Fekete színű vaddisznó a kaliforniai vadonban

Neonkékre változtak a vaddisznók Kaliforniában – és ez Magyarországon is megtörténhet

Nem mindennapi jelenséggel szembesült egy kaliforniai vadállatbefogó: neonkék színű volt a vaddisznó húsa. A hatóságok riadót fújtak, miután kiderült, hogy az elszíneződés rágcsálóknak szánt méreg hatására történt. Magyar kutatók is jelezték már, hogy a ma használt rágcsálóirtók az egész ökoszisztémára nézve veszélyesek.

Több milliárd dolláros károkat okoznak a vaddisznók és a házi sertések hibridjei az Egyesült Államokban. Feltúrják a mezőgazdasági területeket, és veszélyeztetik az őshonos állatok élőhelyét. Nem meglepő tehát, hogy Kaliforniában egész iparág jött létre, amely a vaddisznók befogására specializálódott. Az emberek több ezer dollárt is képesek fizetni azért, hogy megszabaduljanak ezektől az állatoktól.

Dan Burton cége, az Urban Trapping Wildlife Control is ezzel foglalkozik – a férfi a közelmúltban nem mindennapos jelenségre figyelt fel.

Nem kicsit volt kék

Burton észrevette, hogy a vaddisznók húsa elkékült. „Nem csak egy kicsit volt kék – áfonya-neonkék árnyalatról van itt szó” – idézi a Los Angeles Times.

Sejtette, hogy mérgezésről lehet szó, ezért értesítette a Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Hivatalt (CDFW) a furcsa jelenségről. A CDFW pedig megerősítette a férfi feltételezését. A hivatal közleménye szerint a Monterey megyében talált vaddisznók húsának szokatlan elváltozása arra utal, hogy az állatok difacinon nevű véralvadásgátló rágcsálóirtó szerrel érintkeztek. Ez egy széles körben használt méreg, amelyet a gazdák patkányok, egerek, mókusok és más apró állatok irtására egyaránt bevetnek.

Később kiderült, hogy a környéken elhelyezett mókuscsapdák okozhatták a méreg átterjedését a vaddisznókra.

A hatóságok arra kérték a vadászokat, hogy ne fogyasszanak olyan állat húsából, amelyben kék pigmentáció jelei mutatkoznak, és azonnal jelentsék a hatóságoknak.

Egy 2018-as tanulmány szerint Kalifornia vidéki és városi területein élő vaddisznók és medvék jelentős része szennyezett rágcsálóirtó szerekkel: a vizsgált 120 vaddisznóból 10, míg a 12 medvéből 10 mutatott szennyezettséget.

Méreg a vadvilág szöveteiben

A kártevőknek aposztrofált állatok irtására világszerte alkalmazott módszer a mérgezés, ám ez komoly károkat tud tenni a rágcsálókat elfogyasztó állatokban, és így az egész ökoszisztémában. Magyar kutatók is magas arányú rágcsálóirtószer-koncentrációt találtak elhullott görények májmintáiban. Az esetek közel felében (46 százalékában) különféle méregmaradványokat észleltek.

Aggodalomra ad okot Lanszki József, a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatója szerint, hogy a ma használatos rágcsálóirtó szerek már kis mennyiségben is halálosak. A ragadozók szervezetébe jutva, ha nem is okozzák azonnal az állat pusztulását, nagymértékben hozzájárulnak a korai elhulláshoz. A véralvadásgátlók hatására romlik a szervezet betegségekkel szembeni védekezőképessége, de mozgáskoordinációs problémákat is okozhatnak – ami gyakoribb közúti vadbalesetekhez vezethet.

Joggal merülhet fel ugyanakkor a vadhúst fogyasztókban is a kérdés, vajon került-e kapcsolatba rágcsálóirtóval a tányérjukon lévő vad. 2022-ben egy kanadai kilencfős társaság megtapasztalhatta, milyen kockázatokkal járhat az, ha vadhúst esznek. Ők ugyan nem méreg miatt betegedtek meg: miután medvehússal próbálták feldobni a családi sütögetést, hat embernél diagnosztizáltak trichinellózist. Ez egy ritka betegség, amelyet egy szabad szemmel nem látható fonalféreg okoz.

A hús emésztése során a húsban levő, tokkal borított lárvák életképessé válnak, a nyirokutakba, majd a véráramba, izomzatba jutnak, és az emberben általános, illetve speciális panaszokat okoznak

írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) trichinellózisról.

A Nébih szerint egyébként házi vágásból származó hús, valamint vaddisznóhús fogyasztása is okozhat ilyen fertőzést.

Ez a cikk is érdekelhet:

Egy üveg mogyoróvaj, a tetején egy kanál, benne mogyoróvajjal, körülötte pedig földimogyorók héjastul

Sokáig nem voltak nyitottak az európaiak az amerikai klasszikusra – ez hozta el az áttörést

Az amerikai mogyoróvajgyártók sokáig tanácstalanok voltak, miként vehetnék be az

Nikházy Ádám kommunikáció és médiatudomány szakon végzett. Több év irodai munkát hagyott maga mögött, hogy a fotózás iránti szenvedélye végre kiteljesedhessen. Legközelebb a dokumentarista fotográfia áll hozzá, amely szerinte jelentős szerepet játszik a társadalom visszatükrözésében. Egyre mélyebben elmerül a videókészítésben is, célja, hogy a dokumentumfilm eszközein keresztül mutassa be a minket körülvevő világot. A vizuális megjelenítés mellett az írás is fontos számára – így próbálja összetettebben, több nézőpontból is megközelíteni és közelebb hozni a közönséghez a választott témáit.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének