Real Madrid csökkenti a húsfogyasztást

A Real Madrid játékosai elkezdték csökkenteni a húsfogyasztásukat

Igazi bombaként robbanhat a sportvilágban a Real Madrid labdarúgócsapatának eheti bejelentése, miszerint a Galaktikusok a húsfogyasztás csökkentése mellett teszik le a voksukat.

A spanyol és a nemzetközi focivilág legsikeresebb együttesének több milliós szurkolótábora van, így ez a döntés a földkerekség minden pontján változtatásra ösztönözheti a rajongókat.

De nemcsak őket gondolkodtathatja el, hiszen eddig éppen a sporttevékenységek kapcsán hangsúlyozták a húsfogyasztás fontosságát. Úgy tűnik, Madridban hadat üzentek ennek a több évszázados rossz szokásnak.

Real Madrid játékosai csökkentik a húsfogyasztásukat

Fotó: Meatless Farm

A fenntarthatóbb étkezés népszerűsítése

A Real Madrid a héten együttműködési szerződést írt alá a dán üzletember, Morten Toft Bech által alapított Meatless Farm brit vállalattal, amelynek üzemeiben növényi alapú, főként borsóproteinből készített „húsokat” és ételeket állítanak elő.

A 2016-ban alapított, Európában piacvezető társaság és a labdarúgásban nemcsak kontinentális, de világszinten is uralkodó Real Madrid pedig nem kisebb cél érdekében szándékozik erőit egyesíteni, mint a fenntartható étkezési szokások népszerűsítése. Céljuk, hogy világszerte felhívják a figyelmet a húsfogyasztás csökkentésének fontosságára, az élelmiszerek környezeti hatásának minimalizálására, valamint az egészségünk érdekében megkövetelt életmódbeli változtatásokra.

A Real Madrid táplálkozási szakemberei mostantól arra vállalkoznak, hogy a Meatless Farm segítségével bemutatják, hogyan illeszthetőek be egy kiegyensúlyozott étrendbe a növényi alapú ételek. A profi élsport világában mindenképpen úttörő kezdeményezésben a világsztár játékosok is nagy szerepet fognak kapni, hiszen nyilvánosan számolnak majd be személyes tapasztalataikról.

Courtois, Carvajal, Sergio Ramos, Modrić, Valverde, Hazard, Benzema és a többiek ugyanis maguk is kevesebb húst esznek a jövőben, nagy figyelmet fordítva arra, hogy sportteljesítményük semmiképpen se csökkenjen eközben.

Meatless Farm hamburger

Fotó: Meatless Farm

A klímavédelemben is élen a Madrid

A tizenháromszoros Bajnokok Ligája győztes spanyol együttes egyébként az első futballklub, amely csatlakozott az ENSZ „Global Compact” elnevezésű kezdeményezéséhez, és a Santiago Bernabeu stadion átalakításánál már maximálisan figyelembe vették a hatékonysági és fenntarthatósági szempontokat.

A korábbi kiváló labdarúgó, a Real jelenlegi intézményi kapcsolataiért felelős igazgatója, Emilio Butragueño szerint a Meatless Farm éppen a számukra oly fontos fenntarthatóság és táplálkozás egységét képviseli, ezért léptek vele együttműködésre:

„A világhírnév, amely csapatunkat övezi, társadalmi felelősséggel is jár, amelyről soha nem feledkezünk meg. Úgy gondoljuk, hogy elő kell segítenünk azokat a változásokat, amelyek egy fenntarthatóbb világ megteremtését teszik lehetővé, miközben az egyének egészségét és teljesítményét is javítja.”

A szerződéskötés kapcsán, a Meatless Farm alapítója nemcsak a madridi egyesület népszerűségét hangsúlyozta, de azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a klub a globális változás élére állhat:

„Ha megoldást akarunk találni a klímaváltozásra és az étkezésnek ebben játszott szerepére, akkor egy percre sem állhatunk meg, folytatni kell a küzdelmet. Ehhez találtunk tökéletes partnert a Real Madrid személyében, amely nemcsak elkötelezett a fenntarthatóság iránt, de értékei, ambíciói, tapasztalatai és befolyása révén a globális változás élére is állhat. A futball ugyanis a világ egyik legnépszerűbb sportja, a klub és a szurkolók között pedig különleges, gyakran egy életen át tartó kapcsolat van. Utóbbi révén az egyesület történései a drukkerek mindennapjaira is komoly hatást gyakorol. A piackutatók szerint a csapat rajongói is élénken érdeklődnek az egészségügyi és környezeti problémák iránt, így a sztárok életmódváltása őket sem fogja hidegen hagyni.”

A brit vállalat küldetésének tartja, hogy csökkentse a világ függését az intenzív tenyésztéssel nyert húsféleségektől, és fenntarthatóbb élelmiszer- és ökoszisztémát hozzon létre, helyreállítva ezzel a biológiai sokféleséget.

Szerintük a 2021-es esztendő fordulópont lesz a növényi alternatívák számára. A fogyasztóknak ugyanis 54 százaléka állítja, hogy csökkenteni szeretné a húsfogyasztását, miközben az éghajlatváltozással kapcsolatos akciók ismét napirendre kerültek. Meredeken emelkedik az „ökotariánusok”, azaz a környezet számára hasznosan étkezők száma is.

A felsoroláshoz mostantól a Real Madrid csatasorba állítása is hozzátehető. Márpedig ők ritkán szoktak gólhelyzetben hibázni.

Ez a cikk is érdekelhet:

Állatjogi aktivisták tüntetnek transzparensekkel, a képen láthatóra az van írva, az állatok senkinek nem a tulajdonai

Állatvédőket figyelhetnek meg húsipari nagyvállalatok – hatóságokkal együttműködve

Több ezer környezet- és állatvédő szimpatizánst figyelhetnek meg az Egyesült

Írok, futok, meditálok és vegán vagyok. Csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekben hiszek, ezért a növényi étrendre is etikai okokból tértem át. Döntésemet a mai napig nem bántam meg, a maratonokat is pontosan úgy futom, mint korábban.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Gombakrémleves fekete tányérban, szürke felületen

Gombakrémleves csicseriborsóval – tápláló és melengető komfortfogás

Két tányér nyári zöldbableves, mellette fokhagyma, répa, citrom

Krémes nyári zöldbableves – hidegen is fogyaszthatod

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének