Növényi és hagyományos joghurtokat hasonlítottak össze kutatók. Az eredmény: rosttartalom terén verhetetlennek bizonyultak a tejmentes alternatívák. Kalcium és fehérje terén van ugyan némi lemaradásuk, ezek azonban pótolhatók.
A növényi alapú joghurtok egyre növekvő népszerűsége, valamint a kínálat rohamos bővülése arra késztetett egy csapat kutatót, hogy szigorúan tudományos szempontok alapján összevessék a hagyományos és az alternatív joghurtokat.
A vizsgálat során kizárólag az Egyesült Államokban forgalmazott termékekkel dolgoztak. 1074 hagyományos és 150 növényi alapú joghurtot elemeztek a kutatás keretein belül.
Az eredményeket bemutató tanulmány a Frontiers in Nutrition tápanyagokra fókuszáló tudományos lapban jelent meg.
Annak a megállapítása volt a cél, hogy az Egyesült Államokban már forgalomban lévő növényi alapú joghurtok tápanyagtartalom tekintetében egyenértékűek-e a hagyományos, tejalapú joghurtokkal. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a fogyasztók az állati eredetű termékeket az alternatív lehetőségekkel helyettesítik. Emiatt nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a kétféle termék tápanyagprofilja hasonló, vagy akár jobb is legyen az alternatív élelmiszerek esetében
– mondta Alissa A. Nolden, a tanulmány egyik szerzője.
A mandula bizonyult a csodaalapanyagnak
A kutatók arra jutottak, hogy a növényi alapú joghurtok alapvetően
- több rostot,
- kevesebb cukrot és
- kevesebb nátriumot tartalmaznak.
A hagyományos joghurtok ezzel szemben fehérje-, kalcium- és káliumtartalom terén produkáltak kedvezőbb eredményeket, mint a növényi joghurtok. A tanulmány készítői szerint ezeket érdemes lenne mesterségesen pótolni a termékekben.
Érdekesség, hogy az összes vizsgált joghurtfajta közül a mandulaalapú joghurtok kapták a legjobb értékelést tápanyagtartalom szempontjából a kutatóktól. Azonban a növényi és állati eredetű termékek esetében is negatívumként említették a különböző gumi- és keményítőadalékok jelenlétét.
Egy olasz startup is a mandulára alapozott
A mandulára mint egészséges alapanyag-opcióra egy olasz startup, a Dreamfarm is felfigyelt. A közelmúltban jelentették be, hogy a piacra merészkednek – kétévnyi kutatás és fejlesztés után – vegán mozzarella és krémsajt termékeikkel.
„A piac tele van kókuszolajból és módosított keményítőből álló termékekkel, mi azonban úgy döntöttünk, hogy a mandula lesz a kiindulási pontunk, amely természetesen hozzáférhető a mediterrán térségben” – mondta a cég egyik társalapítója, Maddalena Zononi.
A Dreamfarm a termékek fejlesztése előtt kiemelt célként fogalmazta meg, hogy növényi sajtkészítményeik kevés összetevőből álljanak, kiváló tulajdonságokkal rendelkezzenek tápanyagok terén és környezetbarát csomagolásban kerüljenek a boltok polcaira.
Egészséges és fenntarthatóbb alternatíva
Christine Lothen-Kline dietetikus elmondta, egyéb élelmiszerekkel kell bevinni a fehérjét és a kalciumot azoknak, akik a növényi joghurtra voksolnak az állati eredetű helyett. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, előbbinek ettől még elvitathatatlan egészségügyi előnyei vannak. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos joghurtot választóknak pedig a rostbevitelükre kell jobban figyelniük.
A tejtermékek számos növényi alapú alternatívája elérhetővé vált az utóbbi években az élelmiszerboltokban, ez pedig sorsfordító a vegetáriánusok, különösen a vegánok, de a tejallergiások számára is. A jó hír az, hogy a legtöbb növényi alapú joghurt számos élő, aktív kultúrát tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a bélrendszerre. Ráadásul a növényi alapú joghurtok környezetbarátabbak, mint a hagyományosak
– jelentette ki.