Vegán halászlével indultak a Szegedi Halfesztiválon, nagy sikert arattak vele

Sokan várták már, hogy két év kihagyás utána újra megrendezésre kerüljön a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, ám arra biztosan nem sokan számítottak, hogy lesz olyan bogrács, amiben vegán halászlé fog rotyogni.

A vegán halászlé főzése a halfesztiválon Dér Lilla és Gyarmati Dorka ötlete volt. Lilla Instagramon kápráztat el az általa gyűjtött, kipróbált, vagy kitalált ínycsiklandó és impozáns vegán fogásaival, februárban pedig a Vegan Sunday Marketen előadást is tartott Gondolkodj globálisan, cselekedj lokásian címmel.

Dér Lilla

Lilla receptjeit megtalálod az Instagramon (Fotó: Dér Lilla saját)

Dorka helyileg nem szegedi, néhány kilométerrel arrébb lakik, de rendre szervez a városban megmozdulásokat, találkozókat, szabadidejében pedig gazdátlan állatok számára igyekszik szerető otthont találni.

Gyarmati Dorka

Dorka szabadidejében az árva állatokon segít (Fotó: Gyarmati Dorka saját)

Kérdéseinkre pedig mindketten örömmel válaszoltak azzal kapcsolatban, hogy mi motiválta őket a vegán életmódra és a kreatív aktivizmusra.

Kőrösi Bogdán / Prove.hu: Mióta és miért vagytok vegánok?

Gyarmati Dorka: 2016-ban a nagyböjtkor lettem vegetáriánus, és 2019 augusztusában vegán. Az, hogy vegetáriánus lettem, természetesen jött, viszont eleinte nem tudtam mit kezdeni a veganizmussal, így egyáltalán nem voltam rá nyitott. Akik inspiráltak, azok Steiner Kristóf és Karalyos Gábor – a Vegán Hegylakó – voltak, az ő gondolataikat olvasva indultam el végül ezen az úton és lettem vegán.

Dér Lilla: 2019 vége óta vagyok vegán. Helsinkiben tanultam cserediákként Erasmuson, ahol sok vegánt ismerhettem meg. Szerencsére Finnország egy nagyon vegánbarát hely volt már akkor is, mindenhol volt növényi opció, még a menzán is. Az Erasmusos barátaim sokat meséltek a veganizmusról. Próbáltam hibát találni a rendszerben, végül arra jutottam, hogy minden abba az irányba mutat, hogy vegánnak kéne lennünk. Ami örökre elkötelezett ezen az úton az az volt, amikor végre átláttam, hogy a döntéseimnek vannak érző áldozatai, én pedig választhatok egy olyan életet is, ahol ugyanolyan jól élek, csak ehhez nem kell állatoknak szenvednie és meghalnia.

Hogy jutott eszetekbe, hogy hal nélküli halászlét főzzetek a fesztiválon?

GyD: 2022 februárjában jutott eszembe, hogy egy halászléfőző versenyen milyen szuper lenne vegán hallével indulni. Valószínűleg onnan indult a dolog, hogy 2021 karácsonyán két csodálatos szakács vegán hallevét is megkóstolhattam és mindkettő nagyon ízlett. Én főzni nem tudok, de az ötlethez ragaszkodtam, így kezdtem el szakácsot keresni magam mellé.

DL: Jómagam imádok főzni, ezt mindenki tudja a környezetemben. Dorka keresett fel az ötlettel, hogy mi lenne, ha indulnánk a fesztiválon egy vegán alternatívával. Én persze azonnal igent mondtam. A recept alapja padlizsán lett, mert megfőve viszonylag jól adja vissza a halas állagot. Elsősorban a halászlére jellemző hagyományos fűszerekhez nyúltam, de tettem bele pár újítást is, a végeredmény pedig nagyon jól harmonizált. A nagy esemény előtt több próbafőzést is készítettem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @unicorns_are_vegan

Milyen visszhangja volt a rendezvényen való részvételeteknek?

GyD: Én úgy vettem észre, hogy alapvetően pozitívan fogadták, hogy eljöttünk, a körülöttünk főzők is kíváncsiak voltak, többen jöttek kóstolni is. Online a fogadtatás mindig picit szélsőségesebbre sikerült, de zömében itt is pozitív visszajelzéseket kaptunk. Volt, aki a következő alkalomra felajánlott nekünk zöldségeket is. Természetesen negatív komment is akadt, ezt nem idézném, mert elég erős, de szerintem ez teljesen rendben van. Bizonyosan jól sikerült a halászlevünk, mert volt, aki eleve ételhordóval érkezett.

DL: Számos interjút adott Dorka és én is, mindenkit érdekelt ez a különös halászlé. Sőt, jött hozzánk egy ’93 óta vegetáriánus bácsi, aki egész nap minket keresett, mert látta a Facebookon, hogy főzünk vegán halászlevet, és ez nagyon boldoggá tette, mindenképpen meg akarta kóstolni.

Volt-e valamilyen célotok az akcióval, és ha igen, pontosan mi volt az?

GyD: A célom elsősorban etikai indíttatású volt. Szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy a halak bizonyítottan érző, kedves, játékos állatok, akiknek joguk van az élethez. Éreznek fájdalmat, vannak barátaik, félnek és szenvednek, ha bántják őket. Fontos tudni azt is, hogy a halak húsában rengeteg szennyező anyag található, beleértve a higanyt is, úgyhogy egészségesnek sem mondható. Nem ajánlott függetleníteni az édesvízi halak fogyasztását a tengeritől, mert a tenyésztett édesvízi halak tápja nagy részben tartalmaz hallisztet, amit tengeri halakból nyernek, így a szennyeződések ugyanúgy bekerülnek a húsukba.

DL: A környezetvédelem szempontjából is hihetetlen fontos, hogy elhagyjuk a halak fogyasztását. Mindenkinek ajánlom a Seaspiracy című filmet a témában. Mind a halászlével, mind minden más étel elkészítésével szeretném megmutatni mindenkinek, hogy vegánként is mennyire finomakat lehet enni, ráadásul senkinek nem kell szenvednie miatta.

Lesz-e jövőre is halmentes halászlé?

GyD: Valószínűleg indulunk jövőre is, én igazából szívem szerint minden főzős fesztiválon indulnék, hátha inspirálja az embereket, hogy ott van a szemük előtt a vegán opció, nem elérhetetlen, illetve, hogy így könnyebben elindulnak a párbeszédek is, mert látnak minket, megkóstolják, amit főztünk.

DL: Tervezünk jövőre is vegán halászlevet készíteni, már kaptunk is alapanyag felajánlást helyi termelőtől.

A fesztiválra időzítette békés demonstrációját a Vegán Aktivisták Magyarország csoportja is, akik szintén megkóstolták a rendhagyó halászlevet és mindenki máshoz hasonlóan ők is nagyszerűnek találták.

Ez a cikk is érdekelhet:

Egy fa deszkán egy pohár sötétzöld turmix

Kevés magyar fogyasztja rendszeresen ezt az italt – pedig vashiány ellen is hatékony

Jelentősen javíthatja a szervezet vasellátottságát már egy apró változtatás is

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének