Ezt gondolják a Facebook-felhasználók az éghajlatváltozásról

Száznál is több ország közösségi médiás felhasználóit kérdezték az éghajlatváltozással kapcsolatban. A felmérés pontosabb képet fest a Facebook-felhasználók klímaváltozással kapcsolatos elképzeléseiről, véleményéről, vélekedéseiről. Megtudtuk, hogy a magyar emberek például nagyon tájékozottnak tartják magukat a kérdést illetően.

A Yale Program on Climate Change Communications a Metával együttműködve kutatta a közösségi média felhasználóinak klímaváltozáshoz fűződő viszonyát. Azért is fontos tudni, hogy az átlagos Facebook-felhasználó milyen kapcsolatban áll az éghajlatváltozással, mert a platformokon számos információ és dezinformáció is helyet kap. Tavaly a Climate Action Against Disinformation Coalition az egykori Twittert nevezte meg a legrosszabb platformnak ebből a szempontból. A Meta 2020-ban létrehozta a Climate Change Centert, hogy ezzel küzdjön az álhírek ellen, de nem túl sikeres a projekt. Ezért is fontos, hogy kiderüljön, mit gondolnak a felhasználók a klímaváltozásról, annak okairól és következményeiről.

A felmérésben 187 ország közel 140.000 felhasználóját kérdezték a témáról. Magyarországról 620-an vettek részt benne. A kérdések egy része az éghajlatváltozással kapcsolatos általános ismeretekre kérdezett rá. Másik részük a felhasználók személyes véleményére, elképzeléseikre, félelmeikre volt kíváncsi. Végül azt kérdezték a kutatók, ki mennyire tartja fontosnak a klímaváltozás elleni cselekvést. A felmérés augusztus 2. és szeptember 2. között zajlott.

A Facebook-felhasználók nagy része egyetért

Egyetértés van a megkérdezettek között abban, hogy az éghajlat egyre melegszik, ez pedig megváltoztatja a globális klímát. Arra a kérdésre, hogy mennyit tud a felhasználó a klímaváltozásról, a magyarok 85 százaléka felelte azt, hogy „sokat” vagy „valamennyit”. Ezzel csak a finnek előzik meg hazánkat a vélt ismeretek mértékének tekintetében. A magyar válaszadók 2 százaléka viszont soha nem is hallott a jelenségről a felmérés szerint. Azt pedig csak 44 százalékuk gondolja, hogy a folyamatért leginkább az ember tehető felelőssé. Abban viszont 67 százalékunk egyetért, hogy a jelenség komoly gondot fog okozni a jövő nemzedékeinek.

Abban is nagyjából egyetértés van az országok között, hogy a klímaváltozást kiemelt módon kéne kezelnie a politikának. A finneknél meglepő módon viszont csak 26 százalék tartja úgy, hogy „nagyon magas” prioritást kéne élvezni a témának a kormány munkájában. Annak ellenére, hogy a skandináviai ország állampolgárai tartják a legtájékozottabbnak magukat.

A tanulmány megjegyzi, hogy mivel a felmérés a Facebookon keresztül zajlott, az alacsony jövedelműek és az olvasási nehézségekkel küzdők alulreprezentáltak az eredményekben.

(Green Queen)

Ez a cikk is érdekelhet:

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Puha gnocchi, édeskés-földes céklakrém, karamellizált káposzta és füstölt tofu –

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének