A koronavírus-fertőzésen átesettek hosszú távon is tapasztalhatnak még poszt-Covid-tüneteket, amelyek ellen úgy tűnik, bevethető lehet a növényi étrend.
Bár a Covid–19 igazán intenzív időszakát már letudtuk, a koronavírus hosszabb távú hatásai máig velünk vannak. A kutatók szerint azoknak, akik elkapták a betegséget, legalább 10 százalékát érinti valamilyen formában a poszt-Covid.
„Amennyiben Ön átesett a fertőzésen, de még mindig légszomjat, erős fáradékonyságot, heves szívverésérzést, alvászavart, szédülékenységet, tartósan nem múló ízlés- és szaglászavart vagy -vesztést tapasztal, feltehetően poszt-Covid-szindrómában szenved” – írja a Webbeteg.
Az orvosok és más egészségügyi szakértők eddig kissé tanácstalanok voltak, mit is javasoljanak ezeknek a tüneteknek az enyhítésére. Egyre több jel utal azonban arra, hogy az étrend döntő szerepet játszhat a tünetek kezelésében.
A poszt-Covid több tünete is célba vehető a növényi étrenddel
Több tanulmány szerint is a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, növényi alapú étrend segíthet leküzdeni, de minimum enyhíteni a koronavírus okozta szövődményeket.
A poszt-Covid gyakran társul depresszióval, szorongással és fáradtsággal. A növényi alapú ételek pedig számos előnnyel járnak a depresszió és a szorongás tekintetében
– jelentette ki Vanita Rahman, a Barnard Medical Center (Barnard Egészségügyi Központ) klinikaigazgatója.
A Cell orvosi folyóiratban nemrégiben megjelent egy tanulmány, amely szerint a koronavírus-fertőzés akár több hónapig is csökkentheti a szerotoninszintet a szervezetben.
„A monoamin-oxidáz egy olyan enzim, amely csökkenti a szerotoninszintet, ez pedig a depresszió nagyobb kockázatát hordozza magában. A növényi alapú élelmiszerek – például az alma, a kelkáposzta, a bogyós gyümölcsök, a szőlő, a hagyma és a zöld tea – csökkenthetik a monoamino-oxidáz szintjét, javítva a szerotoninszintet és a hangulatunkat” – magyarázta Vanita Rahman.
Az egészségügyi szakértő hozzátette, a növényi alapú étrend egyéb szempontokat szem előtt tartva is remek fegyver lehet a poszt-Covid tüneteivel szemben. Mellette szól ugyanis az is, hogy csökkenti a szervezetben
- a gyulladásokat,
- a fáradtságot,
- illetve a fájdalmat is.
Ezt az álláspontot támasztja alá egy 2021-es tanulmány is, mely teljes egészében arról szól, hogy a növényi alapú táplálkozás alkalmas lehet a poszt-Covid tüneteinek kezelésére is. Ezek közül a dokumentum a fáradtságot, az alvászavarokat, a fejfájást, a szorongást, a depressziót és a mozgásszervi fájdalmakat emeli ki.
(VegNews)