Miközben Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök néhány éve a húsfogyasztás mellett érvelt, egyre több város dönt úgy, hogy a növényi étrend támogatásával veszi fel a harcot a klímaválság ellen. Alcorcón, El Masnou és Parla is csatlakozott a Plant Based Treaty kezdeményezéshez, amely konkrét lépésekkel ösztönzi a zöld átállást.
Csatlakozott egy növényi kezdeményezéshez, a Plant Based Treatyhez Alcorcón, egy Madrid közvetlen agglomerációjához tartozó város – írta meg a VegNews. Elsősorban a klímaválság elleni küzdelem jegyében tűzték ki célul a hús- és tejfogyasztás visszaszorítását, valamint a növényi alapú élelmiszerek népszerűsítését a lakosság körében. A városvezetés ugyanakkor azt is leszögezte, ha sikerrel járnak, annak egészségügyi előnyei is lesznek.
Alcorcón konkrét intézkedésekkel ösztönzi a növényi alapú átállást:
- támogatják a kisgazdaságokat,
- bővítik a vegán opciókat a közétkeztetésben,
- kampányokat és oktatást indítanak a húsfogyasztás csökkentéséért,
- és ösztönzik a vendéglátóhelyeket, hogy növényi ételekkel bővítsék a menüt.
Alcorcón példája ragadósnak bizonyult Spanyolországban: mindössze pár hét leforgása alatt El Masnou és Parla is beállt a sorba, és jelezték, más városokat is bevonnának. A kezdeményezéshez mára globális szinten több mint negyven város, több ezer szervezet csatlakozott, és számos közismert személy – például Paul McCartney brit zenész és divattervező lánya, Stella McCartney – támogatja.
A spanyol miniszterelnök beleállt a húsvitába
Spanyolország alapvetően még annak ellenére sem tekinthető a húsmentesség felé hajló országnak, hogy a mediterrán étrend az átlagos európai táplálkozásnál közelebb áll a növényi étrendhez. Az országban a hús környezetre gyakorolt hatásáról szóló vita 2021-ben lángolt fel. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök ekkor nyilvánosan tette helyre akkori fogyasztóvédelmi miniszterét, Alberto Garzónt. Garzón korábban az ipari állattartás negatív környezeti hatásairól beszélt, és arról, mennyire egészségtelen a nagyarányú húsfogyasztás.
„Számomra egy közepesen átsütött chuletón verhetetlen” – felelte erre Sánchez. Azóta a miniszterelnök nem nyilatkozott arról, hogy változott volna az álláspontja, ez pedig a Leibniz Institute of Agricultural Development in Transition Economies (IAMO) kutatóintézetnél dolgozó Samuel Brea szerint nem véletlen.
A hús a nemzeti identitás része. Ha nem eszel jamónt, az szinte olyan, mintha nem is lennél spanyol. Ezt nehéz megkérdőjelezni, különösen a politikában – nagyon keveset lehet ezzel nyerni
– magyarázta a kutató.
Jön a kötelező vegán opció a menzán
Idén azonban még a húsimádó miniszterelnök vezetése alatt is megtett egy fontos lépést az ország abba az irányba, hogy egészségesebbé váljon az átlagos spanyol étrend.
Spanyolország nemzeti élelmezési ügynöksége 2023-ban térképezte fel a menzahelyzetet, és arra jutottak, hogy az iskolák 37 százalékában hetente csak kettő vagy annál kevesebb adag friss zöldséget kínálnak fejenként. Ráadásképp az ajánlott maximum két adag olajban sült ételt is sokszor túllépik. Az országban ezért most egy új rendelettel igyekeznek gondoskodni arról, hogy az iskolai menzán elfogyasztott étel egészséges legyen. Az áprilisi újítás részeként pedig kötelező lesz az iskoláknak vegetáriánus és vegán opciót is biztosítani.
Az iskoláknak 2025 szeptemberétől, a következő tanév kezdetétől kell alkalmazkodniuk az új szabályokhoz.