Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Ez a sültpaprika-krémleves egyszerű, mégis különleges: a sütőben karamellizálódott paprika édeskés, telt íze a burgonya krémességével találkozik, a tetejére szórt fűszeres csicseriborsó pedig roppanó kontrasztot ad. Tökéletes választás a hűvösebb napokra, amikor egy tálnyi meleg ételre vágysz, de nincs kedved órákig a konyhában pepecselni.

Amikor nincs kedved a konyhában művészkedni, csak beledobálnál mindent egy fazékba, és hagynád, hogy magától megfőjön, akkor a legtökéletesebb választás a krémleves. Ráadásul amellett, hogy igen laktatóak, felmelegíthetnek a hűvösebb napokon.

Már abban is van valami egészen varázslatos, amikor a sütőből előbukkannak a karamellizálódott, enyhén édeskés illatú sült paprikák. Amikor pedig ezek krémleves formájában kerülnek az asztalra, az maga az őszi csoda. A paprika mély, füstös aromája, a selymes textúra és a tetején roppanó, fűszeres csicseriborsó tökéletes harmóniát alkot – egyszerre komfortos és különleges.

Hozzávalók

4 adaghoz

A leveshez:

  • 6 db kápia vagy piros kaliforniai paprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 közepes burgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • kb. 1 liter zöldségalaplé vagy víz
  • frissen őrölt bors
  • oregánó
  • növényi tejszín (opcionális a tálaláshoz)

A fűszeres pirított csicseriborsóhoz:

  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 evőkanál napraforgó- vagy kókuszolaj
  • ½ teáskanál füstölt paprika
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • ½ teáskanál fokhagymapor
  • ½ teáskanál fahéj
  • csipet Cayenne-bors vagy chilipehely

A sültpaprika-krémleves elkészítése

  1. A sütőt melegítsd elő 220 fokra. A paprikákat tedd egészben sütőpapíros tepsire, és süsd kb. 25-30 percig, amíg a héjuk kissé megfeketedik, és a húsuk megpuhul. Ekkor tedd őket egy keverőtálba, fedd le fóliával 10 percre – így könnyebben le lehet húzni a héjukat. Ha letelt a 10 perc, víz alatt kapargasd le egy késsel a paprikák héját, távolítsd el a csumát és a magokat.
  2. Közben egy lábasban hevítsd az olajat, majd párold üvegesre a felaprított hagymát, és mehet rá a fokhagyma. Add hozzá a kockázott burgonyát, fűszerezd füstölt paprikával és köménnyel, majd keverd bele a sült, megtisztított paprikát is. Öntsd fel az alaplével vagy vízzel, és főzd kb. 15 percig, amíg a burgonya megpuhul. Fűszerezd ízlésed szerint.
  3. Turmixold simára botmixerrel vagy hőálló turmixgépben.
  4. Elkészítjük a fűszeres, pirított csicseriborsót is. Miután kivetted a sütőből a paprikákat, a leszűrt csicseriborsót keverd össze az olajjal és a fűszerekkel, majd süsd 200 fokon kb. 20-25 percig, amíg ropogós lesz. Félidőben érdemes átforgatni. Tipp: a csicseriborsó-konzerv
    levét ne öntsd ki, használd fel legközelebb – például vegán madártejhez. Ehhez hamarosan találsz majd receptet a Prove-on.
  5. A forró levest merd tálakba, szórd meg a tetejét a fűszeres, ropogós csicseriborsóval, locsold meg pár csepp olívaolajjal vagy növényi tejszínnel, és díszítsd friss petrezselyemmel vagy mikrozölddel.

Ez a cikk is érdekelhet:

Kóbor kutya fekszik, a távolba révedve

Kóbor állatokat érintő tisztogatással készülhet a foci-vb-re a 2030-as házigazda

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének