Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Elég belőle egyetlen falat, és máris otthonos melegséggel tölt el ez a quesadilla. A ropogós batáta, a fűszeres tofu és a krémes bab tökéletes harmóniában áll össze, ráadásul pikk-pakk elkészül.

A quesadilla az egyik legjobb „komfortétel”: ropogós kívül, krémes belül, és végtelenül variálható. A fogás eredete a gyarmati Mexikóig nyúlik vissza, amikor az őslakosok tortillaalapú ételei találkoztak a spanyolok által behozott sajtokkal, így született meg a mai quesadilla.

A mi verziónk természetesen kizárólag növényi alapanyagokból készül, és a mexikói ízvilágot ötvözi a batáta természetes édességével. Tökéletes gyors reggelinek, vacsorának, vendégvárónak vagy akár másnapi ebédre is – melegen és hidegen is isteni.

Hozzávalók

4 quesadillához

  • 8 db tortillalap (lehet teljes kiőrlésű vagy gluténmentes)
  • növényi sajt (opcionális, ha olvadósabb állagot szeretnél)
  • friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz

A batátás alaphoz:

  • 2 közepes édesburgonya
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • fokhagymapor
  • füstölt paprika

A tofumorzsához:

  • 200 g tofu
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 evőkanál olívaolaj

A lilahagymás réteghez:

  • 1 nagy lilahagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet só

A babos részhez:

  • 1 konzerves vörösbab
  • 1 teáskanál citromlé vagy lime-lé
  • bors
  • chilipehely

A kapros uborkasalátához:

Quesadilla piros színű szósszal

Fotó: Lajos Laura / Prove

A quesadilla elkészítése

  1. A batátapüréhez az édesburgonyát mosd meg, szurkáld meg késsel vagy villával, majd tedd 10 percre a mikróba teljes fokozaton, amíg puhára nem fő. Miután kihűlt, távolítsd el a héját, és törd össze villával.
  2. Elkészítjük a tofumorzsát. Ehhez először a tofut morzsold össze kézzel. Egy serpenyőben hevíts egy kevés olajat, add hozzá a tofut, majd pirítsd meg aranybarnára a szójaszósszal és fűszerekkel.
  3. A lilahagymás réteghez egy másik serpenyőben a finomra vágott lilahagymát olajon pirítsd üvegesre, míg enyhén karamellizálódik.
  4. Elkészítjük a vörösbabos réteget. A leszűrt babot egy tálban rusztikusan törd össze, ízesítsd lime-lével, sóval, borssal és chilipehellyel.
  5. A kapros uborkasalátához a kígyóuborkát szeleteld vékonyra, keverd össze a kókuszjoghurtttal vagy házi vegán tejföllel, sózd, majd szórd meg friss kaporral. Ezt a quesadilla mellé tálalhatod majd.
  6. Egy tortillát kenj meg batátapürével, erre jöjjön a tofus morzsa, a pirított lilahagyma, majd a babréteg. Ha használsz növényi sajtot, most szórd rá, majd fedd be a másik tortillával.
  7. Serpenyőben vagy kontaktgrillben süsd aranybarnára mindkét oldalát (kb. 2-3 perc oldalanként), amíg ropogós lesz, és a belseje átmelegszik.
  8. Vágd cikkekre, szórd meg friss zöldfűszerrel, kínáld lime-gerezdekkel és egy adag kapros uborkasalátával vagy a kedvenc szószoddal.

Ez a cikk is érdekelhet:

Sárga fejkendős nő lehunyt szemmel áll zöld levelek között

Riasztóan megugorhat a rákos halálesetek száma – a megelőzés fontosabb, mint valaha

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének