A portugál kormány kampányt indít a húsfogyasztás csökkentése érdekében. A szomszédos Spanyolországban azonban nem várható hasonló lépés. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök korábban leszögezte, hogy számára „egy közepesen átsütött chuletón verhetetlen”. De egy spanyol kutató szerint valójában a spanyol társadalom sem lenne nyitott egy olyan kezdeményezésre az állam részéről, mint amely most Portugáliában rajtolhat.
Ha jártál már Portugáliában vagy Spanyolországban, tapasztalhattad, hogy a hagyományos ételek alapvetően húsosak mindkét országban. Akadnak persze mindkét konyhában növényi alapanyagokból készülő fogások, mint a gazpacho, a pan con tomate (paradicsomos pirítós) vagy az arroz de tomate (paradicsomos rizs). De a zöldséges paella is megtalálható számos olyan spanyol étterem étlapján is, amely alapvetően hagyományos kínálattal rendelkezik.
Ez azonban mit sem változtat a tényen, miszerint a spanyol és a portugál konyha is húsközpontúnak tekinthető. Ez pedig meglátszik a lakosság húsfogyasztásán is. A spanyolok éves szinten 94,04 kilogramm húst esznek meg fejenként, európai szinten egyetlen más ország sem előzi meg ebben őket. Ugyanakkor a portugálok is az élmezőnybe sorolhatók. 2018-ban például az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai alapján az egy főre eső húsfogyasztás
- Spanyolországban 99 kilogramm,
- Portugáliában pedig 95 kilogramm volt.
Nagy különbség van azonban abban, miként tekint az ország tetemes húsfogyasztására a spanyol és a portugál országvezetés – mutat rá az Euractiv.
Portugália a zöldebb táplálkozás felé kacsintgat
A portugál kormány a közelmúltban tett közzé nemzeti energia- és éghajlatvédelmi tervet. Ennek keretében pedig azt is megfogadták, hogy csökkentik a mezőgazdasági ágazatból származó kibocsátásokat. Azért pedig, hogy ezt a feladatot abszolválják, kampányt indítanak a növényi alapú élelmiszerek népszerűsítésére.
Erős európai ellenpontként a magyar Agrárminisztérium decemberben „Ünnepeljünk malaccal!” szlogennel kezdett a hazai sertéshús népszerűsítésébe. Azonban akad példa a kontinensen a portugál hozzáállásra is. Hollandiában is született már egy cselekvési terv. Ez azzal a céllal jött létre, hogy hat év alatt gazdasági szempontból vonzóbbá tegyék a helyi gazdák számára a hüvelyes növények termesztését, a fogyasztás pedig megkétszereződjön. De a dán kabinet is közzétett egy nemzeti cselekvési tervet 2023-ban. Ez a dokumentum azt vázolja fel, miként állhat át az ország fokozatosan a növényi alapú élelmiszerrendszerre.
A portugál kormány húsevés visszaszorítására vonatkozó terveinek extra pikantériát adnak a húsfogyasztási hagyományok mellett a közelmúltbeli európai uniós tendenciák. A kormányzó koalíció élén álló Néppárt ugyanis az Európai Néppárt (EPP) tagja az Európai Parlamentben. Tavaly pedig éppen az Európai Néppárt nyomására vetette el az Európai Bizottság az egész EU-ra kiterjedő, fenntartható étrenddel kapcsolatos keretrendszer kialakítására vonatkozó terveket.
Paulo Do Nascimiento Cabral portugál EP-képviselő, a néppárti frakció tagja az Euractivnak kifejtette, Brüsszel igazán inspirálódhatna a lisszaboni megközelítésből.
Spanyolország büszkén marad a húsfogyasztás fellegvára
A szomszédos Spanyolországban mindeközben egészen más álláspontot képvisel a kormányfő. A hús környezetre gyakorolt hatásáról szóló vita 2021-ben lángolt fel az országban. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nyilvánosan tette helyre akkori fogyasztóvédelmi miniszterét, Alberto Garzónt. Garzón korábban az ipari állattartás negatív környezeti hatásairól beszélt, és arról, mennyire egészségtelen a nagyarányú húsfogyasztás.
„Számomra egy közepesen átsütött chuletón verhetetlen” – felelte erre Sánchez. Azóta a miniszterelnök nem nyilatkozott arról, hogy változott volna az álláspontja, ez pedig a Leibniz Institute of Agricultural Development in Transition Economies (IAMO) kutatóintézetnél dolgozó Samuel Brea szerint nem véletlen.
A hús a nemzeti identitás része. Ha nem eszel jamónt, az szinte olyan, mintha nem is lennél spanyol. Ezt nehéz megkérdőjelezni, különösen a politikában – nagyon keveset lehet ezzel nyerni
– magyarázta a kutató.
Hozzátette, nem véletlen, hogy a politikai színtéren Garzón felvetését nem követték újabb hasonlóan nagy hullámot vető kijelentések. Ennek oka Brea szerint egész egyszerűen az, hogy a társadalmi igény is elenyésző a spanyol húsfogyasztás csökkentésére.
Az Agrárminisztérium egyébként – hasonló logika mentén – arról tájékoztatta lapunkat még 2023-ban, hogy nem tartják célravezetőnek, ha az állam mintegy „erőszakkal” egy bizonyos irányba próbálja tolni a rendszert, valamint annak szereplőit. „A termeléssel kapcsolatos konkrét gazdálkodói döntéseket nem az állam, sokkal inkább a piaci és fogyasztói elvárások határozzák meg” – írta a minisztérium a Prove-nak küldött válaszában.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.