növényi tejitalok vendéglátásban

A vendéglátóiparban is növekszik a növényi tejitalok használata

Kitartóan növekedhet a következő években a növényi tej globális piaca. A vendéglátóiparban is egyre jellemzőbb lehet az ebbe a kategóriába sorolható termékek használata a hagyományos tej helyett. Ugyanakkor még mindig sok fogyasztó áll hozzá kritikusan ezekhez az alternatívákhoz.

A növényi tejek globális piacának értéke a 2022-es 40,25 milliárd eurós értékről 2030-ra 123,1 milliárd dollárra ugorhat a Research and Markets szerint. A piackutató legfrissebb prognózisában a 2023-2030-as időszakban 15 százalékos összetett éves növekedési rátával (CAGR) kalkulál.

A jelentés készítői rámutattak, hogy a piac növekedése egyértelműen a növényi étrend és a vegán életmód követőinek gyarapodására vezethető vissza. Példaként hozták az Egyesült Királyságot, ahol a vegánok száma az elmúlt tíz évben 300 százalékkal, legalább 542 ezer főre nőtt, és ahol a legfrissebb becslések szerint a 15 és 34 év közötti korosztály 42 százaléka vegán.

Ahogy bővülnek a növényi alapú táplálkozás környezeti és egészségügyi előnyeivel kapcsolatos ismeretek, úgy nő a kereslet is a növényi tejalternatívák iránt. Az elmúlt években számos terméket dobtak piacra ebben a kategóriában, ez pedig mind a növényi tejek iránti fogyasztói keresletre vezethető vissza. Ez nagyban hozzájárult a növényi tej globális piacának bővüléséhez

– írták a Research and Markets elemzésének összefoglalójában.

A piackutató szerint a közeljövőben a vendéglátóiparban is egyre szélesebb körben váltják majd ki a hagyományos tejet a növényi alternatívákkal. Az éttermekben, szállodák étkeztető egységeiben ez üzleti, pénzügyi szempontból is létfontosságú lesz, ahogy egyre több lesz a növényi étrend mellett voksoló vendég.

Húzóerők és a kerékkötők

A Research and Markets szerint számos tényező a növényi tej népszerűségének kedvez.

  • Nemcsak az egyre népesebb vegán tábor számára alkalmasak, hanem azoknak is, akik intolerancia vagy allergia miatt kerülik a tejet és tejtermékeket.
  • Fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok.
  • Alacsony a zsír- és koleszterintartalmuk, így fogyókúra esetén jobb választás lehet.

A jelentés készítői azonban hangsúlyozták, az erős érvek mellett számos ellenérv is akadályozza a növényi tejek piacának bővülését. Ide sorolható például bizonyos fogyasztói réteg határozott ellenállása. Ezekre az ellenérzésekre próbálnak rájátszani az olyan tejipari kampányok is, amelyek szándékosan akarnak gúnyt űzni a növényi tejből.

A Research and Markets munkatársai emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy visszatartó erő lehet még a növényi italok hagyományos tejtől eltérő íze és magasabb ára is.

Ez a cikk is érdekelhet:

Fekete medve egy kaliforniai fagyizó pultja mögött

Medve állt be a fagyizó pultja mögé, végigkóstolta a kínálatot

Váratlan vendég szolgálta ki magát egy kaliforniai fagyizóban: egy fekete

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Szürke színű, fekete szezámos fagylalt egy fehér tálban

Szezám Éjszakája fagylalt – misztikus ízek nyárutóra

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének