készítmények általános elterjedését, habár nem nagyon láttunk még olyan kutatásokat, amelyek a vegetáriánus módon étkező gyermekek egészségét vizsgálták volna Kanadában
– mondja a kutatás vezetője, Dr. Jonathon Maguire, a torontói St. Michael’s Hospital gyermekorvosa.
A rendesen megtervezett étrend teljesen megfelelő
A Pediatrics folyóiratban publikált kutatás 8907 alanyt vizsgált, akik életkora fél évestől egészen 8 évesig terjedt. Az étkezési szokások alapján vegetáriánusokra és nem-vegetáriánusokra bontották a vizsgált csoportot. Az adatgyűjtés időszaka 2008-tól egészen 2019-ig terjedt.
„A kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy a vegetáriánus étkezést követő gyermekek hasonló méretekkel és biológiai értékekkel rendelkeznek, mint a húst fogyasztó társaik. A vegetáriánus étrendet nagyobb mértékben kapcsolhatjuk össze az alultápláltsággal, ezért fontos hangsúlyozni, hogy az alultáplált gyermekeknél szükséges a növényi étrend megfelelő és jól megtervezett összeállítása” – teszi hozzá Dr. Jonathon.
A kutatók maguk is elismerik, hogy a vizsgálódás nem teljes, hiszen a vegetáriánus gyermekeknél nem vizsgálták a növényi étrend minőségét és összetételét, habár tisztában vannak vele, hogy sokan, sokféle módon közelítenek a vegetáriánus táplálkozáshoz, és ez nagy mértékben befolyásolhatja a gyeremek egészségi állapotát.
A világ legnagyobb táplálkozástudománnyal foglalkozó szakembereket tömörítő szervezete, az Academy of Nutrition and Dietetics álláspontja szerint:
Egy jól megtervezett vegetáriánus és vegán étrend minden életkorban és élethelyzetben megfelelő, beleértve a várandósságot, szoptatást, csecsemőkort, gyermekkort, serdülőkort és a versenysportot is.