Vegán kerékpáros nyerte Európa egyik legkeményebb mountain bike versenyét

A növényi étrendet követő Frans Claes belga kerékpáros a 260 kilométeres versenytávon, 8000 méter szintemelkedés mellett utasította maga mögé a mezőnyt. Vegánsága miatt még mindig elég sokszor fut bele cinikus véleményekbe, de abban bízik, hogy eredményei magukért beszélnek, és egyre több sportoló voksol majd erre az életmódra.

Frans Claes belga kerékpáros nyerte a belgiumi La Roche-en-Ardenne-ben rendezett 2023-as Ekopak Belgian Mountain Bike Challenge (BeMC) versenyt. Ez Európa egyik legkeményebb négynapos mountain bike versenye: 260 kilométer a versenytáv, a szintemelkedés pedig 8000 méter. Claes minden egyes szakasz után dobogóra állhatott, ennek köszönhetően szerezte meg aztán a végső győzelmet.

Claes 2015-ben, 2016-ban és 2022-ben is belga bajnok volt, és kétszer lett az UCI World Series Marathon összesített győztese, 2017-ben és 2019-ben. A versenyző állóképességét bizonyítja többek között a 2020-as szezonja is. Ekkor a belga bajnokságon a harmadik helyet szerezte meg, néhány héttel később pedig elindult a világbajnokságon is. Utóbbin eleget tett a saját elvárásainak és bejutott a top 10-be, a nyolcadik helyen végzett. Úgy érzi azonban, hogy idén minden korábbinál jobb formába sikerült hoznia magát.

Azt hiszem, most értem el arra az ideális pontra, ahol már kellőképpen tapasztalt vagyok, mellette pedig a fizikai erőm is a csúcson van. Idén leginkább a tapasztalatom volt a döntő tényező

– mondta.

Kerékpáros karrier növényi alapokon

Frans Claes a Great Vegan Athletesnek azt nyilatkozta, 2009 óta vegán. „100 százalékban növényi alapú ételeket eszem. Mielőtt olyan helyre megyek, amelyet nem ismerek, mindig rendelek előre, vagy pedig megnézem, mire számíthatok ott, ahova utazom” – mesélte.

Elárulta, a vegánság elsődleges motivációja nála a klímavédelem, azonban az etikai okok is arra késztetik, hogy mellőzze az állati eredetű táplálékokat az étrendjéből. „Az állatok szenvednek és meghalnak az emberi igények miatt” – mutatott rá.

És hogy milyen ételekkel tartja magát formában a mindennapokban egy vegán kerékpáros?

Reggelente szeretek gabonaféléket enni növényi tejjel. Ezt összekeverem egy banánnal, almával, dióval, esetleg egy kis juharsziruppal. Ebédre és vacsorára igyekszem főtt és nyers zöldségeket enni, és minél több szezonális és bio zöldséget, gyümölcsöt, valamint diófélét fogyasztani. Ezek mellett igyekszem minél több teljes kiőrlésű gabonát beépíteni az étrendembe és kerülni a gyorséttermeket.

Elmondta, időnként még most is beleszalad felvont szemöldökökbe és cinizmusba, mikor kiderül, hogy kerékpárosként vegán életmódot követ. Azonban ő úgy érzi, az eredményei egyértelműen azt igazolják, a növényi alapú táplálkozás hosszú távon jótékony hatással van az egészségre.

Remélem, egyre több sportoló lép majd rá erre az útra és tapasztalja meg a vegán életmód előnyeit

– fogalmazott.

(Vegan FTA)

Ez a cikk is érdekelhet:

Inget és nyakkendőt viselő férfi koccint, vörösborral a kezében

Neked is javasolták már a napi egy deci bort az egészségedért? Kutatók azt ajánlják, ne dőlj be

Sokan gondolják úgy, hogy egy pohár bor a vacsora mellé

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Szürke színű, fekete szezámos fagylalt egy fehér tálban

Szezám Éjszakája fagylalt – misztikus ízek nyárutóra

Caponata, azaz szicíliai padlizsánragu egy fehér tányérban

Caponata – a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének